Dat Quick Boys een roemruchte topamateurclub met een rijke geschiedenis is, behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Daarom is het eigenlijk best bijzonder dat historie van de Katwijkse club in de KNVB Beker helemaal niet zo groot is. De prestaties van de ploeg van Thomas Duivenvoorden zorgen voor het tweede grote hoofdstuk in de bekergeschiedenis van de blauw-witten. In het seizoen 2007-2008 haalde Quick Boys de kwartfinale van de KNVB Beker.

Dat Quick Boys geen uitgebreide historie kent in de KNVB Beker is wel te verklaren. Halverwege de jaren ’90 voerde de KNVB een poulesysteem in, waarin profs en amateurclubs (meestal twee om twee) in een halve competitie bepaalden welke twee clubs door mochten naar de eerste ronde. In de negen seizoenen dat er met dat poulesysteem werd gespeeld, waren bekerstunts van amateurclubs schaarser dan palmbomen rond de poolcirkel.

Na de invoering van de Topklasse deed Quick Boys een hele periode zelfs helemaal niet mee aan het toernooi. De clubs in de Topklasse waren verzekerd van een ticket voor de KNVB Beker, clubs die niet in de hoogste afdeling van het amateurvoetbal actief waren, konden zich plaatsen via de Districtsbeker.

Winst op Helmond, Twente heeft verlenging nodig
Maar ook in de seizoenen dat het bekertoernooi wel gespeeld werd op de manier zoals we die nu kennen, was het vaker niet dan wel voor Quick Boys. Begin jaren ’90 werd Helmond Sport in de eerste ronde verslagen, maar bleek NEC een ronde later te sterk. In het seizoen 2005-2006 had FC Twente een verlenging nodig om Quick Boys op Nieuw Zuid te verslaan (0-2), twaalf seizoenen later speelde Quick Boys in de eerste ronde thuis tegen FC Volendam (1-3), maar het meest in het oog springende bekerfeitje was wel de bekerderby tegen Katwijk in het seizoen 2019-2020.

Een opmerkelijke bekereditie was de derby tegen Katwijk in het seizoen 2019-2020. Twee juichende kantines toen de aartsrivalen op de late zaterdagmiddag aan elkaar werden gekoppeld in de tweede voorronde, een burgemeester die spontaan een stukje grijzer en kaler werd, omdat beide ploegen elkaar drie dagen voor het bekertreffen op Nieuw Zuid in de competitie zouden treffen op de Krom. Op de dinsdagavond zelf een afgeladen sportpark Nieuw Zuid met supporters van beide clubs, een spectaculaire wedstrijd die pas na verlenging werd beslist (2-3) en scheidsrechter Rob Dieperink, die een groot gedeelte van het duel met een gebroken enkel had gefloten.

Meest in het oog springend
Maar het meest in het oog springende bekeravontuur van Quick Boys was toch wel de editie van 2007-2008, een avontuur dat pas in de kwartfinale eindigde. Onder leiding van trainer John Blok was Quick Boys in de eerste ronde op Nieuw Zuid te sterk voor SWZ BOSO Sneek (4-1). In de twee ronden die volgden trof de ploeg van Blok twee amateurclubs, die vooral goed waren voor de Airmiles. In de tweede ronde won Quick Boys met 1-3 bij RKVV Roosendaal, een ronde later ging de reis nog een stukje verder. Diep in Limburg won Quick Boys met 1-2 van Groene Ster.

In de achtste finale mocht Quick Boys weer op het eigen Nieuw Zuid spelen, Jong Heerenveen werd, na een 1-1 in de reguliere speeltijd en verlenging, vanaf de strafschopstip verslagen. Uiteindelijk was NAC Breda in de kwartfinale een maatje te groot. Quick Boys moest lange tijd met tien man spelen na een rode kaart voor Chima Onyeike. Dankzij goals van Matthew Amoah, Rob Penders en Anthony Lurling werd het 0-3 voor de Bredanaars.

Tekst: Henk Kasius
Foto: Orange Pictures

Lees ook: Quick Boys met 36 bussen en in totaal 2200 supporters naar Alkmaar voor bekerclash
Check ook: Duivenvoorden over loting: ‘Heel ander kaliber, maar geweldige uitdaging’

POPULAIRE BERICHTEN