Ze zijn slechts gescheiden door een muur, hemelsbreed zitten ze een paar meter van elkaar verwijderd, maar toch zullen Marek Kujach en zijn vrouw elkaar veertien dagen niet in levenden lijve zien. Ze zitten namelijk in quarantaine in een Chinees hotel, vlakbij hun woonplaats Beijing. Het is hopelijk de laatste stap op weg naar hervatting van hun normale leven.

Kujach is ‘head of goalkeeper-coaching’ bij de Chinese topclub Beijing Sinobo Guoan FC. Aangezien het coronavirus als eerste uitbrak in China en daardoor de start van de competitie werd uitgesteld, keerde de geboren Pool op 22 januari terug naar Nederland. Op dat moment niet wetende dat het virus zo’n wereldwijde vlucht zou nemen. ,,Nee, dat had ik absoluut niet verwacht.”

Lange terugreis
In Nederland restte Kujach niets anders dan te wachten op een seintje van de autoriteiten om terug te mogen keren naar China. Dat groene licht kwam er recentelijk, maar de (terug)reis liep anders dan gepland. ,,We hadden eigenlijk een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Beijing, maar uiteindelijk zijn we 48 uur onderweg geweest.”

‘Het is niet het einde van de wereld. Alleen vreemd dat je je vrouw niet mag zien terwijl ze zo dichtbij is.’

,,We maakten een tussenlanding in Shenyang, op twee uur vliegen van Beijing”, legt de voormalig doelman en keeperstrainer van onder meer FC Lisse en VVSB uit. ,,Daar werden we uitgebreid geregistreerd en getest. In afwachting van de uitslagen zijn we vervolgens naar een hotel gebracht. Toen mochten we overigens nog wel met z’n tweeën op de kamer.”

,,In totaal zijn we er zo’n acht uur gebleven, totdat bekend werd dat we negatief getest hadden en dus geen corona hebben”, vervolgt Kujach. ,,We zijn toen met een bus terug naar het vliegveld gebracht van Shenyang en vervolgens naar Beijing gevlogen. Eenmaal daar aangekomen werden we rechtstreeks van de landingsbaan naar een verzamellocatie gebracht. En nu zitten we in een door de regering aangewezen quarantainehotel, net buiten de stad, ergens op het platteland.”

‘Nieuwe ervaring’
Omdat er veel buitenlanders zijn teruggekeerd – met name Chinezen die besmet waren of in ieder geval de symptomen hadden – moet iedereen in 14 dagen quarantaine. Inmiddels zijn de grenzen voor buitenlanders al gesloten. Kujach; ,,Daarvan zijn er voor ons zes van verstreken. In het hotel worden wij elke dag in de gaten gehouden en gemonitord. Om er zeker van te zijn dat we niet besmet zijn en na de quarantaine geen gevaar voor andere mensen vormen, wordt twee keer per dag onze temperatuur gemeten. Ook wordt er af en toe speeksel afgenomen, waarvan de resultaten binnen 24 uur beschikbaar zijn.”

,,We mogen niet naar buiten en iedereen zit alleen op z’n kamer. Om 08;00, 12;00 en 18;00 uur wordt er eten voor de deur gezet, door van die marsmannetjes in witte pakken. Dat moeten we vervolgens binnen opeten. Het is, laat ik het zo zeggen, een nieuwe ervaring.”

Desalniettemin staat Kujach er positief in. ,,Het is niet het einde van de wereld. Alleen vreemd dat je je vrouw niet mag zien terwijl ze zo dichtbij is.” In hun nabijheid verkeert ook voormalig Lisse-speler Raphael Supusepa, die bij Beijing Sinobo Guoan FC de middenbouw van de jeugdopleiding coördineert.

Strikte, directe aanpak
Kujach snapt de strikte aanpak van de crisis in China wel. ,,De Chinese overheid is heel snel en direct met ingrijpen. Bij nieuwe regelgeving wordt er direct naar gehandeld.”

Daarin is een verschil merkbaar met Nederland, stelt Kujach. ,,In Nederland is de bestrijding mild en terughoudend. Mensen zijn erg aan hun vrijheid gehecht. In China is de bevolking volgzamer. Bovendien worden ook veel meer mensen getest. Het lijkt dat ze meer controle hebben. Het viel mijn vrouw en ik bijvoorbeeld op dat bijna niemand op Schiphol een maskertje droeg. Hier zijn de mensen echt bepakt met alles; mondkapjes, brillen, handschoenen en pakken.”

‘Ik ben ontzettend tevreden. De stad is geweldig, ik werk met een heel leuke groep mensen en ook het werk zelf is super.’

Inmiddels gaat China weer bijna over tot de orde van de dag. ,,Het dagelijkse leven komt hier voorzichtig weer op gang. Dat merkten we al toen we van het vliegveld naar dit hotel werden gebracht.”

Focus spoedig weer op voetbal
Als alles goed verloopt, lonkt het normale leven ook weer spoedig voor Kujach. En kan de focus weer op voetbal. ,,Iedereen die ‘gezond’ is bij de club mag binnenkort weer aan het werk. Wanneer precies is nog afhankelijk van de situatie. De spelers zijn nog steeds niet begonnen met trainen. Ik wil ook heel graag weer aan de slag. Mits het veilig en verantwoord is. Eerst maar eens deze quarantaine doorkomen.”

Tot die tijd zullen de dagen zich volgens een herhaalbaar en identiek patroon blijven voltrekken. Overdag kruipt Kujach achter zijn laptop en ’s avonds vult hij de tijd met een uurtje sporten en ontspanning in de vorm van lezen en series kijken. ,,Gelukkig heb ik genoeg werk te doen. Ik ben bezig met trainingsplannen uitschrijven, maar ook met het documenteren van onze visie op het gebied van keepersontwikkeling en opleiden van keeperstrainers.”

Al met al is Kujach bijzonder op zijn plek in China. ,,Ik had nooit verwacht dat het zo leuk zou zijn. Ik ben ontzettend tevreden. De stad is geweldig, ik werk met een heel leuke groep mensen en ook het werk zelf is super.”

Abracadabra
Kujach krijgt in zijn werk ondersteuning van een tolk, die het mogelijk maakt met zijn collega’s en de Chinese keepers te communiceren. De taal (op korte termijn) onder de knie krijgen, is haast een mission impossibile. ,,Chinees is zó onwijs moeilijk. Het is echt abracadabra. De belangrijkste woorden van de voetbaltaal beheers ik wel.”

Binnenkort zal duidelijk worden wanneer de werkgever van Kujach, die uitkomt in de Aziatische Champions League, de competitie gaat starten. De voormalig goalie rekent op mei. ,,Je hebt minimaal vier weken nodig om op te trainen, maar eigenlijk zes.”



POPULAIRE BERICHTEN