Hij zat afgelopen zaterdag op Sportpark Houtrust als assistent van Scheveningen-trainer John Blok in de dug-out tijdens het duel tussen de nummer vijftien van de Tweede Divisie en Noordwijk. Twee clubs waarvoor hij in zijn actieve periode op het hoogste amateurniveau actief was. Kevin van der Geest zag zijn ploeg verliezen tegen een ploeg die hij echt ‘op zijn Noordwijks’ zag spelen. ,,Dat spelletje, altijd willen voetballen, herkende ik heel goed van de periode dat ik zelf op Sportpark Duinwetering actief was. Die 1-4 overwinning was overigens dik verdiend. Maar niet getreurd, we gaan er de komende maanden alles aan doen om ons dit seizoen in de Tweede Divisie te handhaven”, trapt Van der Geest (37) af.

De voormalig middenvelder wil aan het einde van het seizoen de deur op Houtrust met een positief gevoel achter zich sluiten. Tijdens de winterstop maakte het Wateringse VELO bekend dat Van der Geest volgend seizoen bij de zaterdag eersteklasser voor de groep staat. ,,Dat is de volgende stap in zijn trainerscarrière.”

,,Na in 2016 als speler te zijn gestopt, heb ik ASC uit Oegstgeest onder mijn hoede gehad. Daarna ben ik via de reserves van Quick begin dit seizoen bij Scheveningen terecht gekomen. Eigenlijk ben ik al eerder gestart als trainer. Dat was toen ik nog bij Quick in Den Haag speelde. Ik zette daar als voetballer een punt achter mijn carrière. In Den Haag was ik al jeugdtrainer.”

,,Langzaam maar zeker heb ik stappen gezet. Dit seizoen seizoen loop ik stage bij Scheveningen en combineer ik dat met het halen van UEFA A-diploma. Die hoop ik dit voorjaar binnen te hebben. Sinds deze week heb ik bovendien ook nog een nieuwe baan als teamleider onderhoud straatmeubilair bij de gemeente Den Haag. Dat levert alles bij elkaar drukke dagen op, maar dat heb ik er graag voor over. Zeker als ik straks hopelijk dat felbegeerde papiertje in mijn handen gedrukt krijg.”

Doseren
Dat van der Geest vanaf begin juli 2020 op eigen benen staat, houdt hem nu nog niet bezig. Pas als het lopende seizoen erop zit, gaat hij zich intensief bezighouden met zijn nieuwe club. ,,Bij Scheveningen ligt de focus voor mij helemaal op handhaving. We weten wat ons te doen staat: regelmatig punten pakken.”

,,Aan het einde van mijn carrière als voetballer ben ik er langzaam maar zeker van overtuigd geraakt dat ik trainer wilde worden.”

,,In het veld zat de trainer er al vroeg in bij me. Soms ging dat weleens te ver. Ik was, ook voor mijn medespelers, nooit de gemakkelijkste. Dat vond men soms wel irritant. Als speler ging ik af en toe over de schreef, dat weet ik best. Dat ging soms ook ten koste van mijn spel. Om die reden vind ik nu dat ik er toen niet het maximale uit heb gehaald. Aan de andere kant liep ik nooit weg voor mijn verantwoordelijkheden. Gelukkig heb ik leren doseren in de loop der jaren. Dat moet ook wel, zeker als je trainer bent.”

Momentopname
Met eerst Paul van der Zwaan en nu John Blok als leermeester heeft Van der Geest gewerkt met twee zeer ervaren trainers. ,,Ieder met hun eigen visie, maar wel allebei met een rugzak vol ervaring. Daar heb ik ook bewust voor gekozen. Aan het einde van mijn carrière als voetballer ben ik er langzaam maar zeker van overtuigd geraakt dat ik trainer wilde worden. Daarbij moet ik zeggen dat ik werken met de jeugd iets minder leuk vond.”

,,Aan de andere kant moet je ook dat facet hebben leren kennen. Bij jeugdspelers kun je niet altijd de verantwoordelijkheid neerleggen. Bij de senioren is dat anders. Natuurlijk moet je als trainer altijd je stempel drukken op je selectie. Dat staat buiten kijf. Daarbij is het natuurlijk wel heel prettig is als je in je selectie spelers hebt die het zelf ook kunnen aansturen.”

Twee gouden wissels
Van der Geest kijkt nog altijd met veel plezier terug op zijn Noordwijk-periode. Na eerder al twee seizoenen op Sportpark Duinwetering gespeeld te hebben, keerde de middenvelder er in 2010 voor één seizoen terug. Het werd een superjaar. Noordwijk bereikte de laatste acht in de KNVB-beker en kroonde zich tot kampioen van de Hoofdklasse A na een zinderende beslissingswedstrijd tegen Quick Boys.

,,In de KNVB-beker reikten we de kwartfinale door bij Sparta Nijkerk te winnen. Dat was trouwens een mooie loting. De twee overgebleven amateurclubs troffen elkaar. Op de laatste training voor dat duel vroeg onze trainer Robbert de Ruiter wie de laatste penalty wilde nemen als het daar op aan kwam. Ik heb toen meteen mijn hand opgestoken.”

,,Je kunt op geen mooiere manier afscheid nemen.”

,,Kort voor tijd kwam ik er als invaller in. Na een spectaculaire wedstrijd inclusief verlenging werd het 3-3. De laatste pingel was daarmee voor mij. Sparta Nijkerk miste de laatste, dus de druk lag toen op mijn schouders. In zo’n geval ben ik een koele kikker. Ik was ervan overtuigd dat ik zou scoren. Dat lukte ook, waardoor we verder bekerden. Echt kippenvel!”

,,In de volgende ronde bij RKC gingen we er vervolgens af, maar we hadden wel een prestatie neergezet die in de geschiedenisboeken verdween”, haalt Van der Geest dat bekeravontuur terug. Vier maanden later startte Van der Geest in de basis in het reeds gememoreerde duel tegen Quick Boys, om in blessuretijd plaats te maken voor Stefan Mertens. De man die in blessuretijd de enige en dus winnende treffer op het scorebord zette. ,,Twee gouden wissels, waarbij ik eerste de komende en later de gaande man was. Vervolgens vertrok ik weer bij Noordwijk. Je kunt op geen mooiere manier afscheid nemen.”

Dood en begraven
Ooit begonnen bij het Haagse VCS kwam Van der Geest op Houtrust terecht om als 20-jarige een jaar later voor één seizoen voor RKC Waalwijk te spelen. Na opnieuw twee seizoen Scheveningen, speelde de middenvelder eenzelfde periode voor Noordwijk, waarna hij opnieuw voor Scheveningen ging spelen.

,,Dat was al onder John Blok en daarmee beleefden we goede tijden, hoewel ik ook onder John Kila heb gespeeld. Dat was een minder seizoen. Nadat hij tussentijds werd ontslagen, konden we in de slotfase van de competitie een fantastische serie neerzetten, waardoor we ons alsnog handhaafden. We waren al dood en begraven, maar we redden het alsnog. Dat is typisch Scheveningen. Zo is het recent ook gegaan. Voor nu moeten we ervoor zorgen om in de Tweede Divisie te blijven. Ik wil opnieuw op een mooie manier vertrekken. Door de voordeur.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Noordwijk bevestigt: Westdijk vertrekt aan het einde van het seizoen’

POPULAIRE BERICHTEN