In het ‘Jeugdelftal van de Maand’ wordt de schijnwerper gericht op een regionaal jeugdteam. Deze keer komen trainer en spelers van Kagia D1 aan het woord over het wel en wee van hun team. Zowel binnen als buiten de lijnen.

,,Kagia is een relatief kleine vereniging en dan moet je misschien nog wel zuiniger zijn op jeugdleden dan elders. Daarom stellen we alles in het werk om prestaties en plezier hier hand in hand te laten gaan”, verwoordt Marco van Kesteren een belangrijke doelstelling binnen de jeugdafdeling van de Lisserbroekse voetbalvereniging. ,,Dit seizoen hebben we drie D-elftallen. Met een dergelijk aantal moet je altijd maar afwachten hoe hoog je standaardteam kan spelen.”

Volgens Van Kesteren, selectietrainer van Kagia D1, speelt zijn team dit seizoen in een afdeling waarin het op zijn plaats is. ,,We boeken goede resultaten en dat zorgt meteen voor spelplezier. Voor de punten moeten we elke week weer opnieuw knokken en dat is goed voor de ontwikkeling van de spelertjes. Die kennen elkaar al lang en dat zorgt voor een goed ingespeeld en hecht team. Bovendien spelen we zonder dispensatiespelers om een team volledig te krijgen. Iets dat elders nog wel eens gebeurt. Op termijn hopen we als club door een gedegen opleiding daar weer de vruchten van te plukken voor de A-selectie. Daar moet een vereniging als Kagia het toch vooral van hebben.”

Van Kesteren begeleidt het team voor het derde opeenvolgende seizoen. Samen met begeleider Jan van Zoest kreeg hij in het seizoen 2013-2014 de spelers als E2 voor de eerste keer onder zijn hoede. Naast dit duo wisselen de beide veldtrainers Leandro van Kuijk en Niels Ganzevles elkaar op dinsdag- en donderdagavond bij toerbeurt af tijden de trainingen.

IMG_1401

,,Leandro is de opvolger van Ben van der Lans, die sinds dit seizoen bij Ter Leede speelt en daarom hier geen training meer kon geven. Niels is al drie seizoenen als trainer bij het team. Tot vorig seizoen speelde hij nog in het eerste elftal en voor de jongens is het geweldig om zo’n iemand als trainer te hebben.” Er moet dan ook heel wat aan de hand zijn voordat één van de in totaal dertien selectiespelers een training laat schieten, laat staan een wedstrijd. ,,Over de opkomst hebben we hier dan ook niets te klagen.”

Kagia heeft er veel voor over om de jeugd op een zo hoog mogelijk niveau te laten spelen. In de wetenschap dat het wegens de beperkte omvang in teams, in vergelijking met veel regioclubs, ook haar plafond kent. ,,Bij de F1 werken we zelfs, op eigen initiatief overigens, met video-analyse. De jongens en de staf zijn enthousiast en je ziet dat ze het hierdoor nog gemakkelijker oppikken.”

Een gegeven dat Ganzevles beaamt. ,,De spelers via training en wedstrijden beter maken is onze doelstelling. Video-analyse helpt daarbij ook. De wedstrijd wordt samen met de spelers teruggekeken. Het is leuk werken met deze enthousiaste groep. Zelf vond ik het vroeger ook geweldig als ik training kreeg van een speler die in het eerste speelde, hoewel ik wegens mijn drukke werkzaamheden een stapje terug heb gedaan en nu op een lager niveau speel. Als Kagiaan wilde ik dit niet loslaten en daarom verzorg ik een keer per week de training.”

Kagia_D1_bewerkt_2

Kagia D1 draait dit seizoen in de Derde Klasse 07 lekker mee in de kopgroep. Mede door het sterke verdedigen van Jessy da Silva en Thomas van der Streek. Jessy, begon ooit bij FC Lisse, maar speelt intussen al geruime tijd bij Kagia. ,,Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin. Kagia is een leuke club en in het elftal waarin ik speel heb ik veel plezier. Als linksachter is het mijn taak om de boel dicht te houden en soms mee naar voren te gaan. Vooral bij corners. Dat past het beste bij me.”

Thomas is eveneens terug te vinden in de defensie. Een plek die naar eigen zeggen goed bij hem past. ,,Het gaat steeds beter. Net als met het team. Dat komt ook doordat de wedstrijden gefilmd worden en we vervolgens te zien krijgen wat er goed en fout is gegaan. Daar leer je veel van. Net als van de trainingen.”

Dromen
Beide scholieren van het Fioretti-college hebben een heldere (voetbal)doelstelling voor ogen: een zo goed mogelijke voetballer worden op een zo hoog mogelijk niveau. Thomas hoopt ooit het eerste van Kagia te halen, terwijl Jessy nog wel wat verder durft te kijken. ,,Ik ben al op mijn derde begonnen. Als het aan mij ligt lijkt een club hier in de buurt die hoog speelt wel wat. Daar doe ik mijn uiterste best voor.”

De ambities voor het lopende seizoen zijn eveneens helder. Thomas: ,,We willen gewoon als eerste eindigen. Dat zal best wel moeilijk worden. Ik denk dat ASC onze grootste concurrent is.” Waarna het vervolgens, zoals op donderdagavond in bijna elke kleedkamer, toch weer gaat over die ene wedstrijd. De eerstvolgende! Voor Kagia D1 is die zaterdag uit bij DoCoS D2.

POPULAIRE BERICHTEN