In de rubriek ‘Het Jeugdelftal van de Maand’ wordt de schijnwerper gericht op een regionaal jeugdteam. Dit keer een impressie over trainers en spelers van Katwijk F1 en het wel en wee van dit team.

De spelertjes en trainers van Katwijk F1 staan maandagmiddag tegen vijf uur te trappelen voor alweer de zoveelste training van het seizoen. Het in keurige outfits gestoken gezelschap wil eerst nog wel even poseren voor een foto, alvorens zij daadwerkelijk aan de slag gaan. Plaats van handeling: de speeltuin die gelegen is pal voor het jeugdhonk op sportpark de Krom. Zeven spelertjes klauteren met veel plezier op de glijbaan. Aan de zijkant nemen de beide trainers Kevin van der Boon en Steef Hoek plaats. Jammer genoeg kan Kjeld Schuitemaker deze dag niet aanwezig zijn. Geveld door de griep moet hij verstek laten gaan.

Katwijk F1 kwam dit seizoen voortvarend uit de startblokken. Zonder een punt te morsen plaatste het team zich in de ‘Zwaluwen-jeugdbeker’ voor de hoofdklassecompetitie. Met daarin teams uit onze regio en het Haagse.

Beker

Afgelopen zaterdag ging de echte competitie van start. Dat er in die afdeling direct op meer tegenstand kan worden gerekend, bleek in het duel tegen SJC, dat na een 2-0 voorsprong uiteindelijk in een puntendeling (2-2) eindigde. Het resultaat wordt voor de training nog even gezamenlijk doorgenomen. ,,Dat was eigenlijk onnodig”, legt Van der Boon zijn spelers voor. De groep beaamt het grif. ,,Want waar denk je het eerste aan als je zaterdagmorgen wakker bent geworden?” vraagt hij. Om direct zelf het antwoord te geven: ,,We gaan vandaag winnen.” Eén van zijn pupillen  probeert het nog met “Lekker gamen”, maar die suggestie wordt snel weggewoven.

Vervolgens gaat de groep aan de slag, waarbij de instructies in begrijpelijke (kinder)taal worden gegeven. ,,We hebben met kinderen van acht jaar te maken en dan is het duidelijk dat het op een speelse en leuke manier moet gaan”, vertelt Van der Boon. ,,Op hun niveau. Dat betekent dus dat wij als trainers daar helemaal op ingesteld zijn. Onze prioriteit is om de spelertjes beter te maken. Je kan ze nog zoveel leren. Van een vaste positie in het veld is nog geen sprake, hoewel je al snel merkt met wat voor type speler je te maken hebt. We trainen op maandag- en woensdagmiddag. Op donderdag neemt deze groep deel aan de Danny Guijt voetbalschool. Dan staan er andere trainers voor de groep. Daarnaast spelen ze tegen leeftijdgenootjes de ‘Twin Games-competitie’ tegen clubs als Quick Boys, Noordwijk, Rijnsburgse Boys en FC Lisse. Op een kwart veld. Dat betekent spelen in een kleinere ruimte en dus veel balbezit. Dat verhoogt de handelingssnelheid van de jongens.”

IMG_0026

Spelen in de F1 in een team van zeven spelers is de aanloop naar het grotere werk. Bij vv Katwijk kiest men ervoor om deze groep, die volgend jaar in haar geheel de overstap naar de E- junioren maakt, dan negen tegen negen te laten spelen. ,,Dat is alvast een opstapje naar de D-junioren waarin er elf tegen elf wordt gespeeld. De overstap van een team van zeven naar elf spelers is dan ook niet zo groot voor de jongens”, vertelt Van der Boon, die de F1 dit seizoen voor het eerst onder zijn hoede heeft. ,,Vorig jaar was ik nog assistent bij de D1. Nu ik mijn TC3 heb gehaald sta ik samen met Steef voor deze groep. Bovendien speel ik zelf nog in het derde elftal en dat is vanwege het vroege aanvangsuur waarop de F1 speelt uitstekend te combineren.”

Marcel Rietbergen, jeugd-coördinator   bij vv Katwijk, vindt dat de jeugdopleiding sterker aan het worden is. ,,Zelf ben ik hier nu bijna vijf jaar bezig en het jeugdplan begint zijn vruchten af te werpen. In de minioren, die de F-jes voorafgaat, hebben we alweer een groepje klaarstaan. Zo wordt er structureel gewerkt om de hele Katwijk-jeugd op het niveau te laten spelen dat past bij de club. Alle jeugdtrainers zijn, als het om de standaardelftallen gaat, gediplomeerd. De D-, E- en F junioren spelen nu Hoofdklasse. Dat willen we structureel met onze A-, B-, C jeugd ook gaan bereiken. We zijn in ieder geval goed op weg.”

Naast de F1 trainen er rond dit tijdstip nog talloze andere teams. De aanwas van jeugdleden op de Krom moet gigantisch zijn, want op deze fraaie najaarsmiddag hebben de kunstgrasvelden op de Krom de aanblik van een bijenkorf.  Intussen traint Katwijk F1 flink door. Positiespelletjes, duels spelen, knijpen en kantelen, het komt allemaal aan de orde. ,,Waarbij je bij die laatste twee begrippen wel eerst goed moet duidelijk maken wat daar nou precies mee bedoeld wordt. Knijpen betekent voor een achtjarige in eerste instantie doorgaans iets heel anders”, verduidelijkt Van der Boon, die samen met collega-coach Hoek tijdens het positiespelletje zijn spelers er meerdere malen op wijst wat er gedaan moet worden bij balbezit en na balverlies. Dat werkt gezien het getoonde enthousiasme uitstekend. Vraag en antwoord worden op die manier steeds in de praktijk gebracht.

_MG_0021 (1)

Als de training er op zit, komt de eerstvolgende tegenstander aan de orde. Zaterdagmorgen staat er een uitwedstrijd bij Haaglandia op het menu, maar eerst werd er woensdagmiddag nog voor de Twin Games tegen FC Lisse gespeeld. Niet alleen profvoetballers spelen (soms) twee keer per week. De spelers van Katwijk F1 weten nu al van wanten!

Tekst en foto’s: Leo Schrama


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)