Huize Hulsbos in Lisserbroek ademt Kagia. Vader Elbert, moeder Miranda en hun drie kinderen Cas, Twan en Rosanne mogen zich alle vijf Kagiaan in hart en nieren noemen. Wekelijks trapt het vijftal een balletje bij de aanstaande kampioen van de Derde Klasse. Elbert deed dat ruim twee decennia geleden bijna twaalf jaar lang in het vlaggenschip van de oranjehemden. Om daarna op een lager niveau, tot op de dag van vandaag, in een vriendenteam nog altijd als voetballer actief te zijn.

,,Daarnaast train ik dit seizoen het JO11-2 team van Kagia. Jeugdtrainer ben ik eigenlijk al jaren. Dat is al begonnen in de tijd dat ik nog in het eerste speelde”, vertelt Hulsbos (45). ,,Dat kon bijna ook niet anders. Sinds mijn achtste ben ik hier al actief. Het is ook typerend voor Kagia. Gewoon je steentje bijdragen aan de club. Een vereniging die prestatief aan de weg timmert, maar daarnaast staat het sociale gebeuren bij ons hoog in het vaandel. Elk lid telt hier.”

Balafpakker
Geboren in Buitenkaag, de bakermat van Kagia, kon het ook niet anders dan dat de jonge Elbert zich aanmeldde bij Kagia, dat destijds de verhuizing naar Lisserbroek al achter de rug had. ,,Een aantal ooms van mij en mijn broers speelden er destijds al. Vanuit de jeugd belandde ik als aanvaller in de spits naast Richard Trompert. Uiteindelijk zakte ik een linie om kort achter de spitsen te gaan spelen. Later fungeerde ik als ‘balafpakker’ op het middenveld. Het laatste van die twaalf seizoenen heb ik als centrale verdediger in de defensie gespeeld”, vat Hulsbos zijn langdurige carrière in het oranje-wit in een notendop samen.

Kagia kwam in die periode doorgaans uit in de Vierde Klasse. Voor Hulsbos vormde het seizoen 1994-1995 het absolute hoogtepunt als voetballer. Onder trainer Jan van Bemmelen kaapten de Lisserbroekers in het slotduel de titel weg voor de neus van de gedoodverfde kampioen TAVV.

,,Aan Van Bemmelen bewaar ik trouwens heel goede herinneringen. Het seizoen ervoor hing het bij ons nog als los zand aan elkaar. We degradeerden zelfs naar de toenmalige Leidse Voetbalbond (LVB). Van Bemmelen smeedde de selectie langzaam maar zeker om tot een hechte groep.”

,,Het streven is om in die afdeling eerst een stabiele ploeg te worden.”

,,Toch zag het er niet naar uit dat we dat seizoen zo’n succes zouden hebben. Op de voorlaatste dag kwam TAVV naar ons toe om kampioen te worden. Dat feest ging niet door. We wonnen met maar liefst 4-1. Na tussendoor de inhaalwedstrijd tegen Abbenes te hebben gewonnen, viel de beslissing op de allerlaatste wedstrijddag. Wij wonnen met 5-0 van SVLV, terwijl UVS er in slaagde om TAVV op 2-2 te houden. Daardoor was het verloren terrein, na de degradatie van een jaar eerder, gelukkig weer ongedaan gemaakt.”

Toekomstmuziek
Aan het einde van zijn carrière zette Hulsbos met Kagia een volgende stap omhoog. Door als tweede te eindigen achter kampioen Alphia was promotie, mede door een versterkte promotieregeling, alsnog een feit. ,,Sindsdien zijn we een goede derdeklasser geweest, een niveau waar Kagia ook minimaal thuishoort.”

,,Nadat de club enkele seizoenen geleden al een jaar in de Tweede Klasse heeft gespeeld, kloppen we nu opnieuw op die deur. Het streven is om in die afdeling eerst een stabiele ploeg te worden. Op termijn hopen we opnieuw een stap te kunnen zetten, maar dat is nu nog toekomstmuziek”

,,Aanstaande zaterdag kunnen we thuis de eerste stap zetten, door tegen laagvlieger ZSGOWMS de punten in de wacht te slepen. De voorsprong op de nummer twee is enorm, dus fout kan het niet meer gaan. Vorige week ging het feest nog niet door omdat ook onze concurrent, Stormvogels, punten pakte. Nu hebben we het echter helemaal in eigen hand. Laat het feest zaterdagmiddag dus maar losbarsten. Bij winst zijn we kampioen”

Met zijn eigen jeugdelftal, dat in de najaarsreeks beslag legde op het kampioenschap, is Hulsbos momenteel druk bezig om voorbereidingen voor zaterdagmiddag te treffen. De te vervaardigen spandoeken moeten de formatie van Rene Ras het laatste zetje in de rug geven om de Tweede Klasse ook daadwerkelijk te bereiken.

,,Maar ook mijn medespelers van destijds zijn zaterdagmiddag voor het allergrootste gedeelte van de partij om getuige te zijn van de promotie naar de Tweede Klasse. Daar blijft het niet bij, want ook Jan van Bemmelen geeft acte de présence. Het zal best wel druk worden langs de lijn. Prima natuurlijk, want hoe meer zielen, hoe meer vreugd.”

Doordacht beleid
Alle ingrediënten om in de toekomst nog een stap omhoog te maken zijn in de ogen van Hulsbos voor Kagia aanwezig. ,,Onze huidige selectie bestaat uit veel jeugdige spelers en er komt ook nog eens een goede lichting aan vanuit de jeugd. Bovendien verdubbelt Lisserbroek als groeikern in de toekomst qua inwoneraantal. Dat zal ook een groei van het ledenaantal met zich mee gaan brengen.”

,,Kagia is voor ons echt onderdeel van het leven. Laat dat nog maar lang zo blijven.”

,,Mooi natuurlijk, maar iedereen in de club is er zich wel terdege van bewust dat dit niet ten koste mag gaan van de unieke sfeer die zo kenmerkend is voor deze club. Daarnaast blijft onze doelstelling dat zo’n zestig procent van de spelers uit de eigen jeugdopleiding komt, overeind. We willen de herkenbaarheid voor onze leden en supporters in stand houden. Dat maakt de binding groter. Daarom is de jeugdafdeling voor ons ook zo belangrijk. Natuurlijk ben je als relatief kleine club sterk afhankelijk van de talenten die zich aandienen. Maar door een doordacht beleid te voeren, kun je altijd iets extra’s bewerkstelligen.”

Passen en meten
Hulsbos is duidelijk trots op ‘zijn’ Kagia. De jeugdtrainer komt door de gewijzigde situatie bij de jeugdelftallen waarin de teams als bijvoorbeeld JO12, JO11 en JO10 enzovoort worden samengesteld, nog weleens problemen tegen. ,,Dan heb je net teveel of te weinig spelers voor een bepaald elftal. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor ons. Er zijn wel meer clubs die met dat bijltje moeten hakken.”

,,Met een beetje passen en meten en door af en een speler door te schuiven of juist een dispensatieverzoek in te dienen, hebben we dat gelukkig altijd weten op te lossen. Door de te verwachten groei van de club komt daar in de toekomst hopelijk een einde aan.”

Onderdeel van het leven
De ambitie om Kagia naar een hoger niveau te tillen, mag in de ogen van Hulsbos niet ten koste gaan van de dorpsfunctie die de club heeft en ook altijd heeft gehad. De voormalige middenvelder weet er over mee te praten. ,,Naast het voetballen zelf is ons sportcomplex echt een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Lekker even met elkaar bijpraten. Dat is de andere functie van deze mooie vereniging”, betuigt Hulsbos de liefde voor zijn club. ,,Kagia is voor ons echt onderdeel van het leven. Laat dat nog maar lang zo blijven.”

Foto’s: KagiaPOPULAIRE BERICHTEN