Als Katwijk zaterdagmiddag afreist naar Groesbeek voor het uitduel met Achilles ’29, denken Cees Bruinink en Michiel van Dam even terug aan eind mei 2013. Destijds werd het algeheel amateurkampioenschap binnengehaald. De Katwijkers keren na ruim vier jaar weer terug in het Gelderse dorp en dat zal ongetwijfeld voor mooie herinneringen zorgen voor Bruinink, Van Dam en Robbert Susan, die er in 2013 ook al bij waren.

Voor Bruinink, destijds trainer en tegenwoordig technisch directeur op De Krom, is het persoonlijk het mooiste moment uit zijn voetballoopbaan. ,,Ik heb zes kampioenschappen meegemaakt, maar deze zal ik nooit vergeten”, blikt hij terug. ,,En vooral de manier waarop. Niemand had het namelijk verwacht.”

Onverslaanbaar
Katwijk wordt een paar weken voor het einde van de competitie kampioen bij de zaterdagamateurs. De oefenmeester weet dan al dat Achilles ’29 de tegenstander gaat worden in een tweeluik voor het algeheel landkampioenschap.

,,We hadden ruim de tijd om ons voor te bereiden. Iedereen leefde er naar toe. Sommige spelers deden het in de laatste wedstrijden rustig aan om zich te sparen. Maar we wisten ook dat het heel moeilijk ging worden tegen Achilles, op dat moment een bijna onverslaanbare ploeg.”

In het eerste duel van de tweeluik houdt Katwijk op eigen veld Achilles ’29, de algeheel landskampioen van het jaar ervoor, op 0-0. Bruinink: ,,Wij kwamen daar goed weg. Zij waren veel beter. Iedereen zag en wist dat. Achilles had meer routine in de ploeg dan wij. Zij hadden spelers die eind twintig waren met ervaring in het spelen van dit soort wedstrijden. Wij hadden alleen Jordy Zuidam en Ivo Rottiné met die ervaring.”

,,We speelden ook op het randje, want ik wist dat Karremans de scheidsrechter zou zijn.”

Zuidam ontbreekt echter in de return nadat hij eerder in het heenduel een blessure oploopt. Bij Achilles denken ze het op eigen veld eenvoudig af te maken, maar de Groesbekers komen van een koude kermis thuis.

Met een gedurfd plan overrompelen Bruinink en zijn mannen de tegenstander volledig in het eerste half uur. De oefenmeester wil dat zijn ploeg de regerend landkampioen volledig onder druk zet en start met vier spitsen: Donny van Oijen en Joost Leonard in de punt van de aanval en Jerghinio Sahadewsing en Jeffrey Jongeneelen vanaf de zijkanten.

Oranje
Al na 25 minuten staan de bezoekers 0-3 voor dankzij treffers van Sahadewsing, Jongeneelen en Van Oijen. ,,Het was een soort van wervelstorm”, herinnert Bruinink zich. ,,We speelden ook op het randje, want ik wist dat Karremans de scheidsrechter zou zijn. Hem kenden we wel van onze eigen afdeling. Hij liet veelal doorspelen en stond bekend om zijn ‘mannelijke’ voetbal. Achilles was helemaal overdonderd. Na rust hebben het nog even moeilijk gehad, maar het bleef uiteindelijk bij 0-3.”

Na het fluitsignaal barst een groots oranje feest los, weet Bruinink nog. ,,Het leek wel Oranje in 1988. Evenals het Nederlands elftal in Duitsland waren wij ook de underdog in Groesbeek. We verrasten iedereen. Net als in 1988 kreeg ik in Groesbeek weer kippenvel.”

,,Mensen stonden te huilen van blijdschap.”

Het uitduel tegen Achilles doet ook verdediger Van Dam wat, maar in mindere mate dan zijn trainer van toen. ,,Natuurlijk praten Robbert (Susan, red.) er nog wel eens over, maar het is niet zo dat ik al weken bezig met deze wedstrijd. Het is een ander duel dan vier jaar terug. Het is niet zo dat ik nu direct kippenvel op mijn armen krijg.”

Dat gevoel krijgt Van Dam wel als hij filmpjes op social media, gedeeld door Katwijk-supporters, voorbij ziet komen. ,,Toevallig zag ik afgelopen weken wat dingen voorbij komen. Wat het zo bijzonder maakt, is dat die zege in Groesbeek zo onverwacht was. Maar wat mij met name bijblijft is de terugreis naar Katwijk. Die feestvreugde was absurd. We hebben er een uur over gedaan om van afrit Katwijk naar het complex te komen. Er stonden duizenden mensen ons op te wachten.”

,,Mensen stonden te huilen van blijdschap”, voegt Bruinink daaraan toe. ,,Ik zal daar zaterdag nog wel een aantal keer aan terugdenken als ik op het complex van Achilles ben.”

Ibiza
Als beloning voor het kampioenschap mag de selectie een paar dagen naar Ibiza, volledig verzorgd door de hoofdsponsor. ,,Doordat een hoop spelers iedere keer niet konden, zijn we pas in de voorbereiding op het nieuwe seizoen gegaan”, weet Bruinink.

,,Ondanks dat het een paar maanden later was, hebben we het toch goed gevierd. Het was één groot feest met spelers, staf en de sponsor. Maar wat mij het meeste bijblijft is toch het feest in Groesbeek. Dat was het mooiste feest.”

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom