Het opstarten van de jeugdtrainingen is het eerste hoopvolle teken van herstel na de uitbraak van het coronavirus. De pandemie die de wereld stil wist te leggen in de afgelopen maand trof ook het voetbal hard. Sinds het sluiten van de sportcomplexen halverwege maart waren (jonge) voetballers op zichzelf aangewezen. Vanaf 29 april mag de jeugd tot en met 18 jaar weer langzaamaan voetbal gaan denken. En daar is Kevin Compier van voetbalschool Play2Improve logischerwijs blij mee.

Langzaam maar zeker kunnen Compier en zijn collega’s weer plannen gaan maken voor de toekomst. In de afgelopen maand lag hun onderneming nagenoeg stil. ,,De eerste twee weken waren we echt aan het aftasten”, recapituleert Compier het begin van de coronacrisis. ,,Hoe serieus moesten we deze uitbraak nemen? Daar is veel tijd overheen gegaan. En nog steeds weten we nog niet alles over het virus. Het heeft voor ons veel impact gehad op de privé-trainingen die wij gaven.”

Improviseren
De voetbalacamdemie uit de Bollenstreek gaf in de afgelopen jaren niet alleen clinics of trainingen op de verschillende verenigingen in de regio, maar ook één op één les aan talentvolle spelers. ,,Wij leven ervoor om deze spelers beter te maken. Als dat wegvalt, dan merk je dat gelijk. Toch merkten we dat langzamerhand de vraag weer begon aan te trekken.”

,,We merken dat de jeugd snakt naar activiteiten.”

Compier sprong daar handig op in. Terwijl de deuren gesloten bleven van de sportverenigingen, besloot hij, net als veel andere ondernemers, te improviseren. Wat kan er nog wel tijdens het virus? Hoe kon hij zich op een correcte manier binnen de gestelde maatregelen bewegen? ,,Ik ben in openbare parkjes één op één gaan trainen als de ouders en spelers daar om vroegen. Dat kon best. Natuurlijk is het anders dan op een voetbalveld, maar we konden best trainen op de technische vaardigheden of op conditie en weerstand.”

Nu de sportparken weer open mogen voor de jeugd, maakt dat de bewegingsvrijheid ook groter voor Play2Improve. Helemaal voor de doelgroep waar juist de academie zich op richt. ,,Dat zijn de kinderen tot de 13 jaar. In de onderbouw kan je het meeste verschil maken. Zoals de richtlijnen er nu uitzien mogen er maximaal 40 kinderen uit die doelgroep op het veld.”

,,We gaan langzamerhand de activiteiten weer starten maar zullen zelf ook alle richtlijnen goed in de gaten moeten houden. Hoe ga je met de materialen om? Wij zijn ook afhankelijk van de richtlijnen van de verschillende clubs in de regio. Al zijn die wel veelal hetzelfde. Wij hopen dat we in de meivakantie toch iets voor de kinderen kunnen organiseren. We merken dat de jeugd snakt naar activiteiten.”

,,Toen het virus uitbrak, had ik nooit gedacht dat het zolang zou duren.”

Ook voor de toekomst van de voetbalschool zelf was het bericht van vorige week dat de jeugd weer mocht sporten een lichtpuntje aan de verder nog bewolkte hemel. ,,Deze crisis raakt elke ondernemer. Ons dus ook. Ik ben zelf ZZP’er. Het is fijn dat het langzaam weer naar het oude toe gaat.”

Protocol
Toch blijft de toekomst ongewist. Wanneer loopt alles ‘echt weer als vanouds’? Komt die tijd er überhaupt wel? Of is er een post-coronatijd en een tijd na de pandemie? ,,Toen het virus uitbrak, had ik nooit gedacht dat het zolang zou duren”, vertelt Compier eerlijk. ,,Hoe de toekomst eruit ziet is dus ook wat afhankelijk van de clubs zelf. Hoe gaan we met elkaar om met de ballen of het ballenhok? Kunnen we altijd die anderhalve meter garanderen?”

,,Voor de nabije toekomst betekent het dat spelers gehaald en gebracht worden door de ouders en dat er verder dus geen volwassenen aanwezig zijn op de sportparken. De verenigingen hebben allemaal een protocol opgesteld die door de gemeentes moeten worden goedgekeurd. Ik verwacht wel dat het deze week gebeurt. Zo kunnen we beetje bij beetje weer aan de slag.”

Foto’s: Frank Venema

Lees ook: ‘Rijnsburger maakt vanuit de jeugd van AZ overstap naar Katwijk’

POPULAIRE BERICHTEN