In de rubriek ‘Jeugdelftal van de Maand’ wordt de schijnwerper gericht op een regionaal jeugdteam. Dit keer komen trainer en spelers van Van Nispen A1 aan het woord over het wel en wee van hun team. Zowel binnen als buiten de lijnen.

Wie de actuele ranglijst van Van Nispen A1 bekijkt valt direct op dat het team van trainer Willem Jan Groenewoud dit seizoen in een pure Groene Hartcompetitie uitkomt. Derby’s zijn deze voetbaljaargang niet voorhanden voor het Zilker juniorenvlaggenschip. Bezoekjes aan plaatsen als Benthuizen, Kamerik en Rijpwetering  zijn dan ook schering en inslag in een afdeling waar ROAC A1 er duidelijk bovenuit steekt en de meeste andere ploegen vrij goed aan elkaar gewaagd zijn.

Spelen en trainen op het nog bijna fonkelnieuwe Sportpark Wassenaar is bepaald geen straf. Trainer Willem Jan Groenewoud en zijn pupillen onderschrijven die stelling volledig. Een accommodatie waarvan menig voetbalclub alleen kan  dromen. Van de veertien A-juniorenspelers kennen de meesten elkaar al vanaf de prilste jeugd. Samen naar school en samen naar de voetbal, zo werkt dat in De Zilk. Het relatief kleine Van Nispen moet daarbij putten uit een bron waarin jeugdvoetballers niet voor het oprapen liggen. ,,Met één A-junioren en twee B- en C-juniorenteams kennen we onze beperkingen”, vertelt trainer Groenewoud, die dit seizoen samen met begeleider Frank van Saase verantwoordelijk is voor Van Nispen A1.

‘Niet gek’
,,Dit is alweer mijn zesde seizoen hier. Naast de A1 heb ik dit jaar ook de C1 onder mijn hoede. Ik ben hier intussen echt verankerd geraakt. Met uitzondering van één jaar bij Vogelenzang heb ik daarvoor tien jaar gewerkt als jeugdtrainer bij SJC. Dat is ook de club waar ik altijd gespeeld heb en nog vaak kom. Werken met de jeugd is altijd mijn ambitie geweest. Een team smeden uit voetballers van verschillend niveau en daarbij ook nog eens resultaten halen, dat spreekt me aan. Alles bij elkaar is het dit jaar aardig gelukt. Waar de jeugdstandaardteams jaren gelede nog Vierde of Vijfde Klasse speelden, ligt dat nu over de hele linie twee niveaus hoger. Niet gek voor een kleine club als Van Nispen. Je moet elk jaar toch maar weer afwachten welke spelers je tot je beschikking hebt, maar beter maken kun je ze altijd. Concurrentie hebben ze niet van spelers uit een ander elftal, dus moet je iedereen scherp zien te houden. Gelukkig doen ze dat onder elkaar ook en dat is tekenend voor de club.”

Van Nispen A1 neemt het in zijn afdeling op tegen een aantal clubs die min of meer gelijkenis met de Zilkse vereniging vertonen. Met clubs als RCL, Floreant en vooral ARC zitten er ook verenigingen bij die uit een groter arsenaal aan spelers kunnen putten. ,,Bij ons is het nog weleens behelpen. Bij een blessure of schorsing moet ik al snel een beroep doen op een B-junior omdat we slechts veertien spelers hebben. De wisselmogelijkheden zijn beperkt en dat speelt vaak een rol aan het einde van een wedstrijd. Over de resultaten ben ik desondanks goed te spreken. We cirkelen rond in de grote middenmoot. Afgelopen zaterdag verloren we bij ARC en dat kostte ons de vierde plaats. Toch hebben we een goed seizoen gedraaid.”

IMG_0241

Aanvoerder Job van Eeden en spits Bren Zonneveld zijn inmiddels bezig aan de laatste maanden bij de junioren. Beide spelers begonnen tegelijkertijd in de F-junioren en doorliepen de Van Nispen-jeugd in steeds hetzelfde elftal. Volgend seizoen maken zij de overstap naar de A-selectie. Om alvast aan het hogere niveau te wennen trainden beide spelers al regelmatig mee, om ook – voornamelijk in het tweede elftal – alvast de broodnodige ervaring op te doen.

Bren: ,,Je merkt dat het allemaal een stuk fysieker is, en ook een stuk serieuzer. Het is echt aanpoten om aan te pikken.” Waarop Job aanvult dat het wel zijn ambitie is om het hoogst haalbare te bereiken. ,,Spelen in het eerste is mijn doelstelling”, meldt de student Junior Accountmanager IVS.  ,,Maar of dat meteen lukt moet ik maar afwachten. Voetballen bij Van Nispen is het combineren van prestaties en gezelligheid. Er is ook altijd wel iets te vieren hier, maar in het veld wil je natuurlijk winnen.”

Beregezellig
Ook Bren legt de lat op dat niveau. De topscorer van Van Nispen A1 – hij heeft er tien inliggen – noemt zichzelf meer een spits die anderen in stelling brengt. ,,Maar natuurlijk pik ik ook mijn goaltjes mee, daarvoor sta je uiteindelijk op die positie. Ik merkte dat ik bij de A-selectie toch minder tijd had om even na te denken. Mijn handelingssnelheid zal dus omhoog moeten en ik moet ook iets slimmer gaan spelen.”

Terwijl beide spelers hun zegje doen komt ook Mohamed, een nieuwe teamgenoot, even binnenlopen. De uit Syrië afkomstige jeugdspeler en tegenwoordig inwoner van De Zilk traint alvast mee om volgend seizoen bij de geelroden in te stappen. ,,I like it here”, laat hij weten. Om er een in een voorzichtig Nederlands ‘Goed hier’ aan toe te voegen.

Met nog slechts twee competitieduels voor de boeg nadert het einde van het seizoen met rasse schreden. De deur op sportpark Wassenaar wordt echter niet eerder dichtgetrokken nadat Van Nispen A1 en haar begeleiding met Pinksteren een weekendje naar Drenthe zijn geweest. Groenewoud: ,,Dat hebben de jongens gewoon verdiend na dit seizoen. Ik ben ervan overtuigd dat ook dit uitstapje beregezellig wordt.”

Foto boven: Trudy van den Berg

POPULAIRE BERICHTEN