Om van dood en begraven te spreken is natuurlijk overdreven. Maar feit is dat rond de winterstop helemaal niemand ook maar een cent gaf voor eventuele promotiekansen voor Valken ’68. De ploeg van scheidend trainer Arie van Duijn begaf zich op dat moment rond de degradatiestreep en het vege lijf zien te redden leek al een hels karwei te worden. Eind mei ziet de wereld er plots heel anders uit en lijkt Valken ’68 een logische kandidaat voor promotie naar de Eerste Klasse. Want wie zou de Valkenburgers moeten (af)stoppen?

Valken ’68 is inmiddels negen wedstrijden ongeslagen en legde zaterdagmiddag beslag op de derde periodetitel. In de afsluitende competitiewedstrijd tegen SVC ’08 moest minimaal een punt over de streep worden getrokken, maar het werden er drie (4-3). Daardoor leeft Valken vol vertrouwen toe naar de nacompetitie, die zaterdag over een week van start gaat in het Westland. Dan treffen de geelhemden de zaterdagtak van Westlandia, de nummer twaalf van 1B.

Maker van het openingsdoelpunt, Timo Schaap, aan de bal

Inmiddels heeft Valken ’68 een fraaie ongeslagen reeks opgebouwd, waarin al drie maanden en negen wedstrijden niet meer werd verloren. Los van die resultatenreeks spreekt ook het aantal gemaakte doelpunten tot de verbeelding. Zo werd in de laatste vijf duels liefst achttien keer de trekker overgehaald. Wie Valken ’68 zaterdagmiddag in actie zag tegen SVC ’08 wist dat het niet op toeval gebaseerd is.

Sterke tandem
In aanvallend opzicht liet Valken ’68 fraaie staaltjes voetbal zien. Vooral de fijnbesnaarde tandem Marc Langeveld (valse nummer 9) en Jaco van der Bent (schaduwspits) wist elkaar soms blindelings te vinden en kreeg de handen van het thuispubliek regelmatig op elkaar. En aan de linkerflank maakte Timo Schaap (een ouderwetse linksbuiten) een frisse indruk. Rechtsbuiten Jeroen Oskam heeft iets minder technische bagage, maar is juist om die reden weer een toevoeging voor Valken ’68. De aanvaller moet het vooral van z’n diepgang hebben, kwaliteiten die Langeveld en Van der Bent in mindere mate hebben.

Oskam was ook maker van een prima goal. Van der Bent leverde tien minuten voor rust vrijwel uit stand een schitterende voorzet af, die vervolgens door Oskamp acrobatisch werd binnengewerkt. Die aanval was goed voor de 2-2 en nog voor rust werd het ook nog 3-2. Ook ditmaal betrof het een fraaie goal. Na foutief opbouwen van SVC ’08 mocht Langeveld alleen op het vijandelijke doel af en de linkspoot rondde af met een fraaie, subtiele stift.

Stijlvolle actie van Jaco van der Bent

Zo zocht Valken ’68 verdiend met een voorsprong de kleedkamer op. De thuisploeg voetbalde beter en dominanter, maar een aantal momenten van onachtzaamheden leverde meteen twee tegengoals op. Middenvelder Matthijs de Mooij, die vooraf werd gehuldigd voor z’n 100ste wedstrijd in het eerste van Valken ’68, zag duidelijke verbeterpunten.

,,Ik vind dat we niet zo heel goed hebben gespeeld. Aanvallend wel, maar ik bedoel meer in de organisatie. Het is ook een beetje mijn taak om dat in de gaten te houden. Dat moet in de nacompetitie echt beter.”

In het tweede bedrijf toonde Valken ’68 al iets van verbetering, want het duel kreeg een minder open karakter en er werd minder weggegeven. Toch werd nog een tegengoal geïncasseerd, toen de bal op de stip ging na een handsbal. Omdat niet veel later aan de overzijde ook een strafschop aan Valken werd gegeven na een overtreding op Van der Bent, bleef de volle buit toch op ’t Duyfrak. Invaller Selmo Kurbegovic mikte raak vanaf 11 meter.

Erwin van der Nagel kreeg vlak voor tijd een publiekswissel in z’n laatste competitiewedstrijd voor Valken ’68

Valken ’68 – SVC ’08 4-3 (3-2) 17. Schaap 1-0, 22. Hughes 1-1, 27. Hoekstra 1-2 (strafschop), 35. Oskamp 2-2, 45. Langeveld 3-2, 74. Toet 3-3 (strafschop), 80. Kurbegovic 4-3 (strafschop)

Valken ’68: Van der Nagel, De Vries, Van Duijvenvoorde, Haasnoot, Redel, De Lange, De Mooij, Van der Bent, Oskamp, Langeveld, Schaap

Foto’s: Saam de Mooij

POPULAIRE BERICHTEN