Katwijk heeft het zichzelf zaterdag onnodig moeilijk gemaakt tegen Kozakken Boys. De Krombewoners regen, met name voor rust, de kansen aaneen, maar kwamen slechts tweemaal tot scoren. Omdat de bezoekers kort voor tijd – zowel na de 2-0 als de 3-1 – de aansluitingstreffer wisten te maken, bleef het ondanks het grote aantal kansen voor Katwijk tot het einde een wedstrijd. “Het is ongelooflijk dat het vandaag spannend is geweest”, vond verdediger Levi Bouwense na afloop.

Katwijk begon sterk aan het duel tegen laagvlieger Kozakken Boys. In het eerste half uur van de wedstrijd kregen de oranjehemden liefst acht honderd procent kansen om de score te openen, alvorens de ploeg van Anthony Correia via Des Kunst op een 1-0 voorsprong kwam. “We hadden voor rust al met drie of vier goals voor moeten staan”, zei Bouwense.

‘Leek wel een schiettent’
“Wij hadden de druk er goed op en zij gingen constant in de fout bij de opbouw en het uitverdedigen. Het leek wel een schiettent.” Het was echter niet één van de Katwijk-spelers, maar de doelman van Kozakken Boys, Bryan Janssen die voor rust de beer won in die schiettent. Meerdere pogingen van Sietse Brandsma, Joey Ravensbergen, Kunst, Bart Sinteur en Paul Kok werden gekeerd door de goalie of het aluminium, waardoor de 1-0 ruststand veel te mager was voor de veldverhoudingen.

Na rust veranderde het spelbeeld van eenzijdig naar vervelend. Kozakken Boys probeerde met strijd en inzet Katwijk te beteugelen. De fysieke speelwijze van de bezoekers zorgde ervoor dat er veel overtredingen werden gemaakt en er behoorlijk wat irritatie merkbaar was in het veld. Tien minuten na rust zorgde Kunst, na een handsbal in het zestienmetergebied, vanaf de penaltystip voor een verdubbeling van de Katwijkse voorsprong en leek alles in kannen en kruiken.

Katwijk zocht geduldig naar een derde treffer en Kozakken Boys ploegde en ploeterde op zoek naar de aansluiting.

Goals volgen elkaar snel op
Dat laatste gebeurde uiteindelijk ruim tien minuten voor tijd. Invaller Amine Essabri schoot vanaf de rand van het strafschopgebied gedecideerd raak, waardoor Kozakken Boys weer zicht had op een puntje. Zeven minuten later leek een invaller aan de andere kant, Matthijs Hardijk, met een diagonale schuiver Katwijk weer in veilige haven te schieten, maar twee minuten later pikte spits Raily Ignacio nog zijn goaltje mee, 3-2.

“Raily is echt een geweldige spits met bijzondere kwaliteiten. Het was wel een persoonlijk doel om hem van het scoren af te houden”, zei vaste bewaker Bouwense. De jonge centrale verdediger vocht negentig minuten lang verbeten duels uit met de geslepen spits. “Het was ouderwets gezellig. We hebben de hele wedstrijd lekker lopen stoeien. Ik vind dat persoonlijk wel lekker om zulke duels te spelen.”

Tekst: Henk Kasius
Headerfoto: Orange Pictures (archief)
Foto in artikel: Kees Jonker