Peer Compeer

Straks op 1 september start een nieuw leven voor voetballer Dirk Zwetsloot. Op de eerste dag van de herfstmaand verlaat hij voorgoed z’n studentenleven. Z’n master ‘supply chain management’ heeft hij dit jaar met succes afgerond. Tijd voor nieuwe dingen in z’n leven. Een stap in het diepe. Behalve z’n voetbalclub. Daar kiest hij dit jaar juist voor de terugkeer naar een veilig nest: Teylingen. De vraag is alleen nog even voor hoe lang. 

Het afgelopen jaar was ‘de broer van Jaap’ actief in Tilburg, de stad waar hij studeerde. Bij studentenclub TSVV Merlijn kon hij opnieuw een seizoen lang tegen een balletje aan trappen. ,,In eerste instantie dacht ik aan stoppen”, blikt de Sassenheimer terug op z’n tijd in Brabant. ,,Alle clubs in de buurt van Tilburg speelde in de Tweede Klasse of lager.”

,,Op dat niveau had ik al vijf jaar gespeeld bij Teylingen. Moest ik dan weer hele zondagen daarvoor opgeven? Daar had ik weinig trek in. Totdat ik via via bij TSVV Merlijn terecht kwam. Die club wordt volledig gerund door studenten. Van het bestuur tot allerlei commissies. Alleen de trainers van de elftallen misschien niet. Uiteindelijk bleek dat een hele leuke vereniging.”

,,Er spelen nog altijd vrienden op de club en als ik in Amsterdam woon, dan zie ik mijn ouders mij ook nog eens als ik naar Sassenheim kom.”

Voor het niveau hoefde Zwetsloot het niet te doen. TSVV Merlijn voetbalde tot vorig seizoen in de Vierde Klasse. Met z’n ervaring van de Sassenheimer in het elftal presteerde de studentenvereniging het afgelopen seizoen boven verwachting en keerde het voor het eerst in zes jaar weer terug in de Derde Klasse. Ook voetbalde Zwetsloot in de zaal en werd hij kampioen in de Hoofdklasse. Sportief gezien een prima jaar dus voor de voetballer die vanaf september in Amsterdam wil gaan wonen.

Tervoert en Manuputty
,,Omdat ik al snel wist dat ik in de hoofdstad wilde gaan wonen, hoopte ik nog even daar een club te vinden. Ik heb meegetraind met Swift, om daar te gaan spelen. Ze hielden zelf alleen de boot een beetje af. ‘Ja, je hebt toch op een lager niveau gespeeld’ en ‘we weten niet zeker of je een directe versterking bent’, hoorde ik dan. Toen ze een rol voor mij zagen weggelegd in het tweede, heb ik bedankt. Achteraf zag ik dat jongens als Frank Tervoert (ex-VVSB, Rijnsburgse Boys en Katwijk red.) en Raymond Manuputty (ex-Noordwijk red.) naar Swift kwamen. Toen begreep ik het wel. Ik heb toch een iets minder uitgebreid cv.”

Nadat Zwetsloot om verschillende redenen ook nul op het rekest kreeg bij DVVA en WV-HEDW (‘de selecties waren al rond’), besloot de 25-jarige middenvelder om terug te keren bij z’n oude liefde. ,,Ik heb het altijd onwijs naar mijn zin gehad bij Teylingen. Er spelen nog altijd vrienden op de club en als ik in Amsterdam woon, dan zie ik mijn ouders mij ook nog eens als ik naar Sassenheim kom. En die clubs in Amsterdam? Die komen volgend jaar misschien wel weer.”

De familie Zwetsloot reageerde sowieso opgetogen op het besluit van ‘zoon Dirk’. ,,Tot kort geleden was het nog niet duidelijk dat Toon na z’n wereldreis bij Ter Leede zou terugkeren. Daarom zeiden mijn ouders al: ‘dan hebben in ieder geval nog één Zwetsloot die op De Roodemolen speelt’. Mijn broertje Jaap gaat natuurlijk volgend jaar naar FC Lisse.”

Dirk, Jaap en Toon
Uiteindelijk zou ‘Toon’ ook bij Ter Leede tekenen, zodat alleen de topscorer van vorig seizoen van Teylingen niet op Sassenheimse grond actief is. Met onder andere de transfer van de spits naar FC Lisse, brokkelt het team waarmee ‘de oudste Zwetsloot’ lang voetbalde wel uit elkaar.

,,Van het elftal waar ik tot z’n drie jaar geleden mee voetbalde, is alleen keeper Wessel Zonjee nog over”, graaft de middenvelder in z’n gedachten. ,,Ik behoor komend seizoen echt tot de oudere garde. Maar eigenlijk vind ik die rol ook wel leuk. Die heb ik het afgelopen seizoen ook bij TSVV Merlijn gehad.”

,,Bij een jonge selectie horen vaak hoge pieken en diepe dalen.”

,,Omdat zij het voetbal in de Vierde Klasse gewend waren en ik uit de Tweede Klasse kwam, keken ze toch een soort van tegen mij op. Wat voor mij ‘basisdingetjes’ in het voetbal waren, was voor hun nieuw. Ik had een leidende rol in het veld. En dat paste mij prima. Nu Wessel de oudste van het team is en ik daarna kom, hoop ik zo’n rol ook bij Teylingen te kunnen vervullen.”

Hooghouden
Al met al wordt het een interessant jaar voor Zwetsloot. Naast dat hij start met een nieuw leven in Amsterdam kunnen goede prestaties van hem na dit jaar ook worden beloond met een transfer naar de hoofdstad. Maar omdat dat nog ver weg klinkt, richt de voetballer zich eerst op het seizoen in Sassenheim.

,,Natuurlijk heb ik mijn eigen ambitie. Maar eerst wil ik met Teylingen een goed jaar draaien. We hebben een relatief jong team. Bij een jonge selectie horen vaak hoge pieken en diepe dalen. De grootste uitdaging zal worden om constant te kunnen presteren. Daar kijk ik naar uit. We hebben nu nog zo’n twee weken voordat de voorbereiding met Teylingen begint. Zo af en toe ben ik in de achtertuin wat aan het hooghouden met de bal, maar ik heb er veel meer zin in weer op dat veld te staan.”

Archieffoto: Peer Compeer

Lees ook: ‘FOX Sports start seizoen in de Tweede Divisie met Quick Boys – Noordwijk’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC