,,Ik denk dat het trainersvak me wel ligt, maar de toekomst zal het uit moeten gaan wijzen. Ik ga het gewoon voor mezelf uitvinden”, vertelt Samir Krupic. De routinier van Van Nispen stopt na het seizoen met voetballen, maar een volgende uitdaging dient zich alweer aan. Krupic wordt trainer van het tweede.

Het is na afloop van de wedstrijd tegen Meerburg. Als een ploeggenoot de Zilkse kleedkamer inloopt en op verzoek van VIDB vraagt of Krupic even tijd heeft, volgt in eerste instantie een afwijzing. Hij zit er na de ruime nederlaag (4-0) even niet op te wachten. Als Krupic ter ore krijgt, dat het voornamelijk over zijn ‘carrièreswitch’ gaat, komt hij toch naar buiten. Even later staat hij honderduit te vertellen en lijkt de nederlaag alweer vergeten. Aanstekelijk is het enthousiasme van Krupic.

Overbrengen
,,Aan de ene kant is het een logische stap”, vertelt Krupic. ,,Voetbal is altijd mijn spelletje geweest, vanaf de jeugd tot dit moment. Ik heb altijd geweten dat ik iets in het voetbal zou blijven doen. Toevalligerwijs begon mijn dochter met voetballen en heb ik twee jaar de MC1 van Van Nispen getraind. Zo ben ik er een beetje ingerold. Ik denk dat het trainersvak me wel ligt. We gaan het zien. Ik heb in ieder geval goede hoop dingen: ik ben enthousiast en ga ook mijn TC3 halen.”

In sommige voetballers wordt al in een vroeg stadium een potentiële trainer herkend. Het zijn vaak de coachende spelers. Krupic behoort ook tot die categorie. ,,Het gevoel van dingen overbrengen is er bij mij altijd wel geweest, al groeit dat natuurlijk naarmate je ouder wordt. Ik probeer tijdens trainingen en wedstrijden echt met jongens bezig te zijn.” Volgens Krupic is dat niet vanzelfsprekend voor ervaren spelers. ,,Ik heb ook gespeeld met jongens die ouder waren, maar die niets overbrachten.”

DSC_0069_bewerkt-1

Coach René Ras is blij met de keuze van Krupic om trainer te worden. ,,Ik was er groot voorstander van”, vertelt de coach. ,,Samir is iemand met een goed voetbalverstand, die bovendien weet hoe het gaat bij een club als Van Nispen. Ik denk dat hij een goede trainer kan worden.” Ras verwacht een positieve prikkel. ,,Het moet in principe wat met een groep doen, als er een jonge, enthousiaste trainer komt. Samen gaan wij proberen het geheel naar een hoger niveau te tillen.”

Krupic heeft als doel het grote verschil tussen het tweede en het eerste te verkleinen. ,,Ik zie veel jongens van het tweede die naar mijn idee beter kunnen. Als ik kijk naar trainingen en wedstrijden hebben er genoeg spelers capaciteiten. Maar er zijn allemaal omstandigheden waarom het er niet altijd uitkomt. Ik wil daarmee aan de slag. Ik vind sowieso dat je als selectie, ook al is het Van Nispen, vanuit je eigen perspectief een bepaalde doelstelling moet hebben.”

Een boost
Krupic kent tegelijkertijd ook de beperkingen van het werken bij een bescheiden derdeklasser. ,,Van Nispen is natuurlijk een kleine voetbalclub, en je hebt niet zoveel uit te kiezen in de jeugd. We kunnen niet, zoals bijvoorbeeld VVSB, er zes jongens bijhalen. Er komen twee of drie A-junioren over en verder zullen we het met de huidige groep moeten doen. Die ga ik proberen een boost te geven. Dat ze meer met het spelletje bezig zijn en bijvoorbeeld meer tijd besteden aan hun eigen lichaam.”

En zo komt er over een aantal maanden een einde aan een mooie, lange voetbalcarrière. ,,Ik ben 37 en het is mooi geweest. De jonge jongens mogen het overnemen. Walter van den Berg stopt ook, waardoor er met Jelle Vleugel nog maar één dertiger overblijft. Het wordt nu wel echt een jeugdig elftal. We gaan proberen het niveau van het tweede omhoog te brengen en het gat met het eerste kleiner te maken. Daar heb je in dit soort wedstrijden profijt van”, doelt Krupic op het treffen tegen Meerburg. ,,We hadden veel blessures en schorsingen. Dan is het prettig als het niveau dichterbij elkaar komt te zitten en jongens makkelijker kunnen instappen.”

Foto’s: Trudy van den Berg

POPULAIRE BERICHTEN