De ontlading was groot bij de spelers van SV Hillegom na het laatste fluitsignaal. In het pittoreske maar snikhete Reeuwijk werd de plaatselijk RVC ’33 op 1-1 gehouden. Ruim voldoende om door te gaan naar de finale van de play-offs. Hoewel over twee wedstrijden zeker niet onverdiend had Hillegom het weer lastig met de Reeuwijkers.

,,De ontlading was zeker groot”, sprak een moegestreden Maurice van der Neut na afloop. ,,Je voetbalt het hele seizoen om te promoveren. Kampioen worden zat er niet in. Als het nu via de nacompetitie lukt is dat hartstikke gaaf.” Samen met zijn compagnon in het centrum van de verdediging, Frank de Groot, moest Van der Neut veel kopduels uitvechten met de spitsen van RVC. ,,En we wonnen die kopduels wel, maar het duel daarna dan meestal niet. En dan kom je moeilijk onder de druk uit.”

Overeenkomsten
Dat was vooral in de tweede helft het geval, toen RVC maar bleef pompen en Hillegom er nog slechts sporadisch uitkwam. Voor rust vertoonde het duel vooral overeenkomsten met de heenwedstrijd (3-1 winst Hillegom). Weer was het RVC dat probeerde aan te vallen en een aantal prima kansen kreeg, maar Hillegom dat de score opende. Een week geleden ging de bal op de stip bij de eerste de beste aanval van Hillegom, nu was het Jeroen Dedel die na een lange solo de score opende: 0-1. Rond de middenlijn ontving Dedel de bal. Hij zette de laatste verdediger correct opzij, achterloos zoals je een lastig insect wegslaat, en trok zich op gang richting de goal van de tegenstander. Daar werd doelman Frank van Leeuwen vakkundig omspeeld, even ingehouden om de inglijdende verdediger het nakijken te geven. Kwartiertje gespeeld en het tweeluik al zo goed als beslist.

1                              Jeroen Dedel heeft zojuist na een knappe solo-actie de 0-1 binnengewerkt

Toch weigerde de thuisploeg, enthousiast gesteund door het minstens het halve dorp,  de handdoek te gooien. Naast twee mogelijkheden in de openingsminuten creëerde RVC nog twee prima kansen in het eerste bedrijf. Een kopbal op de lat, waarbij de rebound voor een lege goal voorlangs werd geschoten en een bijna zekere goal die door Frank de Groot nog voor de lijn kon worden weggewerkt. Alles bij elkaar zeker drie goede mogelijkheden. Als je er daar geen van weet te verzilveren, verdien je het misschien ook niet.

Guinnesbook of records
Na rust voerde RVC, nu spelend richting de eigen kantine, de druk op. De Reeuwijkers gingen steeds vaker lange ballen pompen richting de Hillegomse zestien. Het leverde Daan Ruigrok, terug onder de lat, bijna een vermelding in het Guinnesbook of records op, voor meeste vangballen in een wedstrijd. De doelman bleef slechts tweemaal het antwoord schuldig. Op een kopbal van RVC-speler Rens Mathot, die bij de tweede paal keurig de 1-1  binnen knikte en op een schot vanaf de rechterkant van het strafschopgebied. De rebound werd afgemaakt door invaller Cees de Jong, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Langs de kant was het niet goed waar te nemen, maar volgens Van der Neut was het de juiste beslissing:,, Ik ben ervan overtuigd dat het buitenspel was. Het was wel echt een opluchting bij iedereen toen we de vlag de lucht in zagen gaan.” Ook middenvelder Tim Maitan, in de rust gewisseld met een kuitblessure, deelde de gevoelens langs de kant: ,,Als die 2-1 was gevallen hadden we het echt nog zwaar gekregen. Dan hadden ze er weer geloof in gekregen. Maar ik denk wel dat we over twee duels gezien de betere ploeg waren.”

Billenknijpen
Betere ploeg of niet, het werd dus toch nog billenknijpen in de tweede helft. De zeldzame kansen die Hillegom kreeg gingen er niet in. Zo raakte de hard werkende Nick van Staveren de lat en schoot Joey Sobhi de bal vanaf een meter of 30 naast de lege goal. RVC miste ondertussen een speler die echt het verschil kon maken. Vorige week was dat Thomas van der Poel, maar de uitblinker op de Zanderij was zondagmiddag afwezig. Naar verluidt zat hij op een festival. Maurice van der Neut had moeite die keuze van zijn tegenstander te begrijpen: ,,Nee eigenlijk snap ik dat niet. Ik ben gister ook geweest en ga vanavond weer. Maar ik kom voor het voetballen juist terug. Ik ga dus zo weer richting Amsterdam Open Air.” Om er grijnzend aan toe te voegen: ,,Als ik hem tegenkom, zal ik het wel even inwrijven!”

Volgende week de finale op het terrein van Alphense Boys. TOBG is daarin verrassend de tegenstander. De club uit Berkel en Rodenrijs maakte een 4-1 achterstand uit de heenwedstrijd goed en won thuis met liefst 6-2 van Kocatepe.

RVC ’33 –  SV Hillegom 1-1 (0-1). 15. Dedel 0-1, 63. Mathot 1-1.

Hillegom: Ruigrok, Van Saase, De Groot, Van der Neut, van Leeuwen, Van der Paard, Pijpers, Maitan (46. Tebbens), Dedel (83. Van Dongen), Van Staveren, Joey Sobhi.

Foto’s: Dirk van de Reep


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 20.00SEP
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)