Een seizoen met twee gezichten. Zo kun je tot nog toe de competitie van Valken’68 kort samenvatten. De ploeg presteerde voor de winterstop bar slecht. Het daaropvolgende vertrek van trainer Gerard de Geus en de aanstelling van Jaco van Staalduinen en later Arie van Duyn werkte als de spreekwoordelijke peper. Sinds de winterstop werden er al elf punten behaald. Zaterdag staat het treffen met concurrent RKAV Volendam op de rol. VIDB beschouwt voor met Van Duyn over de ommekeer.

,,Ik begrijp wel wat je bedoelt”, zegt de ras-Katwijker als hem de vraag wordt gesteld of zijn vervroegde komst naar ’t Duyfrak een goede zet is geweest. Valken’68 maakt een wederopstanding mee die misschien niet meer was verwacht. ,,Maar eigenlijk ben ik er pas één duel echt bij. Het grote compliment komt toe aan de spelers en Jaco van Staalduinen.”

Van Staalduinen zou aanvankelijk het seizoen alleen afmaken, maar werd teruggefloten door de KNVB vanwege een gebrek aan diploma’s. De voetbalbond stond erop dat na een aantal weken dispensatie een gediplomeerde trainer werd aangesteld. Iets waar de KNVB niet altijd een lijn trekt. ,,Dat klopt. De KNVB hanteert verschillende maten als het gaat om amateurvoetbal en profvoetbal. Kijk maar naar het geval Alfred Schreuder bij FC Twente. Maar als de bond toestaat om niet gekwalificeerde trainers toe te laten, waarvoor investeren wij dan wel in dat papiertje? Dat heeft mij ook veel geld en tijd gekost. En er zijn genoeg werkloze trainers die graag aan de bak willen. Dus als het echt niet anders kan, vind ik het goed. Is er een alternatief voorhanden, kies je daarvoor.”

Dat betekent niet dat Van Duyn nu opeens de leiding heeft over de selectie. ,,We doen het samen. Jaco heeft de band met de spelers. Daar wil ik op geen enkele manier inbreuk op maken. Ik laat m’n stem horen als ik denk dat het moet. Anders niet. We praten heel veel over voetbal en dat gaat heel erg goed. Er is een hele goede klik met Jaco. Die man loopt al zo lang bij de club. Heeft bij iedereen het respect. Daarom heeft de club ook eerst het vertrouwen in hem uitgesproken.”

Successen
Van Duyn zou eigenlijk pas volgend seizoen het roer overnemen van De Geus, maar door zijn ontslag en omdat de Katwijker zijn contract inleverde bij Quick Boys, werd dat dus een paar maanden eerder. Van Duyn was trainer van het derde elftal op Nieuw Zuid, maar vertrok een aantal maanden geleden na onenigheid. Ondanks dat hij al 45 jaar lid is en er grote successen als speler behaalde in de jaren 90. Hij was er ook jeugdtrainer, interim-trainer en trainer van het tweede. ,,Er is iets voorgevallen. Daarop heb ik mijn contract ingeleverd en de eer aan mezelf gehouden. En daar sta ik nog steeds volledig achter”, is het enige dat hij erover kwijt wil. Maar een icoon van Quick Boys vertrekt toch niet zomaar? ,,Ik had gewoon een contract. Dan is de relatie toch iets anders dan als je gewoon supporter of lid bent.”

Van Duyn moest in die periode vaak denken aan wat zijn oude trainer Arie Lagendijk ooit tegen hem zei. ,,Hij zei ‘Arie, je gaat als trainer alles een keer meemaken. Van kampioen tot degradatie en van ontslag tot ontslag nemen.’ Toen dacht ik: is dat wel zo? Maar Arie heeft echt gelijk gehad. Maar wat ik ook eerder tegen RTV Katwijk heb gezegd. Ieder nadeel heeft z’n voordeel.”

De Katwijker noemt het besluit van de spelers om zonder De Geus verder te gaan essentieel. ,,De jongens hebben die beslissing gemaakt. Die nemen de verantwoording op hun nek. Dan moet je ook ballen tonen als het roer om gaat. En dat doen ze voortreffelijk. Ze hebben A gezegd en dan moet je ook B zeggen.”

Waar De Geus vasthield aan de aanvallende speelwijze, wilde de ploeg terug naar de basis. ,,We zijn meer vanuit het verdedigende concept gaan denken. Eerst de nul houden en dan verder kijken. Mogelijkheden komen er altijd. Die speelwijze bevalt de groep. Dat hadden ze ook aangeven.”

Quick Boys-school
Van Duyn is opgeleid in de aanvallende Quick Boys-school ,,Normaal ben ik wel een trainer die veel de bal wilt hebben en uitgaat van het positiespel. Maar ook wel iemand die kijkt naar de kwaliteiten van de tegenstander. Het resultaat telt uiteindelijk. Het belangrijkste is om grip op de opponent te krijgen. Soms moeten daarvoor accenten anders worden gelegd. Bij het druk zetten bijvoorbeeld.”

Hij noemt zichzelf een moderne trainer. ,,Ik geef ook de spelers veel verantwoordelijkheid. Als zij zelf voelen om het initiatief te nemen of juist wat meer in te zakken moeten ze dat doen.”

De huidige gedeelde twaalfde plek betekent nacompetitie aan het einde van de rit. Maar het is logischer dat de opmars ergens in de middenmoot eindigt. Het verschil met plek zeven is nog maar vier punten. ,,Het kan alle kanten op. Maar het is gewoon heel belangrijk dat we erin blijven. De club wil een stabiele eersteklasser worden en daar wordt alles aan gedaan. We hebben een nieuw sponsorhome. Volgend seizoen krijgen we een zeer capabel elftal. Daarmee kun je echt meedraaien.” De nodige versterkingen werden al binnengehaald. De ambitieuze club hoopt echter nog een slag te slaan. ,,Ik verwacht binnenkort nog wel het een en ander. Dat zal niet lang meer duren.”

Van Duyn noemt het potje van komend weekeinde niet cruciaal, maar wel belangrijk. ,,Win je, zet je Volendam op acht punten. Als wij dezelfde weerbaarheid en instelling om de mat kunnen leggen als de voorgaande weken, zie ik een mooi resultaat wel zitten. Volendam is een voetballende ploeg, die hebben het nog wel eens moeilijk tegen een team dat de mouwen opstroopt. Als we de bal nog wat langer in de ploeg kunnen houden, worden we nog gevaarlijker. De drang naar de goal toe is gelukkig de laatste duels steeds beter geworden.  Dat werd een beetje gemist,  maar scoren hoort nu eenmaal ook bij het spelletje.”

Valken mist verdediger Mark van der Plas, die een rode kaart pakte tegen Alexandria’66. ,,Dat mag zo’n ervaren speler niet overkomen. Dat weet hij ook.” Erwin de Ridder is eveneens geschorst. ,,Twee geschorsten kunnen we wel opvangen. Dat hoort er in deze fase van het seizoen nu eenmaal ook bij.”

Foto: Saam de Mooij
ziezoo


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)