Een aloud gezegde: wat goed is komt snel. Het hoeft niet altijd waar te zijn, maar op Quick Boys-aanvaller Sem van Duijn lijkt dit gezegde wel van toepassing. De 19-jarige aanvaller kreeg begin dit seizoen het volle vertrouwen van trainer Thomas Duivenvoorden en betaalde dat dubbel en dwars terug. De ster van Sem van Duijn is rijzende en AZ hoopt daar vanaf komende zomer van te profiteren.

Van Duijn liep zijn eerste meters als voetballertje op de velden van Valken ’68. Later kwam hij daar terecht waar al zoveel generaties Van Duijn successen hadden geboekt, op Nieuw Zuid in Katwijk. Zijn talent was ook daar al dusdanig opvallend dat Sparta hem opnam in haar jeugdopleiding.

In 2019 keerde hij terug bij Quick Boys, waar hij zich in enkele seizoenen opwerkte tot selectiespeler. Een status die hij zich in de zomer van 2021 verwierf. Hij tekende voor twee seizoenen.

Hoofdrol tegen Rijnsburgse Boys
Van Duijn maakte zijn debuut voor de hoofdmacht van Quick Boys op 17-jarige leeftijd. Zijn naam vestigde bij het grote publiek voor het eerst echt in oktober 2022. Hij scoorde toen tweemaal in de derby tegen Rijnsburgse Boys, terwijl de blauw-witten met tien man speelden.

Een aantal maanden eerder had hij nog van de technische leiding van Quick Boys te horen gekregen dat hij vooral zijn wedstrijden in het O21-team moest gaan spelen. Op dat moment een teleurstelling, maar met de kennis van nu een goede beslissing volgens Van Duijn. Met meer ritme in de benen drukte hij in het seizoen 2022-2023 zijn neus aan het venster.

De nieuwe trainer Duivenvoorden zag in hem de eerste linkerspits van de selectie en dat legde het team geen windeieren. Van Duijn, die komende maandag 20 jaar wordt, legde er al veertien in competitieverband in. Nog meer aansprekend waren zijn prestaties in het huidige KNVB Beker-toernooi. Vlak voor de feestdagen bezegelde hij met twee treffers het lot van De Graafschap op Nieuw Zuid (2-0) en kort daarna schreef hij geschiedenis door AZ naar een zenuwslopende penaltyreeks te dirigeren. Van Duijn strafte een persoonlijke fout achterin bij de Alkmaarders met een geplaatst schot genadeloos af voor de 3-3.

Veel interesse
De interesse vanuit het betaalde voetbal voor de 1,81 meter lange vleugelflitser was gewekt. Zo zaten er scouts van onder meer FC Groningen, Fortuna Sittard en FC Utrecht op Nieuw Zuid, maar is het dus AZ dat de speler komend seizoen in haar midden heeft. Voor Van Duijn is een belangrijke factor dat de Alkmaarders met hun beloftenteam in de Keuken Kampioen Divisie spelen. Voor hem wellicht de ideale springplank naar (het niveau van) het eerste team van AZ.

Sem van Duijn was vorig seizoen nog een verborgen talent, maar zijn ster is nu snel rijzende.

Tekst: Theo Uphus
Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Sem van Duijn tekent bij AZ

POPULAIRE BERICHTEN