Ruim drie jaar geleden sloot hij zijn actieve voetbalcarrière af bij vv Noordwijk, de club waar hij ooit als kleine jongen begon. Nadat Marcel Akerboom (35) de Ajax-jeugdopleiding doorlopen had, tekende de verdediger in de zomer van 2000 een profcontract bij Fortuna Sittard.

Het moet afgelopen week een enerverend treffen zijn geweest voor ‘Akie’. De club waar hij z’n eerste profcontract tekende, tegen zijn laatste club. Zes jaar lang verdedigde de Noordwijker de groen-gele kleuren in Sittard-Geleen om na één seizoen PEC Zwolle en het destijds failliet verklaarde HFC Haarlem midden in het seizoen 2010-2011 weer op de Duinwetering neer  te strijken.

De verdediger was meer dan aandachtig toeschouwer afgelopen dinsdagavond tijdens het KNVB-bekerduel tussen Noordwijk en Fortuna Sittard. Dat genieten gold vooral zijn cluppie Noordwijk. Veel meer dan zijn voormalige werkgever uit het verre Zuid-Limburg waarvoor ooit speelde.

,,Ik was echt onder de indruk, want zo’n wedstrijd is, met alle respect, is toch iets anders dan de wedstrijden tegen Nootdorp of AFC.”

,,Nee, handen van oude bekenden uit Limburg heb ik niet geschud. Alleen de verzorger die er destijds ook al rondliep, was er nog bij. Ik heb hem echter niet willen storen.”

,,Voor de rest kende ik niemand rond de ploeg. Je moet niet vergeten dat ik er al meer dan tien jaar weg ben. En dan verwateren die dingen gewoon. Daar komt bovendien de afstand ook nog eens bij”, vertelt Akerboom een paar dagen na het bekerduel.

Onder de indruk
De voormalige verdediger, die aan de Duinwetering nog altijd in het vijfde elftal een balletje trapt, ziet Noordwijk om die reden maar incidenteel spelen. Over wat Akerboom afgelopen dinsdagavond kreeg voorgeschoteld was hij echter zeer te spreken.

,,Het elftal heeft me positief verrast. Ik was echt onder de indruk, want zo’n wedstrijd is, met alle respect, is toch iets anders dan de wedstrijden tegen Nootdorp of AFC.”

Lef en vertrouwen
In de ogen van Akerboom oogde Noordwijk gretig en fit. Er speelde volgens hem een ploeg met vertrouwen. ,,Bovendien stond het tactisch goed. Waar je mocht verwachten dat de conditie in de tweede helft de doorslag zou gaan geven in het voordeel van Fortuna, was daar tot het laatste fluitsignaal geen sprake van. Ze bleven met lef en vertrouwen spelen.”

,,Ik werd gehaald als opvolger voor Kevin Hofland. Mark van Bommel en Fernando Ricksen waren toen ook al vertrokken.”

,,Eigenlijk had Noordwijk het verdiend om te winnen. Over negentig minuten was het toch de betere ploeg, maar zo werkt het niet altijd. Als ze dat rond de winterstop en in mei nog altijd doen, dan moet het dit seizoen goed komen”, lacht Akerboom.

Alle vertrouwen
Waarna de gedachten van de verdedigrer toch nog even afdwalen naar Fortuna. De club waarmee hij twee seizoenen in de Eredivisie speelde om vervolgens de degradatie naar de Eerste Divisie mee te maken. ,,Ja, dat komt die gedachten komen dan rond deze wedstrijd weer even terug.”

,,Ik werd gehaald als opvolger voor Kevin Hofland. Mark van Bommel en Fernando Ricksen waren toen ook al vertrokken. De goede periode van de club met onder andere de bekerwinst was definitief achter de rug.”

,,Bovendien hing het nieuwe stadion na het vertrek uit De Baandert in 1999 als een molensteen om de nek van de club. Een faillissement lag steeds op de loer. De financiële situatie ziet er nog altijd niet rooskleurig uit.”

,,Ik heb er mooie jaren beleefd, maar voor mij is het nu een gesloten boek. Noordwijk is en blijft mijn club. Een vervolg van het bekeravontuur zat er jammer genoeg niet in.”

Archieffoto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)