De agenda van Pascal Timmermans is komende zondag helemaal leeg. Expres. Een dag daarvoor wil de ras-Kagiaan geschiedenis schrijven in Lisserbroek. Voor het eerst sinds 1995 kan het eerste elftal van de oranjehemden een kampioenschap behalen. Generaties gingen verloren zonder echte hoofdprijs. Met een puntenverschil van veertien zorgt een driepunter zaterdag tegen ZSGOWMS voor een nieuwe bladzijde in het Kagiaanse geschiedenisboek.

Een week geleden deelde de vereniging op Twitter al foto’s van een vorig kampioenschap. De broekjes nog tot de oksels, trainingspakken met felle kleuren, de foto zelf enigszins vergeeld, een typisch plaatje uit de jaren 90. Kagia werd kampioen van de Leidse afdeling. ,,De mensen die toen kampioen werden, zijn nu de vrijwilligers die elke dag op de club lopen”, gaat Timmermans de foto na.

,,Het zijn ook de mensen geweest die ons in slechte dagen een bemoedigende tik op de schouders gaven. Als je die personen straks langs de lijn ziet staan, weet je wel waarvoor je het doet. Die mensen hebben alles met de club al meegemaakt, binnen en buiten het veld.”

,,De helft stond al onder de douche en de andere helft stond op het veld te wachten.”

De aanvoerder van de toekomstig kampioen is mede om die reden ook blij dat het kampioenschap op eigen veld kan worden gevierd, ervan uitgaande dat de Lisserbroekers tegen de nummer elf van de competitie geen fout maken. ,,Het had vorige week al kunnen gebeuren tegen United/DAVO, maar ik ben blij dat het niet op die manier gebeurd is zaterdag. Wij begonnen een half uur eerder dan concurrent Stormvogels. Daardoor moesten we nog wachten na afloop op hun resultaat. De helft stond al onder de douche en de andere helft stond op het veld te wachten. Geef mij dan maar een thuiswedstrijd.”

Van der Schinkel
In de 21 duels die Kagia speelde in de competitie won het zeventien keer, speelde het vier keer gelijk en verloor het geen enkel duel. Het gemak waarmee de ploeg al het hele seizoen bovenaan staat, verbaast de verdediger slechts een klein beetje. ,,Ik wist dat we met dit team een goede kans maakten om bovenin mee te draaien, maar dat het zo makkelijk zou gaan… We hebben een groep spelers die lang bij elkaar zitten nu. Enkele teamgenoten voegen daarnaast dit seizoen ook iets extra’s toe aan het team.”

De captain doelt daarmee onder andere op de ontketende Tijs van der Schinkel. De topscorer van de club heeft inmiddels in 21 duels al 25 keer gescoord. ,,Het voetbalt gewoon lekker met Tijs in je team. Omdat hij aan één of twee kansen genoeg heeft, gaan we vaak al met een voorsprong de rust in.”

,,Ik spreek genoeg mensen nu nog op de club die ook zijn aandeel in dit kampioenschap erkennen.”

De ideale mix van ervaring en specifieke kwaliteiten zorgt dus nu voor een droomseizoen in het debuutjaar van René Ras als trainer in Lisserbroek. De puntjes lijken op de i te zijn gezet door de trainer die in het dagelijks leven bollenkeurder is. ,,Ik vind ook dat de complimenten naar Anton Wijsman mogen gaan, onze vorige trainer”, blikt Timmermans terug op de afgelopen periode.

,,Hij heeft het vier jaar lang hartstikke goed gedaan. Het lijkt alleen alsof hij de pech had, dat er altijd wel iets aan de hand was. We waren ook een stuk minder breed dan nu. Toch heeft hij er wel voor gezorgd dat het team vier jaar lang bij elkaar bleef en dat we vier jaar lang met elkaar hebben kunnen trainen. Ik spreek genoeg mensen nu nog op de club die ook zijn aandeel in dit kampioenschap erkennen.”

Besef
En dus als alles goed gaat zaterdag, dan mag de kurk eindelijk van de fles in Lisserbroek. Hoe dichtbij het elftal in het verleden ook al was. ,,Iedereen heeft het al heel lang over het kampioenschap, omdat het vanaf het begin af aan goed is gegaan deze competitie. We weten al weken lang dat het niet meer fout kan gaan. Dat zorgt ook voor zaterdag voor wat minder druk en spanning.”

Archieffoto: Johanna Wever

Lees ook: ‘Jongens uit de Bollenstreek weten Voorschoten ’97 goed te vinden’POPULAIRE BERICHTEN