SJC heeft zondagmiddag op de valreep een tweede nederlaag op rij afgewend. In extremis kopte Tom Duindam de gelijkmaker binnen tegen Hollandia: 2-2. Het was geen fraaie wedstrijd, maar wel één met een aantal opvallende momenten.

Het begon al na vijf minuten met een zeer opmerkelijke scheidsrechterlijke beslissing. Een dieptepass van Hollandia leek door keeper Lex Hoogervorst zo’n vijf meter buiten het eigen strafschopgebied te worden onderschept. De goalie schopte echter over de bal, bracht spits Nino Klaver in kansrijke positie en wist niks beter te doen dan hem om de middel te pakken. Scheidsrechter Michel Nijdeken stuurde  de doelman naar de kleedkamer, een besluit dat de nodige stof deed opwaaien

SJC-coach Marcel IJzendoorn en zijn spelers protesteerden hevig want er zou buitenspel aan vooraf zijn gegaan. Er vond overleg plaats tussen scheidsrechter en grensrechter. Dat leverde het constateren van hinderlijk buitenspel op en de rode kaart werd daarop ingetrokken. Hoogervorst keerde terug onder de lat en al heel snel kwam SJC op 1-0. Een fraaie aanval met een breedtepass van Duindam op Chris Hoogervorst, die vervolgens raak schoot: 1-0. Maar binnen vijf minuten maakte Hollandia toch de gelijkmaker. Een afstandsschot zeilde net onder de lat binnen.

Direct na de rust was het binnen een halve minuut 1-2. SJC nam de aftrap, leed balverlies, de zojuist ingebrachte Dirk de Jong snelde door de verdediging en schoot Hollandia op voorsprong.

Begrip bij IJzendoorn, niet bij Hollanda
Hierna verliep de wedstrijd met voor SJC slechts halve mogelijkheden. Totdat diep in blessuretijd {volgens de coach van Hollandia té ver in blessuretijd) Duindam koppend wist te scoren: 2-2. In de luttele minuten die overbleven, kwam het gelijke spel niet meer in gevaar. Coach IJzendoorn toonde wel begrip voor de beslissingen van het arbitrale trio. Hollandia daarentegen vond dat hen onrecht was aangedaan.

Na de wedstrijd wilden scheidsrechter Nijdeken en zijn assistent Berkay Capaci de situatie rond de rode kaart heel graag verduidelijken. Capaci: “De situatie was complex. Het was inderdaad buitenspel. Op dat moment schatte ik in dat de keeper de bal zou wegtrappen en dan zou het volgens de geldende regels geen strafbaar buitenspel zijn geweest. Maar hij miste de bal volkomen en ontstond er een unieke situatie waar ik feitelijk niet goed op reageerde.”

Scheidsrechter Nijdeken vervolgens: “Dat is zo’n situatie die er nooit eerder was. Goed overleg maakte duidelijk dat het vooraf hinderlijk buitenspel was en dat er dus afgefloten had moeten worden voordat de keeper de overtreding maakte. Vandaar dat ik terug moest komen op de beslissing. Dat de Hollandia-trainer daar geen begrip voor had, snap ik ook wel.”

Bekijk hieronder de samenvatting van Omroep Bollenstreek, met op 1.05 het moment met Hoogervorst

Tekst: Wim Siemerink
Archieffoto: Johanna Oskam