Jacco Scholten kent langzamerhand zijn doorbraak bij FC Rijnvogels. De verdediger kwam afgelopen zomer over van eersteklasser Forum Sport en had wat aanpassingsproblemen, maar is inmiddels alweer enige tijd basisspeler op de Kooltuin.

De voetballerij is doorgaans niet vreemd van haantjesgedrag en een hoog testosterongehalte. In die wereld blijft Scholten liever zichzelf. Met wat frisse tegenzin meldt hij zich uiteindelijk voor het interview. “Ik hou niet echt van praten, ben meer de rustige jongen. Als iemand anders het wilde doen, was het beter geweest.”

Het gesprek vond plaats na de gewonnen derby tegen VVSB, waarin Scholten een sterke indruk maakte. Het ontvangen van de credits vond hij leuk, maar ook niet meer dan dat. “Ik doe het voor mezelf. Als ik zelf vind dat ik goed heb gespeeld, ben ik daar al tevreden mee.”

‘Erg tevreden’
Scholten is niettemin content met de stap die hij heeft gemaakt. “Absoluut, ik kom natuurlijk van een eersteklasser en mag blij zijn met de minuten die ik krijg. Dat zijn er genoeg, dus wat dat betreft ben ik erg tevreden.”

‘Ik hou van lekker dribbelen en naar voren gaan.’

Aanvankelijk was het wel even wennen, erkent de inwoner van Den Haag. “Ik kwam natuurlijk van een eersteklasser en in de voorbereiding speel je dan allemaal oefenwedstrijden tegen Tweede Divisie-teams. Dan is het natuurlijk heel moeilijk om gelijk dat niveau op te pakken, ook omdat het team nog moest groeien. Maar naarmate het seizoen vordert, vind ik dat het steeds beter gaat.”

Klassieker 4-3-3
Scholten is blij dat FC Rijnvogels weer is overgeschakeld op een klassieke 4-3-3. “Eerst speelden we met vijf verdedigers en was ik de linkercentrale. Nu met vier achterop kan ik wat vrijer spelen: dan heb ik ook meer ruimte om het middenveld in te dribbelen en op die manier belangrijker te zijn voor het team.”

Met name die creatieve vrijheid vindt Scholten fijn. “Ik hou van lekker dribbelen en naar voren gaan. Ik blijf niet zo graag negentig minuten lang alleen maar op mijn plek staan.”

Scholten is dus afkomstig van Forum Sport, dat de laatste jaren een fijne kweekvijver is gebleken voor FC Rijnvogels. De Katwijkers legden vorige week ook Sven Koppenol vast. De 19-jarige spits heeft tot dusver een doeltreffend seizoen met negen goals in dertien wedstrijden.

In de zomer van 2020 kwam ook Tom Bijen van Forum Sport over. De middenvelder maakt na een sterke ontwikkeling over een klein halfjaar de overstap naar Rijnsburgse Boys.

Carpoolmaatje hogerop
Scholten gunt zijn carpoolmaatje de overstap naar de Tweede Divisie. “Ik ken hem al van Forum Sport, al ontliepen we elkaar een beetje. Toen ik bij het eerste kwam, ging hij net weg. We hebben toen wel vaak samen getraind. Leuk dat we elkaar bij FC Rijnvogels weer tegen zijn gekomen. Ik kan het goed met hem vinden, we carpoolen ook altijd.”

Wellicht dat een overstap naar het hoogste amateurniveau in de toekomst ook een optie wordt voor Scholten, maar vooralsnog houdt hij zich daar niet mee bezig. Hij is tevreden met zijn sprong in het diepe die goed heeft uitgepakt. “Als je twee niveaus hoger gaat spelen, kun je ook het hele seizoen op de bank zitten. Dat is het risico van zo’n stap. Gelukkig is dat bij mij niet het geval. Ik vind de Derde Divisie een mooi niveau.”

Hoofdfoto: Orange Pictures
Foto in artikel: EWLOnline

Lees ook: FC Rijnvogels verlengt met vierde speler
Check ook: FC Rijnvogels scout opnieuw bij Forum Sport, ditmaal jonge spits naar de Kooltuin

POPULAIRE BERICHTEN