Dick Schreuder verhuist naar Amerika. Een nieuwe club, een nieuwe cultuur, een nieuw land, maar bovenal voor de trainer een nieuwe uitdaging. Hij liet dinsdag z’n contract bij vv Katwijk ontbinden. Nu vervolgt hij z’n carriere bij Philadelphia Union.
Meerdere spelers en trainers uit de Bollenstreek gingen hem voor, de overtocht naar het land van de onbegrensde mogelijkheden. Van Yannick van der Putten tot Jesse Dingjan. Van Stijn van der Slot tot Marios Lomis.
Die laatstgenoemde hoopt de aankomende week alle papieren op orde te hebben, om aan zijn profavontuur bij North Carolina FC te beginnen. Lomis resideerde al enkele maanden in Amerika. Hij vertrok in de zomer van 2017 naar Omaha, voetbalde bij een college-team en wist zich in de kijker te spelen. De spits begint in februari aan een avontuur in de ULS. Het tweede niveau van Amerika.
Hij weet dus als geen ander wat er in het land speelt, hoe het voetbal geleefd wordt en wat je er voor moet doen om in Amerika te slagen. ‘If you can make it there, you can make it anywere.’ Zou Lomis aan de hand van een paar begrippen en/of vooroordelen het land in kaart kunnen brengen? Zou hij Schreuder kunnen tippen?
,,Prima, maar het moet niet zo zijn dat ik als ‘college-speler’ even aan meneer Schreuder ga vertellen wat hij moet doen, haha.”
Cultuur
Amerikanen worden door Europeanen gezien als oppervlakkig, luidruchtig en overdreven. Alles moet groot. Weinig inhoud, veel geschreeuw (Getaway Travel, Amerika.nl)
,,Amerika is zo groot en zo divers, dat het te moeilijk is om daar één oordeel over te vellen. Zelf heb ik in mid-west gezeten, Omaha. Ik heb daar de Amerikanen meegemaakt als heel vriendelijk en behulpzaam. Ik moest wel wennen aan de begroeting ‘Hey, how are you doing?’ Ze zeggen dat zoals wij ‘Goedemiddag’ of ‘Hallo’ zeggen. De eerste keer dat iemand het aan mij vroeg, ging ik een heel verhaal vertellen. Maar daar zijn de meesten niet in geïnteresseerd.”
,,Het luidruchtige aan een Amerikaan klopt wel. Maar dat is meer beleving en passie. Het voetbal, heb ik gemerkt, leeft heel erg. Bij elk moment dat je druk zet, moedigen de wisselspelers je aan langs de kant van het veld. De spirit ligt hoog. Ook bij spelers onderling. Er worden vaak peptalks met elkaar gedaan. Iedereen wil als sporter alles eruit halen.”
Amerikaans voetbal
Het voetbal in Europa is verzorgd. Er wordt veel nadruk gelegd op techniek en tactiek. Het Amerikaanse voetbal is vooral fysiek. (Lomis 2018, Voetbal in de Bollenstreek)
,,Ik las in de interviews van Schreuder dat hij naar Amerika is gehaald om pressie-voetbal toe te gaan passen. En dat hij zich dus puur met die tactiek bezig gaat houden. Met de energie die Amerikanen in wedstrijden leggen en zijn tactiek, kan het team dat hij coacht een ‘killingteam’ worden. Als hij dat voor elkaar gaat krijgen, dan kan het echt een succesverhaal worden.”
,,Ik heb als college-speler gemerkt dat ik met echt jonge voetballers speelde. Ik miste de ervaring bij voetballers, die ik als speler bij Noordwijk wel voelde van teammaten. Maar Amerikanen compenseren dat gebrek door heel fysiek te voetballen. Ze spelen ’turn-over-voetbal’: veel omschakelmomenten.”
Show
Amerikanen willen alleen maar show. Neem de ‘Superbowl’: het gaat de Amerikanen amper om de sport, maar meer om de ‘halftimeshow’ (Sbnation, 2018).
,,Haha, dat is wel een bizar voorbeeld. Het gaat de Amerikanen af en toe meer om het spektakel dan de sport zelf, dat is zo.”
,,Ik denk dat de publieke belangstelling bij vv Katwijk en Philadelphia Union sowieso niet met elkaar valt te vergelijken. Hoe populair Katwijk ook is in de Bollenstreek, volgens mij kunnen er bijna 20.000 man in het stadion bij Philadelphia. Amerikanen leven heel erg mee met het spel, maar begrijpen er soms amper wat van. Het gaat om het entertainment.”
,,Ze zijn wel sportgek, maar leven vooral naar een wedstrijd toe. Ze komen met trucks naar de parkeerplaats toe en daar begint het feestje al. Het kan zo zijn dat de wedstrijd al een kwartier aan de gang is, maar dat een flink deel van de fans buiten nog met bier en worst staat te picknicken. Sommigen zijn echt knettergek, haha.”
,,Je bent wel een held als sporter. Ik ben al door de fanclub van North Carolina FC gevraagd om naar een signeersessie te komen als ik weer in Amerika ben. Dat lijkt me best leuk, dus ik heb alvast ‘ja’ gezegd.”
Trump
Amerika en president Donald Trump worden in Nederland standaard in één zin gebruikt. Trump komt regelmatig in het nieuws dankzij heftige uitspraken. De president tweette zes a zeven berichten per dag het afgelopen kalenderjaar. Daarin wilde hij vooral vertellen hoe ‘great’ Amerika is.(NRC, 2017)
,,Als voetballer heb ik mij er niet zo mee bezig gehouden. Ik heb veel energie gestoken in het sporten en liet het een beetje aan mij voorbij gaan. Dat is ook het beste. Natuurlijk krijg je wel wat mee. Hij wordt in binnen- en buitenland heel groot gemaakt. Op Facebook wordt er ook veel over hem geschreven en beweerd. Dat is een grote negatieve bubbel. Het belangrijkste is dat je als sporter betere dingen hebt te doen.”
Meten is weten
Amerika is prestatiegericht en gek op cijfertjes. Het mooiste succesverhaal is die van Oakland Athletics. Het honkbalteam dat twintig keer op rij wist te winnen met speler die op basis van statistieken waren geselecteerd. In 2003 werd er een boek over geschreven: Moneyball. Het boek werd uiteindelijk verfilmd (IMDb, 2011)
,,Organisatorisch is Amerika echt top! Zelfs bij het regelen van mijn visum bijvoorbeeld. Dat is tijdrovend, daar zijn veel regeltjes aan gebonden, maar daar moet je doorheen kijken.”
,,Ik ben echt benieuwd wat er voor een MLS-team, waar Schreuder bij terecht komt, wordt geregeld. Volgens mij is niks te gek. In Amerika worden alle statistieken opgeslagen. Tot je ‘goals on target’ aan toe. Volgens mij past dat wel bij Schreuder, die bij vv Katwijk ook al met die chips in de weer was.”
,,Ik vind het niet gek dat Earnest Stewart als Director Sport van Philadelphia Union bij Schreuder uit is gekomen. Ik heb zelf stage gelopen bij AZ, toen Stewart daar technisch directeur was. Daar hielden ze echt al alles van je bij. Stewart is echt een grote naam in Amerika. Hij heeft 101 wedstrijden gespeeld voor het nationale elftal. Als zo’n persoon je binnenhaalt…”
Foto: Orange Pictures
Bekijk ook: ‘In de Taxi met Willem: Barry Opdam’