Quick Boys zal komende zaterdag grotendeels zonder eigen supporters de competitie aanvangen op bezoek bij De Treffers. De Katwijkers hebben dinsdagavond in een verklaring aangegeven het afreizen naar Groesbeek niet te faciliteren en roepen hun fans op om de wedstrijd via een livestream op Nieuw Zuid te bekijken.

Op de clubsite bracht Quick Boys het volgende statement naar buiten. “Voor de wedstrijd van a.s. zaterdag is door De Treffers een aantal maatregelen aangekondigd, waaronder een verplichte buscombi voor Quick Boys-supporters. Na een zorgvuldige afweging heeft het bestuur moeten besluiten om dat NIET te faciliteren. De wedstrijd wordt live uitgezonden en er zal een groot scherm aanwezig zijn op sportpark Nieuw Zuid. Iedereen is natuurlijk van harte welkom. Zien we jou ook?”

Op verzoek van VIDB geeft voorzitter Bart van Kruistum wat meer tekst en uitleg. “Er schijnt vorig seizoen tijdens de uitwedstrijd bij De Treffers het een en ander gebeurd te zijn, die wedstrijd is nogal rommelig verlopen. De Treffers heeft op basis daarvan een aantal voorwaarden opgesteld waar voor ons niet aan te voldoen is.”

‘Een signaal’
Naast een verplichte buscombi zou De Treffers Quick Boys onder meer verzocht te hebben een waarborgsom over te maken om eventuele schade op te vangen. “Daar hebben we geen trek in. Jammer, maar wel een signaal”, aldus Van Kruistum, die zegt niet te kunnen uitsluiten dat er wellicht toch een aantal Quick Boyzers op eigen gelegenheid afreist naar Sportpark Zuid.

De preses spreekt in zijn algemeenheid van een ‘wake-up-call’ en vindt dat de handschoen rondom supportersgeweld gezamenlijk opgepakt moet worden. “Het wordt tijd dat we met z’n allen gaan handhaven. Dat iedereen gaat doen wat er is afgesproken en de gedragsregels nageleefd worden. En niet wegkijken als er iets gebeurt.” Van Kruistum beschouwt de huidige problematiek als iets maatschappelijk. “Je ziet het in de hele samenleving. Het lijkt wel of iedereen bang is geworden om dingen te benoemen.”

Afgelopen weekend circuleerden beelden op social media rond, waarbij vermeende groepen jongeren van Rijnsburgse Boys en Quick Boys op de Rijnsburgse feestweek op de vuist gingen. Dat valt onder geen beding goed te praten, maar volgens Van Kruistum wordt er te makkelijk in de richting van voetbalfans gewezen.

“Dat is iets wat hier los van staat, maar wel makkelijk gelabeld wordt: het zouden supporters van Quick Boys en Rijnsburgse Boys zijn geweest. Maar misschien zat er wel geen enkel lid van Quick Boys bij. Het zijn een paar raddraaiers die het voor de rest verpesten. Ik durf te stellen dat het gros van de Quick Boys-supporters zich uitstekend gedraagt. Vorig seizoen is er op keper beschouwd bijna niks gebeurd. Het is gewoon triest, een paar van die klootzakjes verstiert het voor al de anderen.”

Het neemt volgens Van Kruistum niet weg dat dingen beter georganiseerd kunnen worden. Hij geeft ook een voorbeeld. “We moeten denk ik in het vervolg veel ruimer van tevoren om de tafel om dingen beter in goede banen te leiden. Wij hebben een grote achterban. Alleen de supportersvereniging bestaat al uit 1000 leden, moet je nagaan. Als je dan met drie bussen op een sportpark aankomt en iedereen meteen de bus uitstormt om een plasje te doen, kan ik me voorstellen dat dat bedreigend overkomt. Dat moeten we beter inrichten.”

Mogelijke strengere sancties vanuit KNVB
Woensdag is een spannende dag voor de clubs uit de gemeente Katwijk. Van Kruistum vertelt dat er ’s middags een overleg met de gemeentecubs en de gemeente staat gepland. In de avond is er een KNVB-meeting in Zeist waarbij de verenigingen uit de Tweede en Derde Divisie onder meer worden bijgepraat over de straffen bij supportersgeweld. “Dan krijgen we te horen wat voor sancties volgen als het weer misgaat. Dat zal niet meevallen, eerder tegenvallen”, denkt Van Kruistum.

Bij onderlinge wedstrijden tussen Quick Boys, Katwijk en Rijnsburgse Boys zijn ook komend seizoen geen uitsupporters welkom. Het pakket met maatregelen voor het supportersgeweld loopt volgend jaar zomer (2024) af. De illusie dat er mogelijk dit lopende seizoen al iets verandert, wordt door Van Kruistum weggenomen.

“We gaan niet zomaar in één keer alles loslaten. Wij als clubs hebben zelf aangegeven dat we daar nog niet klaar voor waren. Misschien moeten we volgend jaar eerst naar een situatie toe dat er een beperkt aantal supporters welkom is, en we niet in corteo naar de wedstrijden moeten gaan. De gesprekken hierover lopen.”

Lees ook: Remise voor Quick Boys in besloten oefenwedstrijd tegen eredivisionist


POPULAIRE BERICHTEN