De noodzaak om te winnen was groot voor Teylingen na vier opeenvolgende verliespartijen. De wil om te winnen was minstens net zo groot. Tot tweemaal toe maakten de Teylingers een achterstand ongedaan tegen Concordia, om uiteindelijk met een marge van twee van het veld te stappen: 4-2. ,,Dit was vreselijk nodig.”

Dat waren na afloop de woorden van trainer Laurens Mouter, maar het maakte eigenlijk niet uit wie je sprak na afloop bij Teylingen. Van spelers tot staf, van bestuurslid tot de pupil van de week, iedereen besefte hoe broodnodig een zege was. Dat het de afgelopen weken niet mee heeft gezeten voor de Sassenheimers is een understatement. En ook zondagmiddag in eigen huis tegen Concordia uit Delft, een ploeg die ook tussen de Tweede- en Derde Klasse op en neer reist, ging het niet vanzelf.

Een ding was duidelijk: vanaf het begin was er de focus bij Teylingen. Daar ging het afgelopen wedstrijden, onder meer tegen DVV Delft, pijnlijk op mis. ,,De trainer heeft erop gehamerd dat we fel moesten beginnen”, vertelde Sepehr Safi, wellicht de beste man aan Sassenheimse zijde, na afloop. Toch was er ook nu weer na een kwartier spelen de achterstand.

,,We hadden veel mensen voor de bal en zij kwamen er snel uit. Toch een beetje pech hoe die eigen goal, de 0-1, erin ging.” Zoals die goal viel was wel typerend voor het spel van Concordia. Achterover leunend kwam het er, bij balverlies van de thuisploeg, razendsnel uit.

,,We kregen teveel goals tegen dus we zijn met de groep bij elkaar gaan zitten donderdagavond. We hebben geprobeerd wat te bedenken.”

De sleutel van het succes leek uiteindelijk in het tactische te liggen. Teylingen trad, toch wel verrassend, aan in een 4-4-2 formatie met Safi en Dorus van der Voort als meest vooruitgeschoven pionnen. ,,Het is voor het eerst ooit dat we zo spelen volgens mij”, aldus Safi. ,,We kregen teveel goals tegen dus we zijn met de groep bij elkaar gaan zitten donderdagavond. We hebben geprobeerd wat te bedenken en toen kwamen we met 4-4-2. In het begin was het wel even wennen, maar we moesten met wat komen. Met wat nieuws.”

Coach Mouter denkt niet dat met 4-4-2 het lek boven is: ,,Maar ik vond wel dat onze spitsen, die allebei heel goed gespeeld hebben, veel beter bereikt werden. Wel bijzonder, want we zijn er dus pas één week mee bezig”

Lankmoedig
Dat het even wennen was, werd wel duidelijk. Het eerste kwart van de wedstrijd oogde Teylingen onzeker en na de vroege 0-1 lag een nieuwe zeperd op de loer. Omdat ook Concordia voor rust de eigen doelman verschalkte, werd er echter met een gelijkspel de rust in gegaan. Direct aan het begin van de tweede helft was er toch weer zo’n moment van lankmoedig verdedigen bij Teylingen. Het werd genadeloos afgestraft door Thomas Bouwer van Concordia.

Maar waar de koppies in het verleden nog wel eens gingen hangen, richtte Teylingen zich op. Van der Voort werd weggestoken door Safi en rondde een machtige sprint fraai af: 2-2. Mark van der Vlugt leek daarna te stuiten op doelman Laurens Waling maar zijn bal kreeg een dusdanig effect mee dat deze na de stuit richting de goal gekatapulteerd werd.

De aanstormende verdediger die dacht op tijd te zijn kwam bedrogen uit. Daarmee was binnen een paar minuten na de hernieuwde achterstand, nu voor het eerst de voorsprong. Concordia moest nu komen, maar kreeg geen grip op de thuisploeg. Al moest Wessel Zonjee nog wel een keer reddend optreden na een poeier van buiten de zestien.

tom-van-der-vlugtTom van der Vlugt wordt op de huid gezeten

In de slotfase was het weer Safi die invaller Gerben Laarman, koud in het veld, wegstuurde. Hij tekende voor het slotakkoord: 4-2. Daarmee was de wedstrijd gespeeld kon er dus opgelucht ademgehaald worden. Mouter: ,,Na vorige week was één ding duidelijk: ‘Deze week moeten we gewoon alles geven.’ En als dat niet was gelukt, en dan mag je best verliezen, maar als je slap had gespeeld, dan, ja dan wordt het echt wel heel zorgelijk.”

Volgende week wacht Meerburg. Vorig seizoen tweemaal te sterk voor Teylingen en de terechte kampioen in de Derde Klasse. Met het nieuwe spelsysteem ziet Safi mogelijkheden: ,,Als je met een overwinning begint… never change a winning team. Meerburg ligt ons niet echt, maar we maken een kans. Als we 4-4-2 spelen geven we weinig kansen weg. Kijkend naar vandaag, dan zie ik het met vertrouwen tegemoet.”

Teylingen – DSV Concordia 4-2 (1-1). 15. Hielkema(eigen doelpunt) 0-1, 39. Post (eigen doelpunt) 1-1, 49. Bouwer 1-2, 52. Van der Voort 2-2, 55. Tom van der Vlugt 3-2, 90+4. Laarman 4-2.

Teylingen: Zonjee, Robin van der Krogt, Dolieslager, Hulsbosch, Hielkema, Dirk Zwetsloot (90+2. Verwer), Melvin van der Krogt, Jaap Zwetsloot, Mark van der Vlugt, Safi, van der Voort (89. Laarman).

Foto’s: Peer Compeer

POPULAIRE BERICHTEN