Mede dankzij een assist en een doelpunt van Des Kunst wist Katwijk de topper tegen De Treffers met 2-3 te winnen. Voorafgaand aan het duel in Gelderland was al bekend dat AFC en HHC Hardenberg een nederlaag hadden geleden. Katwijk kon het jachtseizoen derhalve openen door in Groesbeek te winnen. “Dat jachtseizoen was direct na de winterstop al geopend hoor”, aldus Kunst na de wedstrijd. “En je ziet nu hoeveel er nog mogelijk is.”

AFC zag in drie weken tijd het gat van tien punten met Katwijk slinken naar slechts twee puntjes en kan zich weinig misstappen meer veroorloven. “Elk foutje wordt nu afgestraft”, zegt Kunst, die een sleutelrol vertolkte tegen De Treffers. Katwijk kende een moeilijke openingsfase in Groesbeek. De thuisploeg greep de Krombewoners bij de keel en won de slag op het middenveld. Na een minuut of twintig wist Katwijk zich, mede dankzij de balvastheid van Kunst, onder de druk vandaan te voetballen.

Kunststukje van Kunst bij de 0-1
Dankzij de technische vaardigheden van de Noord-Hollandse middenvelder annex aanvaller en zijn doelgerichtheid kwamen de oranjehemden binnen het half uur zelfs op een 0-2-voorsprong. Aan de 0-1 van Robbert Susan ging een prachtige aanname van Kunst na een diepe bal van Bart Sinteur vooraf.  “Zo’n aanname is niet te leren”, blikt hij terug op dat moment in de 23e minuut. “Daarnaast komt er ook wel een beetje geluk bij kijken.” Dat Kunst na die aanname en onder druk van de uitstormende doelman Abdel el Ouazzane het overzicht bewaarde én oog hield voor Susan had echter vooral met kwaliteit te maken.

Datzelfde gold voor de manier waarop hij zelf vier minuten later de 0-2 op het bord zette. “Voor mij was het de logische oplossing. Mijn rechterbeen stond geblokt, dus ik moest wel kappen naar mijn linker.” De afronding vanaf de rand van het zestienmetergebied in de verre hoek was echter fenomenaal. Toen een klein kwartier na rust Mukhtar Suleiman Katwijk op een 0-3-voorsprong zette, leek er geen vuiltje meer aan de lucht voor de Krombewoners.

De Treffers gaf echter niet op en kwam dankzij twee goals van Gavin Vlijter nog akelig dicht bij. De 2-3 (90+3) viel echter veel te laat voor de thuisploeg, waardoor de overwinning voor Katwijk niet meer in gevaar kwam. En dus ten volle profiteerde van de misstappen van AFC en HHC Hardenberg. “Het klinkt misschien cliché, maar deze overwinning is niets waard als we de komende wedstrijd niet winnen”, stelt Kunst. Het cliché is niet alleen van toepassing op de ambities van Katwijk, maar ook voor de persoonlijke wensen en doelen van de spits.

“Die ambities liggen niet per sé in het profvoetbal”, zegt Kunst, wiens contract bij de Krombewoners na dit seizoen afloopt. “Ik wil het hoogst haalbare bereiken in het voetbal en dat bereik ik alleen als ik het elke wedstrijd laat zien. Deze week heb ik het laten zien, maar als ik volgende week als een natte krant speel, was het voor niets.” Kunst is daarom ook nog niet bezig met een keuze voor volgend seizoen. “Tegen de zomer zie ik wel wat de eventuele opties zijn, nu leef ik van wedstrijd naar wedstrijd.”

“Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij Katwijk en zit hier echt op mijn plek nu. We hebben ook een fantastisch team.” Voor dat team heeft Kunst wel een toekomstbeeld. “Wij gaan nu op naar het kampioenschap”, klinkt het vol vertrouwen.

Tekst: Henk Kasius