Een historisch affiche in de Derde Divisie A: voor het eerst in de clubhistorie gaat FC Rijnvogels een duel op zondag spelen, uit bij Kampong. Dat zal in het restant van dit seizoen nog tweemaal gebeuren. De vierde ‘zondagwedstrijd’ – uit bij Hoogeveen – is deze week alsnog overgeheveld naar zaterdagavond, vertelt Dogan Corneille.

Ook voor de trainer is het even schakelen: voor het eerst in bijna twintig jaar heeft hij in de top van het amateurvoetbal verplichtingen op zondag. “Dat is heel lang geleden. Ik heb drie jaar bij FC Hilversum gespeeld, dat was tussen 2001 en 2004. Reken maar uit.” Durft Corneille ook te spreken van een historisch duel? “Het is voor het eerst dat de club FC Rijnvogels op zondag gaat spelen, dus dat is zeker leuk om te vermelden.”

‘De spelers die op zondag meer dan een uur spelen kunnen op maandag niet veel doen en eigenlijk ondervind je op dinsdag ook nog wel hinder van een wedstrijd.’

Daarnaast gaan Corneille en zijn team een nieuwe tegenstander treffen, maar dat is voor de coach dit seizoen meer regel dan uitzondering. De Derde Divisie A bevat liefst twaalf teams die hij niet eerder in zijn lange loopbaan tegenkwam. “Dat was ook één van de redenen om naar de Derde Divisie te gaan”, vertelt Corneille.

Trainingsavonden niet switchen
De wijziging van speeldag brengt wel wat uitdagingen met zich mee. “Ik vind niet zozeer de aanloop, maar vooral de week erna wat vervelend. Maandag, dinsdag en donderdag zijn onze vaste trainingsdagen en door de privéschema’s van iedereen kun je daar niet zomaar mee switchen.””

“De spelers die op zondag meer dan een uur spelen kunnen op maandag niet veel doen en eigenlijk ondervind je op dinsdag ook nog wel hinder van een wedstrijd. Dus op het gebied van VCT (voetbalconditietraining) heb je er twee dagen last van. Maar de jongens staan er goed op en zijn fit. En het voordeel van een wedstrijd nu op zondag is dat je op donderdag wat intensiever kan trainen.”

Dennis Bakker keert tegen Kampong terug in de basis

Later in het seizoen dient FC Rijnvogels ook op zondag bij Hercules en HSC ’21 aan te treden. Eigenlijk ging het om vier duels, maar Hoogeveen heeft besloten toch een dag eerder tegen de Kooltuinbewoners te willen aantreden. “Die staat nu voor zaterdag, 18:00 uur. Dat wordt een latertje als je daarna nog van Drenthe naar Katwijk moet, maar dat hebben we liever dan op zondag spelen”, aldus Corneille.

Eerste zege sinds 9 oktober?
FC Rijnvogels hoopt tegen Kampong weer eens drie punten aan het totaal toe te voegen. “We hebben drie wedstrijden op rij niet gewonnen. Een overwinning zou lekker zijn, daar snakken we een beetje naar.” Zijn ploeg verloor van Hercules (1-3) en speelde daarvoor met 1-1 gelijk tegen RKAV Volendam én Genemuiden. Daardoor staan de Katwijkers momenteel negende, op drie punten overigens maar van runner-up IJsselmeervogels.

“De afgelopen weken hebben uitgewezen dat we net tekort kwamen tegen de echte topploegen, maar we hopen die stap dit seizoen nog wel te maken. Hercules is een heel goede ploeg en niet voor niets vorig seizoen erg dichtbij promotie geweest. Maar we zaten er heel dicht tegenaan, op details werd de wedstrijd beslist. De week ervoor troffen we Genemuiden, een fysieke ploeg die erg goed staat. We pakten toen een punt, waar we misschien iets minder hadden verdiend.”

Al met al hoopt Corneille ranglijst-technisch nog wel op verbetering. “Vorig seizoen eindigde FC Rijnvogels als vijfde en door de puntenaftrek van Barendrecht uiteindelijk als vierde. Dan wil je graag in het nieuwe seizoen een stapje maken. Of je de top vijf zomaar even haalt, weet ik niet. Dat gaan we zien. We zijn er wel toe in staat en positief is dat steeds meer jongens fit raken, ook jongens die langdurig geblesseerd zijn geweest.”

Basisplaats Bakker
Corneille verklapt alvast dat één van hen, Dennis Bakker, gaat starten tegen Kampong. “Hij is er door een schouderoperatie best wel een tijdje uitgeweest, maar kan echt iets toevoegen aan het spel. Jesse Driebergen en Neville Ogidi Nwankwo zijn waarschijnlijk de volgenden. Zij beginnen bijna fit te geraken.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Bijen ontwikkelt zich door bij FC Rijnvogels: ‘Merk dat ik echt beter ben geworden’

POPULAIRE BERICHTEN