Aan een succesvolle tijd van Anthony Correia bij vv Katwijk komt na dit seizoen een einde. De Noord-Hollander werd tweemaal kampioen met de oranjehemden en heeft zich nu na een ijzersterke inhaalrace met zijn ploeg weer in de top vijf gemeld. In gesprek met VIDB licht Correia zijn keuze om over een halfjaar te vertrekken toe en neemt hij ons mee in het proces van de afgelopen maanden, waarin Katwijk na vijf opeenvolgende nederlagen in een ongelooflijke flow belandde.

Correia werkt nu 3,5 jaar op de Krom en in die tijd heeft de club Katwijk diepe indruk op hem gemaakt. “Het heeft mijn verwachtingen niet geëvenaard, maar overtroffen. Katwijk is voor mij de mooiste amateurclub en ik had hier met gemak nog jaren had kunnen werken. Afgelopen zomer heb ik alleen mijn diploma Coach Betaald Voetbal gehaald: dat kostte een bak tijd en geld en dat heb ik niet gehaald om vervolgens niet in het diepe te springen. Ik ben gewoon erg benieuwd waar mijn plafond als trainer ligt.”

Gesprekken naar voren gehaald
Eigenlijk zou Correia pas in de winterstop met de clubleiding om tafel gaan, maar de gesprekken vonden toch eerder plaats. Correia: “Het was ons doel om eerst alles op de rit te krijgen en vervolgens in de winterstop op de eerste seizoenshelft te evalueren. Op verzoek van Cees (Bruinink, red.) werd dat naar voren gehaald. Voor de club is het ook belangrijk om duidelijkheid te hebben. Om de selectie voor het nieuwe seizoen vorm te geven, maar ook met het oog op de invulling van het hoofdtrainerschap. De club moet ook de tijd hebben om een ‘eerste-keus-trainer’ aan te stellen en niet op het moment dat alle trainers al vastliggen.”

‘Joey is een unieke speler, net als bijvoorbeeld Ahmed El Azzouti, met een gigantisch loopvermogen en bizar fit.’

Over dat diploma gesproken: heeft Correia nu wat meer tijd over? De voormalig prof combineert al jaren het hoofdtrainerschap op de Krom met een rol als assistent bij Telstar. Vorig seizoen zat daar nog een derde element bij die tijd roofde: de cursus Coach Betaald Voetbal.

“Het zijn nog steeds drukke dagen, as usual”, grijnst Correia. “De tijd is snel weer gevuld met vooral familietijd. Vorig seizoen gebruikte ik de zondag heel vaak voor de cursus, nu heb ik meer tijd voor mijn vriendin en de twee kinderen. Dat is ook wel goed, anders ben je zeven dagen achter elkaar non-stop bezig. Al zijn er ook momenten dat ik op zondag alvast begin met het analyseren van de volgende tegenstander.”

Katwijk kende in september en oktober een voor zijn doen ongewone serie met vijf nederlagen op rij, maar Correia schoot in die periode niet in de vlekken. “Het was in die vijf wedstrijden echt niet zo dat de wereld onder ons vandaan schoot. Het was ook niet zo dat we niet ons best deden: we gingen er vol voor, alleen het kwartje viel een aantal keer de andere kant op. En allemaal leuk en aardig, maar ook na een nederlaag gaan we gewoon na afloop een biertje met elkaar drinken. Je moet als team bij elkaar blijven, juist in mindere tijden. Dat maakt de kans op succes op langere termijn groter.”

Nieuwe aanval inspelen
Met tien punten uit vier duels was Katwijk nog wel goed aan het seizoen begonnen. “Alleen was het in aanvallend opzicht nog niet sprankelend, daarin hadden we nog niet de juiste chemie te pakken. Dat is logisch als je nagenoeg je gehele aanvalslinie bent verloren. Een nieuwe aanval inspelen kost tijd. Het zijn nieuwe jongens, zij moeten ook hun weg vinden op de club en bekend raken met de speelwijze van Katwijk.”

Katwijk verloor in totaal vijfmaal op rij, maar Correia zag tegen ADO ’20 en De Treffers al positieve signalen. Op bezoek bij Scheveningen (0-4)  brak zijn team de ban en sindsdien zijn de oranjehemden niet gestopt met winnen. De teller staat – inclusief de bekerzege op TEC – nu op acht opeenvolgende overwinningen.

Volgens Correia is een belangrijk onderdeel van het vallen van de puzzel het posteren van linksback Joey Ravensbergen als linksbuiten. “Daardoor hebben we nu net dat beetje extra drive die we in aanvallend opzicht nodig hebben om druk te zetten. Joey is een unieke speler, net als bijvoorbeeld Ahmed El Azzouti, met een gigantisch loopvermogen en bizar fit. Daar steekt hij anderen mee aan.”

Geen skippybal
Correia wist Ravensbergen met een goede onderbouwing direct te overtuigen. “Als ik dat zonder uitleg had gedaan, had hij misschien gedacht: huh? Maar toen ik mijn plannen uitlegde, zag hij het meteen zitten. Joey is een winnaar pur sang en je kunt hem in principe overal neerzetten. Als je hem als verdedigende middenvelder posteert met de opdracht om de ’10’ uitschakelen, dan wens ik die ‘10’ een fijne wedstrijd. Die raakt waarschijnlijk geen skippybal. Joey is een speler die zichzelf kan wegcijferen en hij ziet veel dingen als een mooie uitdaging. Wat dat betreft lijkt hij in veel opzichten op de speler die ik zelf was, maar misschien is hij een nog betere multifunctionelere teamplayer.”

‘Als trainer baal ik enorm. Ik vind hem een wereldverdediger en ik denk dat hij in het betaalde voetbal absoluut niet zou misstaan.’

Het sterke presteren van Ravensbergen houdt bijvoorbeeld aanwinst Matthijs Hardijk de laatste weken op de bank. Laatstgenoemde was wel van grote waarde door afgelopen weekend op bezoek bij zijn oude club HHC Hardenberg (1-2) de winnende voor zijn rekening te nemen. “Het is heel simpel, Joey heeft de maatstaf gecreëerd waar de jongens achter hem naartoe moeten. Heel simpel, als je wilt spelen, dan moet je het beter doen dan Joey.”

“Maar Hardijk kan dit ook, hij heeft in het verleden bewezen dat hij gigantisch doelpunten kan maken. Daarnaast kan hij op veel posities uit de voeten, alleen is hij in de voorbereiding tegen Jong AZ geblesseerd geraakt en dat heeft hem zijn basisplaats gekost. In feite moest hij een nieuwe voorbereiding draaien en dan sta je al met 1-0 achter. Maar dat hij de potentie heeft om basis te spelen, dat is duidelijk. Aan hem om dat te laten zien tijdens zijn invalbeurten en in oefenwedstrijden. Zaterdag is hij daar al goed in geslaagd.”

Na de winterstop zal Correia een lange periode geen beroep kunnen doen op Kay Blokland. De verdediger gaat een aantal maanden op wereldreis. “Als trainer baal ik enorm. Ik vind hem een wereldverdediger en ik denk dat hij in het betaalde voetbal absoluut niet zou misstaan. We werken nu al vier jaar samen en ik weet hoe graag hij dit wil. Door corona was het er nog niet van gekomen en met Cees heeft hij dit afgesproken. Dat heb ik te accepteren. Als trainer baal ik nogmaals enorm, omdat ik weet hoe belangrijk hij voor ons is, maar als mens gun ik het hem van harte.”

‘Susan openbaring’
Is Blokland te vervangen voor Correia? “Uiteindelijk is iedereen vervangbaar. Natuurlijk is Kay ontzettend belangrijk, maar er staat altijd weer iemand op. Kijk naar Robbert (Susan, red.) die nu in de achterste linie echt een openbaring is. We hadden gedacht dat hij het op zijn eigen manier op een goede manier zou invullen, maar hij overtreft alle verwachtingen: in het leiding nemen, in de duels. Hij speelt daar echt geweldig.”

Katwijk etaleert de laatste weken een bloedvorm. Wat als de oranjehemden nog verder verbeteren: ontstaat er dan misschien wel een onoverwinnelijk Katwijk?

“Succes hangt van veel facetten af: de frisheid van de groep, de frisheid in het hoofd, maar ook van dingen als bijvoorbeeld een scheidsrechter, de wind of een complex. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk van die facetten positief beïnvloedt. Als we aanvallend nog sterker worden en daar beter op elkaar ingespeeld raken, dan zie ik heel veel mogelijkheden. Je zult mij nooit horen zeggen dat we onverslaanbaar zijn, daarvoor zijn er teveel factoren in het spel. Maar als je ziet hoe stabiel we nu zijn en hoeveel wedstrijden er nog te gaan zijn, dan denk ik dat er heel veel mogelijk is.”

Headerfoto: Orange Pictures
Foto in artikel: Sander van Duijn

Lees ook: Hardijk is tegenwoordig ‘gamechanger’: ‘Katwijk staat voor karakter’
Check ook: Correia blij met ‘dubbele’ zege in Maassluis: ‘Eerlijk is eerlijk, heel vaak winnen we hier niet’

POPULAIRE BERICHTEN