Ondernemen en Lasse van Wijk (23) kun je eigenlijk in één adem noemen. De middenvelder van RKVV Teylingen werkt nu zo’n anderhalf jaar bij de ING Bank, waar hij particuliere klanten adviseert over verzekeringen en leningen. Maar ook bitcoins, festivaltickets en andere nieuwe ondernemingen zijn voor Lasse geen onbekend terrein.

De half Deense Lasse is geboren en getogen in Sassenheim, waar hij sinds vier maanden samenwoont met zijn vakantieliefde Chanique uit Enschede. Ze hebben elkaar ontmoet in Lloret de Mar in 2014. Dat zij hierheen is gekomen en Lasse niet naar Enschede komt volgens hem doordat het in de Bollenstreek gewoon te gezellig is. Wat ook blijkt uit het feit dat hij een rondje Bollenstreek heeft gedaan qua voetbalclubs: Foreholte, Ter Leede en nu Teylingen, waar hij het heel erg naar zijn zin heeft.

Hi Lasse, of ook wel: ‘de Witte Deen’. Je hebt een Deense moeder hè? Ben je daar ook geboren?

,,Nee, ik woon mijn hele leven al in Nederland. Mijn moeder was 23 toen ze mijn (Nederlandse) vader tegenkwam op vakantie in Griekenland. Ze zijn toen eerst in Denemarken gaan wonen, maar daar kon m’n vader lastig aarden. Toen hebben ze geprobeerd in Nederland te wonen en dat lukte goed, anders zaten we hier niet.”

Je bent tweeling, kennen we hem ook bij VIDB?

,,Dat denk ik niet haha. Hij zit op korfbal bij TOP in Sassenheim. Al zou je misschien denken dat je mij ziet als je hem tegenkomt, want we lijken wel heel erg op elkaar. We hebben vroeger heel bewust gekozen om niet allebei op dezelfde sport te gaan. Je zit altijd bij elkaar in het team en wordt dus ook vergeleken met elkaar. Ik vond voetbal vroeger al fantastisch en hij niet zo. Vriendjes gingen toen ook op korfbal dus toen was de keuze snel gemaakt: Hij op korfbal en ik op voetbal. Verder durf ik wel te zeggen dat hij echt mijn beste vriend is. We gaan ook samen op vakantie met onze vriendinnen in de zomer.”

Zoals al genoemd werk je bij de bank. Ik hoorde dat ‘hoe word ik rijk?’ een terugkerend thema in jouw leven is.

(Begint te lachen): ,,Ik vind ondernemen erg leuk ja. Ik ben toevallig een paar weken geleden samen met goede vriend Stan Heuer een nieuwe onderneming gestart in festivalbussen. Het idee is om bussen vanuit de Bollenstreek te laten rijden naar festivals. Wij gaan zelf vaak naar festivals en het vervoer is eigenlijk altijd een probleem. Treinen die niet rijden of de enorme drukte: www.festivalbusboeken.nl moet daarvoor de oplossing zijn (neem gerust een kijkje op de site ;-)).”

En waarom wordt dit wél een succes? Het schijnt dat je vaker wat geprobeerd hebt…

,,Haha ja dit gaat zeker goedkomen! Jongeren uit de Bollenstreek gaan veel naar festivals en iedereen heeft ditzelfde probleem. Als we een grote naamsbekendheid opbouwen weet ik zeker dat dit een goede oplossing kan zijn. Drankje erbij, muziekje erbij… Soort Kwibus, maar dan net iets anders. En mocht dit lekker lopen in de Bollenstreek, kunnen we het ook nog uitbreiden naar andere regio’s in Nederland.”

Ik hoorde dat je ook wat bitcoins in bezit hebt. Gaat niet echt lekker hè op het moment?

,,Dat klopt. Het is drama. Het leeft al een tijdje op de voetbal en diverse jongens hebben geld zitten in bitcoins. Ramon van Beek is eigenlijk de aanstichter van dit alles, hij zit er al een tijdje in. Als ik het dan even niet meer wist vroeg ik aan hem wat ik het beste kon doen. Ramon heeft er nog het volste vertrouwen in en zegt dat het twee maanden nodig heeft om weer aan te trekken, niets aan de hand dus!”

Hoe zit dat met je handeltje in festivaltickets? Teamgenoten vragen zich af of je nog naar Pussy Lounge gaat, aangezien je nog met 24 kaarten zit opgescheept?

,,Haha ja als iemand nog tickets zoekt voor Pussy Lounge op 9 juni, stuur me even een berichtje! Misschien kunnen we dan zelfs nog wel iets regelen in combinatie met een bus. Ik (ver)koop inderdaad wel vaker kaarten voor concerten of festivals, maar dan is het handig van tevoren even te checken of het voorgaande jaren uitverkocht was. Meestal kan ik er nog wel wat aan verdienen, maar in het geval van Pussy Lounge was me even ontgaan dat ze het festivalterrein zes keer groter hebben gemaakt en dus ook zes keer zoveel kaarten verkopen… Oeps!”

Je houdt er nogal aparte streken op na zo voor/tijdens/na de wedstrijd… Laten we beginnen met het aan de haren trekken van Jaap (Zwetsloot red.) als hij gescoord heeft. Vertel?

,,Ja, Jaap heeft heerlijke stugge haren waar ik niet vanaf kan blijven. Moet je ook echt eens proberen… Andersom doet Jaap het ook trouwens. Volgende vraag.”

Dan het dansje wat je doet als je gescoord hebt?

,,Dat is ook iets wat ik met Jaap heb afgesproken. We taggen elkaar op Facebook in gekke dansjes en als één van ons dan gescoord heeft zouden we die moeten doen. Volgens onze regel wordt degene die dat dansje dan mee uit eten genomen. We scoren wel regelmatig, maar het blijft toch een beetje gokken. Als je vroeg in de wedstrijd bijvoorbeeld de 2-1 maakt en dat dansje doet, maar er vervolgens met 2-3 afgaat is het best awkward als je net dat dansje hebt gedaan. Máár, het gaat een keer gebeuren.”

Hoe zit dat met die gele kaarten. Je zegt geen gele kaarten meer te gaan pakken en toch gebeurt het best vaak?

,,Ja, die scheidsrechters zien het vaak niet goed hè. Nee, gekkigheid. Ik speel graag op het randje en dat levert vaak mooie dingen op, maar soms ook niet. Ik moet zeggen dat ik daar wel iets slimmer in mag zijn, maar op zich gaat het nu prima. Ik had voor de winterstop in wedstrijd zeven al vijf gele kaarten te pakken. Ik sta er tot nu toe op zes, dus na de winterstop is het een stuk beter gegaan. Bij mij is het alles of niets: een scherpe counter of een gele kaart.”

 Je blijft ook gewoon doorgaan met het maken van omhalen op de training, ondanks last van de lies.. Niet echt handig?

,,Ik vind gewoon dat als er een bal komt die met een omhaal geraakt kan worden, je dat moet doen. Op de training komt dat nog weleens voor. Het is inderdaad niet echt handig, omdat ik vaak kleine pijntjes heb aan m’n lies. Als ik bijvoorbeeld zondags last heb van m’n lies en dan dinsdags op de training weer een omhaal maak, is vooral de trainer daar niet erg blij mee.”

Het schijnt nogal gezellig te zijn in de auto bij Pascal (de Ridder red.) en Jelle (Vooijs red.), want jullie zitten altijd bij elkaar naar uitwedstrijden. Is dat het Ter Leede kliekje?

,,Pascal en Jelle zijn hele goede vrienden van me. Bij Ter Leede noemden ze ons soms ook wel ‘de drieling’. We kennen elkaar al van de middelbare school, gaan ook met elkaar op vakantie en zijn tegelijkertijd naar Teylingen gekomen. Ik had dat inderdaad nooit zo bekeken, maar we zitten vaak wel bij elkaar in de auto ja. Dan hebben we elkaar alweer een paar dagen niet gezien en moeten we even bijpraten. Ook halen we elkaar heel kinderachtig op voor de training of wedstrijd om samen te fietsen.”

 Jouw ideale wedstrijdvoorbereiding is bowlen met Pascal, Jelle en de vriendinnen?

,,Ja, we hebben ons eigen bowlingclubje opgericht. Dat doen we regelmatig bij de Oude Tol in Sassenheim. Nieuwe vriendinnen schrijven we gelijk in voor onze bowlingcompetitie. We beginnen dan meestal met een uurtje bowlen en daarna gaan we ergens drankjes doen. Die drankjes kunnen er nog weleens inhakken, dus daar houd ik meestal wel rekening mee op zaterdagavond.”

Een andere wedstrijdvoorbereiding was dat je moeder je tas inpakte. Nu je samenwoont met je vriendin schijn je nog weleens wat te vergeten?

,,Lekker gênant dit. Je hebt echt veel mensen gesproken hè? Ik ben inderdaad een moederskindje. En vrij chaotisch, dus dan is zelf je tas inpakken en niks vergeten niet echt een goede combi. Mijn moeder pakte weleens m’n tas in en dat ging eigenlijk altijd goed. Nu ik dat zelf moet doen kan het weleens zo zijn dat ik cruciale dingen zoals m’n broek vergeet. Ik probeer het mijn vriendin te leren, maar ze trapt er helaas niet in.”

Tekst en Foto: Simone Disseldorp.

Lees ook: Vertrek naar ’tweede huis’ voelt voor Aalders als najagen van een droom

POPULAIRE BERICHTEN