ziezoo
Promoveren, het liefst door middel van een kampioenschap en anders via de nacompetitie. Dat was het doel van Valken ’68 afgelopen seizoen. Het liep voor Arie van Duijn en zijn mannen alleen mis op het laatste moment. In de nacompetitie gingen de Valkenburgers kansloos onderuit tegen het gerenommeerde Nieuwenhoorn. Wat rest: tijdens het 50 jaar jubileum komend seizoen moet de promotie naar de Eerste Klasse bewerkstelligd worden.

Maar we kijken nu naar het seizoen 2016/2017. Valken begon het seizoen slecht, presteerde halverwege goed en eindigde redelijk. Als beloning kregen de rood-gelen de tweede periodetitel en een startbewijs voor de nacompetitie. Er is dan ook weinig verschil in de resultaten voor en na de winterstop.

Eerste seizoenshelft: 13-25 (29-13)
Thuis: 7 -13 (14-7)
Uit: 6 – 12 (15-6)
Tweede seizoenshelft: 13-23 (29-15)
Thuis: 6 – 10 (17-8)
Uit: 7 – 13 (12-7)

Wat wel opvalt, is dat de tweede seizoenshelft uit met een minder doelsaldo meer punten werden gepakt dan in thuiswedstrijden. Dat was de eerste seizoenshelft andersom – al was het verschil in doelsaldo toen wel minder groot -. Daarnaast hadden de cijfers nog beter kunnen uitpakken als Valken tegen hekkensluiter Kethel Spaland niet vijf punten had laten liggen. Punten waardoor de titelstrijd begin maart al voorbij was.

Veelscorende ploeg
Valken scoorde van alle ploegen in de Tweede Klasse A de meeste doelpunten. 58 keer lieten ze het net bollen, evenveel als kampioen Te Werve. Vooral tegen de Leidse ploegen UVS en DoCoS waren de mannen van ’t Duyfrak op dreef. Maar liefst negentien doelpunten in vier wedstrijden werden er in die derby’s gemaakt.

De 58 doelpunten zorgen ook voor een topscorerslijst met vele namen. Vaste spits Robbert van Delft is de lijstaanvoerder van de equipe van Van Duijn. Veertien keer scoorde hij dit seizoen. Kompaan in de voorste linie, Jaco van der Bent, haalde ook de dubbele cijfers. De flankspeler schoot elf keer raak. De derde vaste voorhoedespeler Sven Boonstoppel maakt het erepodium compleet met zeven treffers.

De grappigste foto van het seizoen: Robbert van Delft steekt z’n tong uit naar de camera na één van z’n veertien goals

Topscorers:
1. Robbert van Delft: 14
2. Jaco van der Bent: 11
3. Sven Boonstoppel: 7
4. Arjan Haasnoot, John van Rijn, Ronald Kuyt: 5

Of Valken nu uit of thuis speelde, maakte eigenlijk niet uit. De cijfers zijn bijna hetzelfde. Wat wel opvalt, is dat de verdediging redelijk goed stond. In maar liefst elf wedstrijden hielden ze de nul. De laatste linie kreeg dan ook de minste treffers om de oren van de hele competitie. Grote nederlagen werden ook niet geleden. Het 3-1 verlies thuis tegen RCL op de eerste speeldag was de grootste verliespartij tijdens het seizoen.

Tot slot nog een aantal feiten & weetjes
Aantal punten thuis: 23
Aantal punten uit: 25
Aantal keer de nul: 11
Thuis de nul gehouden: 5
Uit de nul gehouden: 6
Thuis niet gescoord: 0
Uit niet gescoord: 2
Grootste overwinning thuis: 6-0 tegen UVS
Grootste overwinning uit: 1-5 tegen UVS
Grootste nederlaag thuis: 1-3 tegen RCL
Grootste nederlaag uit: 2-3 tegen Kethel Spaland

Rapportcijfer:
Valken draaide een redelijk seizoen dat met een goede start veel beter had kunnen aflopen dan dat het nu deed. De Valkenburgers hadden zowel de beste aanval als de beste verdediging van de competitie, maar lieten het liggen in de wedstrijden dat het er om ging. Hierdoor promoveerde de ploeg niet, wat wel de doelstelling was dit seizoen. De club had de selectie voor promotie maar kwam net tekort. Daarom geef ik Valken voor dit seizoen een 6.

Foto’s: Saam de Mooij

POPULAIRE BERICHTEN