De laatste uitoverwinning van Foreholte in de Tweede Klasse C dateerde alweer van 13 oktober 2019. Destijds werd DOSR met 1-2 verslagen. Tegen HMSH waren de omstandigheden zondag verre van ideaal. Door de krachtige wind was het lastig om te voetballen en dat was eigenlijk alleen maar in het voordeel van de hekkensluiter uit Den Haag. Toch wisten de Voorhouters er weer eens met de winst vandoor te gaan in een uitwedstrijd.

„De omstandigheden waren niet ideaal’’, sprak verdediger Joost van Dam met gevoel voor understatement. „Het was echt een twijfelgeval of het wel of niet door moest gaan. Maar na vorige week kon ik wel begrijpen dat ze deze wedstrijd doorgang moest vinden’’, doelde de 23-jarige speler op de afgelasting van zeven dagen eerder door storm Ciara.

Uitoverwinning
Het elftal van Frank Bloemheuvel begon relatief goed aan de wedstrijd. Via Jelle Geerlings en Toni Arroyo kreeg het in het eerste kwartier ook goede mogelijkheden op de 0-1. Maar het was juist de thuisploeg die de score opende.

„Ik scoor niet zo vaak als verdediger, dus daarom was deze goal wel erg lekker.’’

„We waren bij de tegengoal slordig in balbezit’’, vond verdediger Van Dam. „Via een door de wind gedragen afstandsschot, kwamen zij op 1-0. Dat was een ‘klein tikkie’ voor ons, maar eigenlijk pakten we het daarna gelijk wel weer goed op.’’

De Voorhouters vonden constant de ruimte om te voetballen en hadden vrij weinig last van de tegenwind. De verdiende gelijkmaker viel dan ook tien minuten voor rust via een doelpunt van Van Dam.  „Ik scoor niet zo vaak als verdediger, dus daarom was deze goal wel erg lekker. Tjeerd van der Zwaan bracht een afgeslagen corner opnieuw in en ik kon hem daarna binnenschieten.’’

Spirit
De tweede helft was van een hele andere orde. Met de wind half in de rug kon Foreholte niet meer het spelletje spelen dat het in de eerste helft deed. Beide ploegen waren in balbezit erg slordig en daardoor werden er geen grote kansen meer gecreëerd. De 1-2 werd vlak voor tijd op een wat typerende wijze gemaakt.

„Sten Admiraal nam een vrije trap en via een eigen doelpunt scoorden we de winnende treffer. Dat de goal zo moest vallen zei veel over de tweede helft. Maar wij maalden daar geen seconde om. Het was lekker dat we eindelijk weer eens een uitoverwinning boekten.’’

Daarmee kon Foreholte de tweede overwinning in 2020 bijschrijven. Alleen het uitduel tegen RKDEO ging verloren. Teylingen en HSMH werden wel aan de zegekar gebonden. Van Dam merkt dat er sinds de wedstrijd tegen de Sassenheimers een bepaalde spirit in het elftal is gekomen.

„Ik ben nog wel eens een wedstrijd geschorst, maar ik denk dat ik wel richting de honderd wedstrijden ga’’

„Dat duel kan nog wel eens een kantelpunt voor ons zijn. Er is weer een bepaalde ‘drive’ in het team gekomen en daarnaast durven we weer te voetballen. Het is echt een vertrouwenskwestie, denk ik. Sinds de wedstrijd tegen Teylingen lijken we het vertrouwen weer helemaal terug te hebben. Alle neuzen staan weer dezelfde kant op. We moeten zorgen dat we deze instelling elke pot op kunnen brengen. Dan kunnen we hopelijk nog in de top vijf eindigen. Een plek waar we naar mijn mening thuishoren.’’

Mijlpaal
De 23-jarige verdediger speelt dit seizoen weer bijna alles. Ondanks zijn leeftijd heeft Van Dam al de nodige wedstrijden achter zijn naam staan voor het eerste van Foreholte.

„Ik ben er blij mee dat ik ook dit seizoen weer het vertrouwen krijg van de trainer. Het is inmiddels mijn vijfde of zesde jaar bij het eerste. Ik ben nog weleens een wedstrijd geschorst, maar ik denk dat ik wel richting de honderd wedstrijden ga. Eerlijk gezegd houd ik dat zelf niet bij. Ik krijg vanzelf wel te horen wanneer ik die grens ben gepasseerd.’’

Archieffoto: Kees Jonker