Iedere woensdag laten we in de rubriek ‘de favoriete speler van‘ een regiotrainer zijn favoriete amateurvoetballer kiezen. Daarbij mogen ze geen spelers van hun eigen team noemen. In aflevering twee is het de beurt aan Stephan Spruijt, trainer van zondagderdeklasser Van Nispen en oud-speler van FC Lisse. ,,Tom Zoontjes is een winnaar, iemand die er altijd staat.”

De charme van deze rubriek is dat we alle coaches aan het woord laten, ongeacht op welk niveau ze werken. Spruijt promoveerde afgelopen seizoen met Van Nispen naar de derde klasse. De voormalig verdediger geeft eerlijk toe dat hij niet heel goed meer is ingevoerd in de top van het amateurvoetbal. Wel bezoekt hij zo nu en dan nog wedstrijden van FC Lisse, waar hij tussen 1994 en 2001 in de hoofdmacht speelde.

Niet geheel onlogisch besloot Spruijt daarom een speler van zijn oude club voor te dragen. ,,Als ik dan toch iemand moet kiezen, dan ga ik voor Tom Zoontjes. Hij is lang, kopsterk en iemand die zijn duels altijd wint. Een speler ook die het voortouw in het veld neemt. Eigenlijk een beetje een type zoals ik vroeger ook was.” Zoontjes is bezig aan zijn vierde seizoen bij Lisse. Daarvoor speelde hij voor Telstar, Sparta en AZ.

Spruijt heeft een voorliefde voor mannetjesputters. Voetballers die het teambelang boven alles stellen. ,,Ik zie liever spelers die de kastanjes uit het vuur halen dan jongens als bijvoorbeeld Arjen Robben, die vooral op eigen succes uit zijn. Niet voor niets heb als ik trainer vaker mot met de goede voetballers. Ik vind dat vaak onterecht veel aandacht uit gaat naar de voorhoedespelers. Als ze één goede voorzet hebben gegeven, vinden ze vaak al dat ze een goede wedstrijd hebben gespeeld.”

In zijn tijd als speler maakte Spruijt bij Lisse het ongrijpbare fenomeen Jerrel Linger mee. ,,Dat is de beste speler met wie ik ooit heb gespeeld. Maar Jerrel deed echt helemaal niets op de training, geen kloot. En dan schopte hij er vervolgens op zaterdag wel gewoon twee of drie in. Dan hoor je mij niet klagen, maar over het algemeen ben ik vooral gecharmeerd van teamspelers.”

Tot slot vroegen we Spruijt wat hij van het niveau van de topklasse vindt. En of het spel beter is dan in zijn tijd. ,,Ik denk dat er bij ons wel meer voetbal in zat. Wat ik tot dusver gezien heb, vind ik het niveau dit seizoen niet goed. Ik heb Lisse tegen Ter Leede en Scheveningen gezien. Die wonnen ze allebei, maar het was niet om aan te gluren. Afgelopen zaterdag was ik bij Katwijk – IJsselmeervogels, ook al een draak van de wedstrijd, met bijna alleen maar lange ballen. Nee, het heeft me nog niet echt kunnen bekoren.”

POPULAIRE BERICHTEN