Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje. In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering zes komt Aidan Ryan aan het woord. De vleugelaanvaller van SV Hillegom heeft Engelse roots en is dus de aangewezen man om over Engeland – Wales te spreken. 

Aidan, voordat we beginnen met het EK. Al een beetje bijgekomen van de hectiek en dat enerverende potje voetbal in Alphen aan den Rijn, waarin jullie promoveerden? 

,,Het is een groot feest geweest, tot in de late uurtjes. Het was een van de mooiste wedstrijden die ik tot nog toe heb gespeeld voor SV Hillegom. De volgende ochtend dacht ik daar alleen iets anders over, haha. Ik heb het geweten want ik moest werken. Dat was een stuk minder.”

Over tot de orde van het EK: hoeveel wedstrijden heb je gekeken tot nog toe? 

,,Ik heb alleen zondag gemist, omdat wij zelf natuurlijk moesten spelen. Tot dusver vind ik het niveau wisselend. De ene wedstrijd viel me mee en de andere juist weer tegen. Spanje kon ook pas op het nippertje de zege tegen Tsjechië veiligstellen. Portugal – IJsland vond ik boeiend om naar te kijken. Frankrijk -Albanië was juist weer matig.”

Over de Lage Landen gesproken. Dat gaat niet heel florissant. Nederland is er niet bij en België verloor gelijk het eerste duel tegen Italië. 

 ,,Als je naar de Belgische ploeg kijkt, vond ik het echt ondermaats wat ze lieten zien tegen Italië. De Italianen speelden het ook wel slim. Met Pelle heeft Italië voorin een meerwaarde en sterk aanspeelpunt in huis. De overwinning was dik verdiend. Deze poule met verder ook Ierland en Zweden vind ik wel interessant.”

De doelpunten zijn wel schaars: na vijftien wedstrijden pas 29 stuks. Nog geen gemiddelde van twee goals per wedstrijd. 

Lachend: ,,Dan had Engeland mij maar even moeten bellen.” En dan weer serieus: ,,Inderdaad wordt er absoluut te weinig gescoord. Overal wordt er natuurlijk druk gerekend in de groepsfase, aangezien de vier beste nummers drie ook doorgaan. Het is zaak puntjes te sprokkelen en zo min mogelijk tegendoelpunten te krijgen. Met drie punten kan je ook nog doorgaan, denk ik.”

Over Engeland gesproken: jouw vader is van Engelse afkomst. Vanmiddag de kraker tegen Wales dat na 58 jaar weer present is en niets te verliezen heeft, en bovenaan staat. Hoe kijk jij tegen deze wedstrijd aan?

,,Het is jammer dat Engeland gelijkspeelde in de laatste minuut tegen Rusland. Dat waren twee verspilde punten. Het wordt een boeiend duel met veel strijd. Ze moeten van Wales winnen. In dat geval doen ze goede zaken en komen ze meteen bovenaan. Ik ga samen met mijn vader kijken. Gisteravond onder het eten was hij er nog niet zo zeker van. Het wordt een mooi potje voetbal, denk ik, met alles erop en eraan.”

Als Nederland mee had gedaan, voor wie had je dan geweest?

,,Dan was ik voor Oranje geweest. Ik ben tenslotte Nederlander. Nu ben ik natuurlijk voor Engeland, want ik kan mijn vader niet laten vallen.”

Wie schat jij in wie dit EK gaat winnen  

Voor het toernooi vond ik Frankrijk en Duitsland de twee topfavorieten. Beide ploegen hebben een topselectie vooral op het middenveld. Frankrijk is al door met twee overwinningen en matig voetbal. Je kunt het een kwaliteit noemen dat ze twee keer toeslaan in blessuretijd. De vraag is of het iedere keer lukt. Duitsland is altijd favoriet in mijn ogen. Op elk toernooi staan ze er. Outsiders voor mij zijn Spanje, Italië en Portugal. Ik hoop natuurlijk dat Engeland ook ver gaat komen.”

Foto: Dirk van de Reep

POPULAIRE BERICHTEN