De Noordwijkerhoutse Jonna van de Velde verlengde begin april haar contract bij de vrouwen van Ajax met twee seizoenen. Nadat ze in de zomer van 2019 haar eerste profcontract tekende voor de Amsterdammers, was deze verlenging opnieuw een bevestiging dat de middenveldster op de goede weg is. 

„Eigenlijk was het daarom een simpele keuze’’, begint Van de Velde haar verhaal. „Ik heb meer gespeeld dan ik had verwacht. Ik kwam van de zomer over van Jong Ajax en op de trainingen merk je dan wel direct dat het niveau een stukje hoger is. Daar kan ik alleen al ontzettend veel van leren.’’

Seizoen
De 18-jarige voetbalster sloot wat later aan in het begin van het seizoen, want ze was met Oranje O19 in de zomer nog actief op het EK in Schotland. Daardoor moest ze het bij Ajax eerst nog wel doen met een plek op de bank. „Maar in een wedstrijd van de Eredivisie Cup kreeg ik mijn kans. Daarna heb ik ook een tijdje gespeeld. Helaas raakte ik zelf net na de winterstop geblesseerd aan mijn enkel.’’

„Als je week in week uit traint en wedstrijden speelt, dan sta je daar niet zo bij stil.”

Zodoende kwam de middenveldster uiteindelijk tot veertien wedstrijden voor Ajax Vrouwen dit seizoen. Totdat, net als voor heel Nederland, het coronavirus roet in het eten gooide. Het virus zorgt er niet alleen voor dat de competitie van het vrouwenvoetbal tot en met minstens 1 juni stilligt, maar ook het WK O20 in augustus en september is inmiddels uitgesteld. Na het EK O17 en O19 zou het toernooi het eerste wereldkampioenschap betekenen voor de 18-jarige voetbalster.

„Dat wordt ook nog eens in Panama en Costa Rica gehouden. Dat is supervet’’, vertelt Van de Velde opgewekt. „Een aantal speelsters heeft het al een keer eerder meegemaakt en zij vertelden dat het WK echt nog wel een stuk groter is. Vooral veel professioneler. Daar kijk ik dan ook enorm naar uit.”

Wanneer het WK nu gehouden wordt, is vooralsnog onduidelijk. De laatste twee jaar is voor Van de Velde eigenlijk enorm snel gegaan. Als talent van het CTO Amsterdam, kwam ze in 2018 bij Ajax terecht. Daar heeft ze zich in rap tempo weer verder ontwikkeld.

Als ik volgend jaar nog niet bij de eerste elf zit, dan focus ik me nog meer op mijn ontwikkeling. Maar plezier maken is het allerbelangrijkste.’’

„Als je week in week uit traint en wedstrijden speelt, dan sta je daar niet zo bij stil. Op dit soort momenten besef ik mij heel goed dat ik trots mag zijn op wat ik al heb bereikt.’’ Om daar gelijk weer aan toe te voegen. „Maar ik wil daarom ook weer keihard werken om de volgende stap te maken.’’

Basisspeler
Met als uiteindelijke doel: een echte basisspeler worden bij Ajax Vrouwen. Hoe ver de middenveldster nog van een basisplek is verwijderd, vindt ze lastig om te zeggen. Maar ze weet in ieder geval wel waar ze nog aan moet werken.

„In de aanval moet ik de bal nog meer opeisen en ik moet simpelweg meer scoren. Ik wil uiteraard zo snel mogelijk basisspeler worden, maar ik wil daar ook weer niet heel veel druk opleggen. Ik heb er zelf niet honderd procent invloed op, want de trainer beslist uiteindelijk. Als ik volgend jaar nog niet bij de eerste elf zit, dan focus ik me nog meer op mijn ontwikkeling. Maar plezier maken is het allerbelangrijkste.’’

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Ervaren Zoutman leert veel van periode in Katwijk: een bizar verhaal met abrupt einde

 

POPULAIRE BERICHTEN