Melle Luinstra. Wie de naam leest zou al kunnen vermoeden dat we hier niet te maken hebben met een autochtone Bollenstreekbewoner. En dat klopt. Zo’n anderhalf jaar geleden verhuisde de doelman vanuit Groningen naar Haarlem. Uiteindelijk kwam hij terecht bij Kagia en staat hij, bij afwezigheid van Sander Goudriaan, al een aantal wedstrijden onder de lat. ,,En nu wil ik blijven staan.”

Luinstra, inmiddels 25 jaar oud, werkte in Groningen voor één van ‘s lands grootste hypotheekverstrekkers als adviseur. Tot het op een gegeven moment begon te knagen en een mogelijke uitdaging elders lonkte. Die kwam uiteindelijk toen er binnen het bedrijf in Amsterdam een plek vrijkwam. Samen met zijn vriendin besloot Luinstra de stap te zetten en nu werkt hij dagelijks in de zo overspannen Amsterdamse huizenmarkt.

Eenmaal verhuist naar Haarlem ging Luinstra op zoek naar een zaterdagderdeklasser. Die vindt hij in de zaterdagtak van de Koninklijke HFC. Een succes werd het niet. ,,Ik was toen nog niet hersteld van een schouderblessure en was nog aan het revalideren.”

Uiteindelijk kwam Kagia op zijn pad door zijn zakelijke netwerk. ,,Ik werk voornamelijk in Amsterdam-Zuid, maar kom soms ook wel in de buurt van Leiden. Daar sprak ik toevallig een keer met Leon Annokkee, de voorzitter van FC Lisse. Hij vertelde me dat Kagia nog een keeper zocht.” Een gesprek met Kagia volgde en de zaak was snel beklonken.

Basisklant
Inmiddels is Luinstra dus al een aantal wedstrijden basisklant. Eerste doelman Sander Goudriaan raakte geblesseerd en Luinstra wist dat hij aan de bak kon. En dat lukte. Want de afgelopen wedstrijden keepte hij niet alleen prima, Kagia ging er, met uitzondering van de 1-1 tegen DWO, met de drie punten vandoor. Het persoonlijke hoogtepunt was de 0-1 overwinning op CVC Reeuwijk. Daar overleefde Kagia tegen alle verhoudingen in een ware stormloop en hield Luinstra zijn doel schoon, zelfs toen de tegenstander van 11 meter mocht aanleggen.

,,We hebben een paar keer geluk gehad” stelt Luinstra bescheiden. ,,We hebben een jonge groep die echt heel goed kan voetballen, maar het heeft ook wel meegezeten.” Toch staat Kagia, ook omdat de herkansing tegen Floreant in winst werd omgezet, ineens bovenin. ,,De ambitie is natuurlijk om alles te winnen en kampioen te worden. Maar we hadden van tevoren niet verwacht dat we er zo goed voor zouden staan. We moeten dit nu gewoon vasthouden.”

Niet voor de bank
Over zijn eigen positie is Luinstra ook helder. ,,Ik ben niet naar Kagia gekomen om op de bank te gaan zitten. Ik krijg nu mijn kans en wil fitter en scherper worden. In het tweede is het lastiger dan wanneer je in het eerste keept.” Of hij, nu Goudriaan is hersteld van zijn blessure, eerste keeper blijft is aan hemzelf. ,,De trainer heeft gezegd: ‘als je het goed doet, blijf je staan’. Dus ik voel wel echt het vertrouwen van de trainer. Het is nu aan mij om het te laten zien.”

Met zijn 25 jaar is Luinstra, zeker voor een doelverdediger, nog niet zo oud. Verder dan Kagia kijkt hij voorlopig echter niet. ,,Ik heb in Groningen ook Eerste en Tweede klasse gespeeld, maar veel hoger hoef ik ook niet te spelen. Nu is het twee keer trainen prima te combineren met werk. Het is een prima combinatie van plezier en presteren.”

Bang dat hij binnenkort toch weer naar het noorden trekt, hoeft men in Lisserbroek ook niet te zijn. Grijnzend: ,Nee hoor, ik heb nog geen heimwee!”

Tekst: Stefan Rijnders

Foto: Danny van den Bosch


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude