[slideshow_deploy id=’45842′] Achter elke foto schuilt een verhaal. Dat geldt eveneens voor de prent die voor aanvang van het duel tussen vv Noordwijk en FK Zenit Sint Petersburg wordt genomen. Arbiter Kees van Duijn verricht daarop de toss, zoals gebruikelijk terzijde gestaan door beide aanvoerders. De Russische formatie verbleef in februari 2007 in Huis ter Duin.

Met Dick Advocaat als coach bereidde de formatie uit het voormalige Leningrad zich in Noordwijk voor op de tweede competitiehelft. Als dank voor de genoten gastvrijheid werd op de Duinwetering tussen de gastheer en de gasten op een koude 21e februari een oefenwedstrijd gearrangeerd.

Links van Van Duijn op de foto is Andrej Arshavin zichtbaar. De talentvolle Russische international zou een jaar later Nederland tijdens het Europese Kampioenschap in Zwitserland hoogstpersoonlijk de das omdoen in de kwartfinale van dat toernooi. Aan de rechterkant staat Noordwijk-aanvoerder Bram Meurs afgebeeld. Met in zijn linkerhand een buitenformaat Russisch aandenken.

Staande in de dug-out, maar niet zichtbaar op de foto, bekijken Advocaat en zijn onafscheidelijke assistent Cor Pot de gebeurtenissen in de middencirkel, terwijl het handjevol publiek op de oude houten tribune de gebeurtenissen rustig afwacht. De aanwezigheid van Advocaat aan de Duinwetering mocht opmerkelijk worden genoemd. Ruim tien jaar eerder sloeg bondscoach Advocaat de deur van het Noordwijkse sportpark boos achter zich dicht. Daarover later.

,,Wel weet ik nog dat er in onze kleedkamer, die toen door Zenit werd gebruikt, allemaal fantastische badjassen hingen met daarbij kalfsleren slippers.”

De wedstrijd zelf verloopt eenzijdig hoewel Meurs kort na de aftrap nog wel fiducie had in een goede afloop. ,,Dit moet kunnen, dacht ik nog. Dat gevoel was echter snel verdwenen”, de ex-middenvelder van de Noordwijkers ,,Na tien minuten gaven ze echt gas en was er geen houden aan voor ons.”

Met onder andere Fernando Ricksen in de gelederen, liep Zenit die avond fluitend uit naar een 4-0 voorsprong, waarna Kevin van der Geest namens Noordwijk de traditionele eer wist te redden door een voorzet achter goalie Kamil Contofalsky te werken. De 1-5 in de slotfase was daarna goed voor de eindstand.

Kalfsleren slippers
Arshavin, die een seizoen later de overstap naar Arsenal maakte, was met twee treffers de grote man bij de Russen. De talentvolle aanvaller maakte op die bewuste avond een enorme indruk op Van der Geest. ,,Ik stond met mijn mond open toe te kijken wat hij allemaal deed. Wat een voetballer! We vielen, vergeleken met hem, finaal door de mand.”

,,Zoiets had ik eerder alleen maar meegemaakt toen ik met Jong RKC tegen Jong Feyenoord speelde, waar Robin van Persie destijds voor uitkwam. Eerlijk gezegd deden wij maar wat. Zo voelde het voor mij die avond althans aan. Verder herinner ik me van de wedstrijd niet zo heel veel meer.”

,,Wel weet ik nog dat er in onze kleedkamer, die toen door Zenit werd gebruikt, allemaal fantastische badjassen hingen met daarbij kalfsleren slippers. Iets dat wij, die min of meer voor onze hobby speelden, natuurlijk niet gewend waren. Heel apart”,  vertelt de huidige trainer van de reserves van het Haagse Quick.


De terugkeer aan De Duinwetering van de Kleine Generaal, zoals Advocaat destijds door het leven ging, werd daarmee toch een succesje. Dat was ruim een decennium eerder wel anders. Met Huis ter Duin als uitvalsbasis trainde Oranje begin jaren negentig gewoontegetrouw op het Noordwijkse sportpark. Van die locatie nam Oranje, waar Advocaat destijds al de scepter zwaaide, begin maart 1994 echter spoorslags afscheid. Een vertrek waaraan volgens Noordwijk clubbelangen aan ten grondslag lagen.

Afgetrapt
Henk Vink, destijds terreinbeheerder aan de Duinwetering, was nauw betrokken bij het vertrek van Oranje. Kort na de plotselinge breuk deed Vink zijn relaas. ,,Eerder die week had ik Oranje al naar veld twee verwezen. Vier dagen later gebeurde er opnieuw iets.”

,,Er stond een lichtwedstrijd gepland en toen een aantal jeugdleiders de doeltjes aan het einde van de Oranje-training alvast begon klaar te zetten, schoot dat bij Advocaat helemaal in het verkeerde keelgat.” Vink zelf lag er vervolgens niet wakker van dat het Oranjegezelschap definitief afscheid had genomen van ‘zijn’ sportpark. ,,Het is niet anders. Bovendien is het nog altijd zo dat het veld er na drie dagen trainen helemaal afgetrapt bij ligt”, liet Vink destijds optekenen.

Na afloop van die bewuste training ging het volledig mis. Een vader van één van de jeugdspelertjes die zijn zoon met de auto kwam ophalen versperde met zijn voertuig de uitgang van het sportpark volledig waardoor de Oranje-spelersbus geen kant meer op kon. Daarmee was de maat voor de bondscoach helemaal vol. Exit Oranje in Noordwijk.

Irritatie
Noordwijk-voorzitter Leen Korbee vatte het vertrek van de Oranjeselectie, gezien zijn reactie, destijds nogal luchtig op. ,,Er was de afgelopen periode al sprake van wat akkefietjes. Over en weer was er overigens irritatie ontstaan. Advocaat wilde uitsluitend op het hoofdveld trainen. Dat ligt er schitterend bij, maar dat geldt ook voor het tweede veld.”

,,Wij en ook Oranje horen daar ook te trainen en niet op een een of ander bijveldje.”

,,Ze zitten nu zo’n tien jaar bij ons. Met Thijs Libregts of Rinus Michels waren er nooit problemen. Zij hielden wel rekening met de belangen van de club. We zien het verblijf van het Nederlands elftal op ons sportpark als een service. Bovendien weet ik dat ze bij andere clubs ook niet echt staan te trappelen om ze te ontvangen”, klonk het vanuit de bestuurskamer.

Ruim tien jaar na dato bleek Advocaat de kwestie nog altijd niet te zijn vergeten. Tijdens zijn verblijf in Noordwijk met FC Zenit Sint Petersburg trainde zijn ploeg op het hoofdveld. ,,Wij en ook Oranje horen daar ook te trainen en niet op een een of ander bijveldje. Dat vond ik toen en dat vind ik nu nog steeds”, liet Advocaat strijdbaar optekenen. Een houding overigens, die hij altijd en overal heeft aangenomen.

Zoektocht
Oranje verkaste na het gekibbel aan de Duinwetering naar SJC. Ruim een kilometer verderop aan de Lageweg liep ook dat huwelijk spaak. Vervolgens werden achtereenvolgens De Krom en daarna De Schulpwei in Wassenaar, waar Blauw Zwart haar onderkomen heeft, door Oranje als trainingsaccommodaties gebruikt. Locaties die om uiteenlopende redenen ook niet voldeden, zodat de zoektocht werd voortgezet.

Uiteindelijk belandde Oranje in 1998 op Nieuw Zuid. In de Katwijkse duinpan bereidt Oranje zich tot op de dag van vandaag nog altijd voor op interlands. Het huwelijk tussen Zeist en Quick Boys houdt, na vier eerdere regionale pogingen, daarmee al bijna twintig jaar stand. Advocaat was daar de afgelopen week, naar we mogen aannemen, voor het laatste actief als bondscoach. Hoewel dat zeker bij deze oefenmeester, geen zekerheidje is.

Lees ook: ‘Achter de foto: kwestie van ‘nu of nooit”

Archieffoto: Leo Schrama

POPULAIRE BERICHTEN