Rosa van Gool is er met Oranje O19 donderdag niet in geslaagd de finale van het EK O19 te bereiken. Spanje was in de halve eindstrijd met 0-1 te sterk. Van Gool kreeg vlak voor tijd een uitgelezen kans om voor de gelijkmaker te zorgen, maar ze miste een strafschop.

Nederland won in de poulefase van België (3-0) en Duitsland (3-1) en ging daardoor als groepswinnaar door. Bij de laatste vier wachtte Spanje en dat bleek een ander kaliber. Vooral in de eerste helft had Oranje O19 het lastig.  De ploeg van Roos Kwakkenbos kwam binnen het kwartier op achterstand.

In de tweede helft voerde Oranje de druk op. Er volgden kansen, waarvan de grootste in de 86e minuut voor Van Gool was. De Sassenheimse koos net als tegen Duitsland de rechterhoek, maar zag haar inzet vanaf elf meter worden gestopt.

Opnieuw Waterloo tegen Spanje
Zodoende strandde Van Gool voor het tweede jaar op rij in de halve finale tegen Spanjaarden. Vorig jaar zomer gebeurde op het WK O20 hetzelfde. In de basisploeg van Spanje stonden acht spelers die er destijds in Costa Rica ook bij waren.

Voor Van Gool waren de druiven zuur, maar na afloop kreeg ze een hart onder de riem van bondscoach Kwakkenbos. “Het doet pijn. Bij iedereen. We zijn zo dichtbij geweest. Als de penalty erin gaat, dan gaan we er overheen. Maar dit hoort er ook bij op topniveau. Rosa heeft als een echte aanvoerder haar verantwoordelijkheid genomen. Dat is ontzettend knap.”