De berichtgeving rondom bodemvervuiling door kunstgrasvelden is onjuist. Dat vinden brancheorganisaties VACO en RecyBEM. In een reactie aan Voetbal in de Bollenstreek vertellen de organisaties te zijn geschrokken van de uitspraken van de voorzitter van Recycling Netwerk op Radio 1. Die stelde in het programma ‘Vroege Vogels’ dat het rubbergranulaat op kunstgrasvelden binnen een aantal jaar voor zink in de bodem kan zorgen.

In het gesprek dat Recycling Netwerk had op Radio 1 werd verondersteld dat er tientallen voetbalvelden in ons land zorgden voor bodemvervuiling. Dit is volgens VACO en RecyBEM pertinent niet waar.

‘Heeft een veld geen veilige onderlaag, dan mag er geen competitie op worden gespeeld.’

Nederlandse kunstgrasvelden met rubbergranulaat zijn standaard uitgerust met een veilige onderlaag van zand of lava. Zink uit rubbergranulaat kan op die manier pas op z’n vroegst na 230 jaar in de bodem terecht komen, terwijl de velden al na 30 jaar worden vervangen vertellen de brancheorganisaties.

Die weten ook te vertellen dat de KNVB alleen maar ondergronden erkent die op de sportvloerenlijst staan van het NOC-NSF. Op die lijst staan alleen velden met een veilige onderlaag. Heeft een veld die niet, dan mag er geen competitie op worden gespeeld.

‘Sterker nog de onderlagen die zijn gebruikt voor kunstgrasvelden zijn zelfs nog herbruikbaar, omdat de uitloging van het zink niet over de wettelijk normen heen gaat.’

Daarnaast zijn opdrachtgevers voor het aanleg van die velden wettelijk verplicht te voldoen aan de standaarden die zijn opgesteld in een zogenoemd zorgplichtdocument. Daarin staat exact beschreven hoe men een veld met rubbergranulaat moet aanleggen, zodat er geen milieurisico is. Dit wordt ook gecontroleerd door het Rijk, stellen de organisaties.

SGS Nederland, één van de wereldleiders op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering in de bouw, heeft in vijf verschillende onderzoeken aangetoond dat er geen sprake kan zijn van bodemvervuiling.

Regenwater
In de meest recente, waarin tien jaar oude velden zijn onderzocht, is er geconstateerd dat er geen sprake is geweest van bodemvervuiling. Sterker nog de onderlagen die zijn gebruikt voor kunstgrasvelden zijn zelfs nog herbruikbaar, omdat de uitloging van het zink niet over de wettelijk normen heen gaat, aldus SGS Nederland.

Volgens de onderzoeken is het zo dat het zinkgehalte in deze drainagegronden, na tien jaar gebruik, evenveel of zelfs lager ligt dan in normaal regenwater.

POPULAIRE BERICHTEN