,,Derby?”, klinkt het verbaasd aan de andere kant van de telefoon. Even vraagt Kagia-trainer Anton Wijsman zich af of hij een verkeerd wedstrijdschema voor zich heeft, maar er staat toch echt dat hij zaterdag tegen Van Nispen thuis speelt. Dan bedenkt hij zich toch wat: ,,Hemelsbreed liggen Kagia en Van Nispen natuurlijk niet ver van elkaar vandaan. Dat is waar!” De potentie voor een sportieve burenruzie is er dus. Voor nu is het affiche nog: Kagia – Van Nispen, derby onder constructie. 

Zijn eerste reactie zegt al genoeg; Wijsman en zijn ploeg leven nog niet toe naar een echte kraker in de Derde Klasse. ,,Nee, zo hebben wij dat nog niet gezien. Niemand van ons is daar nog mee bezig en volgens mij heel Kagia niet.”

Het heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met onwennigheid. Het is voor het eerst dat de Lisserbroekers tegenover de Zilkers staan in competitieverband. ,,Dat is dan voor nu wel bijzonder ja, denk ik. Zij (Van Nispen red.) zijn natuurlijk pas net met een team op de zaterdag gekomen. Een paar gasten die in de regio op aardig niveau hebben gespeeld, hebben daar met een elkaar een aardig team gevormd. Nu gaan wij kijken of we daar van kunnen winnen”, is Wijsman nuchter.

Want voor een derby is volgens de oefenmeester van de Lisserbroekers meer nodig. Meer ingrediënten dan alleen het geografische aspect. Historie, een beetje haat en nijd of bijvoorbeeld spectaculaire eerdere edities. ,,Dat soort dingen hangen nog niet aan deze wedstrijd.”

Historie
Wie een beetje zijn best doet om er toch een derbywaardig affiche van te maken, komt een heel eind. De reden voor het ontbreken van een historische achtergrond is natuurlijk vanwege de verschillende speeldagen in het verleden.

,,Haha, maar dat gaat geen haat en nijd op leveren hoor. Ze lijken juist op elkaar. Qua club, structuur en mensen.”

Maar elk geschiedenisboek heeft een begin: ‘De Kagianen hadden jarenlang de voetbalmacht op zaterdag in Lisserbroek en omstreken, totdat een stel brutale Zilkers zich in de strijd mengden. Zijn de oranjehemden in staat de gevestigde orde te handhaven, of gooit Van Nispen de verhoudingen overhoop?’ Zaterdag wordt deze eerste bladzijde van het geschiedenisboek verder geschreven.

Haat en Nijd
Een kenmerk van een echte burenruzie is volgens Wijsman een beetje ‘haat en nijd’. Er zijn inderdaad nog geen spanningen in de relatie tussen Van Nispen en Kagia, al is er misschien wel één licht gevoelig puntje: Wijsman is ook trainer geweest bij Van Nispen. ,,Haha, maar dat gaat geen haat en nijd op leveren hoor. Ik ken de clubs natuurlijk allebei goed. Ze lijken juist op elkaar. Qua club, structuur en mensen.”

Spectaculair
Een opzienbarende eerdere editie kan ook voor een derbygevoel zorgen denkt Wijsman. Laten we dan op sensatie hopen voor aankomende zaterdag. Gezien de laatste wedstrijd van Kagia bij FC Oudewater is die hoop niet uit de lucht gegrepen. Toen kwamen de Lisserbroekers terug van een 4-1 ruststand (4-5). ,,Eigenlijk hoop ik dat ons zoiets nu niet meer overkomt. Maar als het dan zaterdag andersom is en het 5-4 wordt, vind ik het voor een keertje nog wel prima”, besluit Wijsman met een knipoog.

Archieffoto: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer