Het leek een zeldzaam zorgeloze middag te worden voor Warmunda. Na rust ging de gashendel open en werd buurman ASC op alle fronten geklopt. De teller bleef steken bij 4-1 en de wedstrijd leek, met nog een kwartier op de klok, gespeeld. Twee goals van de gasten leidden echter een doldwaze slotfase in. Met alles erop en eraan.

Uiteindelijk trok de thuisploeg dus aan het langste eind. Ondanks een afgekeurde goal en penalty-claims bleef de marge van één goal intact. Daarmee greep Warmunda de laatste strohalm om in ieder geval kans te houden de nacompetitie te ontlopen. ASC staat nog steeds op een veilige elfde plaats maar het gat met Warmunda is, met nog vier wedstrijden te spelen, geslonken naar vier punten.

,,We bibberen ook niet voor de nacompetitie.”

Warmunda dankte de zege aan een geweldig eerste half uur na rust. Het verschil met de eerste helft was als dag en nacht. ,,Ik denk dat veel gasten de eerste helft last hadden van vermoeidheid met het warme weer. In de rust hebben we even wat suikers genomen, en een banaantje, en de tweede helft hebben we ze stukgelopen”, aldus man of the match Chafik Belmamoune.

Vasco Esman kopt de bal richting de goal van ASC

Samen met Niels Dijkstra op de andere vleugel excelleerde Belmamoune na rust. Het resultaat mocht er zijn met twee goals en twee assists. Vooral zijn tweede goal, een schot van buiten de zestien in de kruising, was er een van een schoonheid die je in de Derde Klasse niet vaak aantreft. ,,Ik kreeg de bal,  en sta bekend om snel draaien en doen. Ik dacht: chocoladebeentje, gewoon doen. En hij vloog er mooi in”, aldus de doelpuntenmaker met een aanstekelijke grijns.

Aanvankelijk leek het helemaal niet de middag van Warmunda te worden. ASC beschikt over meer individuele kwaliteit en voetbalde bij vlagen erg makkelijk. Het leidde voor rust tot een aantal zeer goede kansen, maar doelman Dennis Keikes hield zijn team in de race, hier en daar bijgestaan door het houtwerk. Na de logische 0-1 kwam Warmunda op het best denkbare tijdstip op 1-1: zo’n twintig tellen voor de thee. Jongeling Jasper Kortekaas schoot de bal vanaf de rand zestienmetergebied resoluut binnen. ,,Ja, dan ga je echt lekker de rust in”, vond Belmamoune. ,,Vooral omdat het het hele seizoen al een beetje tegenzit.”

,,Ik dacht: ik kan die bal nog wel pakken, maar het deed zoveel pijn dat ik niet kon klemmen”

Nadat invaller Koen Mastemaker zo’n tien minuten voor tijd de marge naar drie had getild leek het duel gespeeld, maar een machtige vrije trap van Ward Buijze gaf de gasten weer wat hoop. Vervolgens liet Mastemaker, oog in oog met keeper Tim Laan, na de 5-2 te maken, en scoorde ASC uit de tegenstoot de aansluitingstreffer. Belmamoune zag het met lede ogen aan. ,,Vreselijk om te zien, het werd nonchalant achterin. We dachten dat we er al waren, maar het werd toch nog billenknijpen.”

Niels Dijkstra wordt op het allerlaatste moment een voet dwars gezet

Wat er in de slotfase allemaal gebeurde viel met geen pen te beschrijven. De bezoeker gingen, logischerwijs, met vol opportunisme op zoek naar de gelijkmaker. En die kwam er bijna, na wat rare strapatsen van doelman Keikes. Een eenvoudige vangbal werd losgelaten, maar omdat er nog geen tegenstander in de buurt was leek dat aanvankelijk geen probleem. Bij een tweede poging te klemmen loste de keeper echter weer en rolde de bal richting de achterlijn. Daar kwam een speler van ASC aangestormd om de bal alsnog in de goal te werken, maar de grensrechter oordeelde dat de bal al over de achterlijn was geweest. Een advies wat door de scheidsrechter overgenomen werd.

,,Ik liep de laatste 10 minuten met mijn pink uit de kom”, vertelt Keikes. ,,Ik dacht: ik kan die bal nog wel pakken, maar het deed zoveel pijn dat ik niet kon klemmen.” Bij ASC betwijfelde men of de bal wel volledig over de achterlijn was geweest. ,,Maar hij was wel achter. Ik ben blij dat de scheidsrechter daar voor floot, want anders is het gewoon een fout en verspeel je hier onnodig punten”, aldus de opgeluchte goalie.

Scoren
Dat gebeurde dus niet en dus mocht Warmunda drie punten en vier goals bijschrijven. Dat de ploeg, die tot zaterdag pas 22 keer scoorde in 21 duels, zo makkelijk het doel vond zal voor het nodige zelfvertrouwen hebben gezorgd. Zowel richting de laatste wedstrijden, als richting een eventuele nacompetitie. Belmamoune tot slot: ,,Ik ben blij, omdat ik een moeilijk seizoen heb gehad qua scoren, de hele ploeg eigenlijk. Ik hoop dat we deze lijn door kunnen trekken.”

,,We bibberen ook niet voor de nacompetitie. We hebben een ongelukkig seizoen gedraaid, maar we hebben altijd gezegd ‘al komen we in de nacompetitie, dan gaan we daar even doorheen’.” We blijven in de Derde Klasse, dat weten we 100% zeker.”

Warmunda – ASC 4-3 (1-1). 39. Van Zandwijk 0-1, 45+1. Kortekaas 1-1, 64. Belmamoune 2-1, 72. Belmamoune 3-1, 82. Mastemaker 4-1, 84. Buijze 4-2, 86. Pronk 4-3

Warmunda: Keikes, Solleveld, De Taeye, El Kourami (70. Ten Have), Komen, Kest (87. B. Van Noort), J. Van Noort, Kortekaas, Dijkstra, Esman (79. Mastemaker), Belmamoune

Foto’s: Stefan Rijnders