Met 34 jaar is Kristian Weijers nog een relatief jonge trainer. Maar de rugzak die hij meedraagt aan ervaring is inmiddels al overvol. Zijn trainerscarrière bestrijkt al een periode van twintig jaar en bracht hem inmiddels twee amateurvoetbalbolwerken; Spakenburg en de Bollenstreek. Toch staat hij komend jaar ‘pas’ voor het eerst op eigen benen bij VVSB (zat.). Het verhaal van Weijers is het verhaal van een jonge, ambitieuze oefenmeester, op zoek naar eigen geluk.

Slechts veertien jaar oud was Weijers toen hij al samen met een vriend en goedwillende vader de E3 ging trainen van de plaatselijke voetbalvereniging van Biddinghuizen. Hij woonde op dat moment in het dorp in Flevoland en voetbalde zelf ook bij BAS. Het trainersvak zit ‘m als gegoten. ,,Maar ja, wat weet je nou echt als 14-jarige?”, kijkt hij daar nu op terug. Het vormt wel de basis voor zijn verdere al vroeg gestarte trainersloopbaan. 

Via Spakenburg en Kagia
Weijers is achttien als hij zijn TC3-diploma, wat tegenwoordig een UEFA C-diploma heet, aan zijn curriculum vitae toevoegt. Al snel verruilt hij BAS voor het ‘grotere’ werk. Zeven seizoenen lang traint hij verschillende jeugdteams van voetbalgrootmacht Spakenburg. Als, de tegenwoordig in Lisserbroek wonende, Weijers midden twintig is, verruilt hij de jeugd voor de grote mannen. Via de reserve-elftallen van SV Huizen en ARC komt hij in de zomer van 2020 bij Kagia terecht.

,,Ik verhuisde vorig jaar naar Lisserbroek. Omdat ik in januari van dat jaar een zoontje kreeg ging eerst mijn tijd daar natuurlijk in op. Maar toen ik wat flexibeler in mijn tijd zat, heb ik Kagia gewoon maar eens een mailtje gestuurd. ‘Zoeken jullie nog trainers?’, heb ik letterlijk gevraagd.”

,,Als ik mezelf als trainer moet typeren dan ben ik ook echt een opleider.”

Het antwoord was vrij duidelijk: eigenlijk niet. De vacatures waren vergeven. Wat de club uit Lisserbroek nog wel kon gebruiken was een Hoofd Jeugdopleidingen. Met de achtergrond van Weijers vormde dat een ‘match made in heaven’. ,,En ik mocht die functie ook nog zelf invullen. Misschien lijkt dat lastig, omdat je weinig tot geen handvatten hebt, maar ik vond het wel fijn. Daarnaast heb ik Kagia ook leren kennen als een fantastische familieclub.”

Op gesprek in Noordwijkerhout
De 34-jarige trainer had daar ook nog best kunnen werken, als VVSB (zat.) niet op de stoep had gestaan. Een perfecte kans voor Weijers om voor het eerst volledig op eigen benen te staan voor een eerste elftal. 

Daarom nam hij de uitnodiging om op gesprek te komen met beide handen aan. Al verliep het eerste gesprek nog met wat hindernissen. ,,Het gesprek zelf was super leuk, maar alles moest wel digitaal. Ik had zelf in december, toen we met elkaar in contact kwamen, het coronavirus onder de leden. Gelukkig ben ik er niet heel erg ziek van geweest, maar ik kon niet fysiek op gesprek komen. Dat is later wel gebeurd, toen ik inmiddels negatief was getest. Ik heb een gesprek gehad met de technische commissie en een afvaardiging van de spelersraad en dat beviel hartstikke goed.”

Weijers volgt Rob Jonkman op in Noordwijkerhout


Vooral het idee achter de zaterdagtak van VVSB sprak de trainer aan. ,,Het elftal is een landingsplek voor de jeugd. De stap tussen de jeugdelftallen en de zondagtak, die in de Derde Divisie speelt, is nog te groot. Daarnaast is het ook een eventuele springplank voor spelers die uiteindelijk wel die stap kunnen gaan maken.”

Een extra voordeel voor de zaterdagtak is dat spelers van onder de 23 dispensatie krijgen van de KNVB om zowel, in het geval van VVSB, voor de zaterdag tak als voor de zondagtak uit te komen. Een voorbeeld daarvan is Tijs Knapp, die traint bij VVSB 1 en ook inzetbaar is voor het zaterdagelftal.

,,Richard Plug is gepokt en gemazeld in het amateurvoetbal. Daar wil ik in de toekomst graag mee samenwerken.”

Al die mogelijkheden tot opleiden liggen Weijers perfect. ,,Als ik mezelf als trainer moet typeren dan ben ik ook echt een opleider. Een trainer die spelers en het elftal beter wil maken. Ontwikkeling is de basis van alles. Of je nu in de Tweede Divisie actief bent of in de Derde Klasse. Daarin leg ik ook veel verantwoordelijkheden bij de spelers zelf. Ik zie het als een doel om dit team beter te maken en naar de Tweede Klasse te krijgen, om zo het gat weer kleiner te maken met de zondagtak. Wat ik trouwens ook prachtig vind, is dat het team volledig uit Noordwijkerhouters bestaat. Het is echt een elftal van de club zelf.”

Sparringspartner
Naast het ideale ‘tussenstuk’ te vormen tussen de jeugdopleiding van VVSB 1, hoopt Weijers ook zelf nog te kunnen leren in Noordwijkerhout en sparren met de staf van de zondagtak. ,,Dat is zeker iets wat ik graag zou willen. Richard Plug is gepokt en gemazeld in het amateurvoetbal. Daar wil ik in de toekomst graag mee samenwerken.”

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: Bollenstrekers maken podcast over bekeravontuur VVSB


Sorry, mogen we nog even jouw aandacht?

Ook Voetbal in de Bollenstreek wordt keihard getroffen door de coronacrisis. De inkomsten zijn zwaar gedaald, terwijl we wel doorgaan met schrijven. We gaan geen geld vragen voor artikelen. Maar wil je ons toch op een bepaalde manier steunen? Dat kan.

Doneer € -

Thanks! 


POPULAIRE BERICHTEN