Klaas is barman in de Uyl van Hoogland, een mooie kroeg in Leiden bij (hoe kan het ook anders) De Hooglandse Kerk. Vrijdag- en zaterdagmiddag lekkere hapjes, het bier smaakt er goed en de gezelligheid is ook altijd aanwezig. Klaas heeft geschiedenis gestudeerd, geniet van het leven, maar heeft geen bal verstand van voetbal. Hij weet wel dat ik bij Ter Leede heb gespeeld en dat er veel clubs in de Bollenstreek zijn die in de top van het amateurvoetbal spelen; helemaal op zijn achterhoofd gevallen is hij ook weer niet.

Laatst zaten we aan de bar en kwam mijn carrière als voetballer ter sprake. En al pratend kwam de vraag die ik en velen met mij zich al vele malen hebben gesteld: hoe kan het dat er zoveel clubs op zo weinig vierkante kilometers zo hoog spelen maar dat er geen betaald voetbalclub tussen zit?

Nou wordt er natuurlijk wel betaald, bij sommige clubs wellicht vergelijkbaar als bij Eerste Divisie-clubs, maar tot op heden heeft dit nog niet geresulteerd in een club die de overstap heeft kunnen of willen maken naar de eerste- of eredivisie. Deze vraag speelt natuurlijk al veel langer. In de periode dat ik nog voetbalde kwam dit onderwerp ook al regelmatig ter sprake. Het meest gehoorde argument was dat dit ten koste zou gaan van de derby’s. Destijds een goed argument. In de Hoofdklasse A speelden we vrijwel om de week een derby en de tribunes waren goed gevuld dus kan je gerust stellen dat de derby’s bij de toeschouwers ook nog leefden. In mijn laatste jaren merkte ik echter al dat de toeschouwersaantallen bij derby’s terugliepen. Het kan zijn dat men “derbymoe” werd, ik weet het niet.

Minder verbondenheid

Het kan ook zomaar zijn dat de toeschouwers minder verbondenheid voelden met de club. Gedurende de jaren kwamen er steeds meer spelers van buiten het dorp of de regio. Waar transfers van Katwijk naar Quick Boys of Rijnsburgse Boys (of vice versa) in de jaren ’90 met dikke koppen in de kranten stonden, werden deze in een latere periode steeds normaler en kwamen ook steeds vaker voor. En niet alleen van jongens van buiten de streek, ‘streektransfers’ kwamen en komen ook steeds vaker voor. Bovendien zijn er door de splitsing van regioclubs door de Topklasse weinig derby’s meer.

Voldoende potentieel

Deze zullen ook steeds minder voorkomen met de komst van de Tweede Divisie waar Katwijk (zo goed als zeker) en Rijnsburgse Boys (als ze nog even hun best doen) en niet te vergeten VVSB naar alle waarschijnlijkheid in zullen gaan acteren. Lisse zal zich wederom handhaven en in de Hoofdklasse B strijden Noordwijk en Quick Boys om het kampioenschap. Rijnvogels wordt steeds stabieler in dezelfde Hoofdklasse B en Ter Leede staat ook nog steeds mooi in het linkerrijtje. Deze korte opsomming laat al de enorme concentratie aan clubs zien dat aanwezig is op een paar vierkante kilometer in onze regio. Als we dan nog eens Leiden, waar het voetbal op sterven na dood is qua niveau, meenemen als potentiële talentenvijver zijn de mogelijkheden ruimschoots aanwezig om gezamenlijk tot een volwaardige eredivisieclub te kunnen komen. De budgetten zijn er, de kwaliteiten ruimschoots aanwezig en meer dan voldoende potentieel op zowel het voetbal- als op commercieel gebied.

Kom op, als dorpen als Volendam en Waalwijk en uit de voegen gegroeide dorpen als Deventer en Sittard het ook voor elkaar kunnen krijgen om clubs in de eerste- en eredivisie te laten spelen dan moet dat hier toch ook kunnen?! Een club die in de Eredivisie speelt, hoe mooi zou dat wel niet zijn?! Ajax, PSV en Feyenoord op bezoek. Naar de Galgenwaard, de boeren uit Groningen, Leeuwarden en Heerenveen op bezoek, schitterend! De huidige regioclubs als opleidingsinstituten en dan hebben we eindelijk hetgeen waar al jaren over gesproken wordt: een bollenstreekclub of Leidse club in de Eredivisie! We spelen misschien wat minder derby’s; in zo’n systeem kunnen waarschijnlijk niet alle clubs het volhouden om zo hoog te blijven spelen. Maar een PSV, Ajax of Feyenoord thuis lijkt me ook geen misselijk affiche.

Of onderschat ik nou toch nog het sentiment en de verbondenheid die er is met de lokale voetbalclub…?

Thomas Waasdorp was als keeper van Ter Leede dertien jaar op het hoogste amateurniveau actief. Hij stopte in 2010 en speelt nu nog regelmatig mee als keeper van vierdeklasser LSVV in zijn woonplaats Leiden.

POPULAIRE BERICHTEN