Begonnen bij Rijnsburgse Boys, vervolgens FC Rijnvogels en nu bezig aan zijn tweede seizoen bij Valken ’68. Robbert van Delft (30) woonachtig in Rijnsburg en een bekende in die regio. Dat heeft hij niet alleen te danken aan zijn voetbalcarrière, maar ook aan zijn maatschappelijke carrière. Hij geeft namelijk gym- en zwemles aan basisschoolkinderen én werkt als sport- en beweegcoach bij het Welzijnskwartier in Katwijk.

Zijn bekendheid had ook landelijk kunnen zijn, als hij tóch naar de auditie van Idols was gegaan. Hij kan naar eigen zeggen best een klein beetje zingen, maar dan alleen als hij de tekst bij de hand heeft. Hij is nu bijna vijf jaar getrouwd met Naomi en samen hebben ze dochtertje Mila van één jaar. Mede door zijn dochtertje en het feit dat hij nu 30 is, voelt hij de behoefte om zich toch iets meer te gedragen. Ze zeggen niet voor niets ouder en wijzer… Toch houden de jongens bij Valken ‘68 hem jong en zijn er nog genoeg mooie verhalen te vertellen over Robbert.

Sportief typje heb ik begrepen. Wat doe je allemaal?
,,Klopt. Ik geef totaal tweeënhalve dag gymles op twee basisscholen in Rijnsburg en Valkenburg. Op donderdagavond en om de week op zondag geef ik zwemles. Daarnaast werk ik nog tweeënhalve dag bij het Welzijnskwartier in Katwijk als sport- en beweegcoach. Daar organiseren we allerlei sport- en bewegingsactiviteiten voor kinderen, jongeren en ouderen. En dan voetbal ik natuurlijk zelf nog. O ja, en in de zomer tennis ik ook!”

Druk, druk! Even over die gymlessen. Je geeft les in Rijnsburg en Valkenburg. Er blijkt een stiekem verband tussen je leerlingen en de pupil van de week bij Valken ‘68… Leg eens uit.
(Begint te lachen): ,,Elke thuiswedstrijd hebben we een pupil van de week. Zij kiezen altijd een favoriete speler en voorspellen de man of the match die middag. Dit geven ze dan van tevoren op en dat komt in het programmaboekje. Negen van de tien keer is het een leerling die ik les geef en toevallig kiezen ze mij dan vaak.”

Je pusht ze niet? Ze hoeven geen strafrondjes te rennen als ze jou niet kiezen? Dat denken je teamgenoten namelijk wel…
,,Haha nee, echt niet. Puur toeval! Dat mag je zelfs ook navragen bij de kinderen. Ik moet toegeven dat ik één keer een niet-leerling heb gesproken op de voetbal die Erwin van der Nagel wilde gaan kiezen. Toen heb ik gezegd: ‘nee joh, kies voor mij’. Toen heeft dat mannetje zijn keuze aangepast.”

Heb je zelf nog speciale dingen die je doet voor de wedstrijd?
,,Ik luister voor we het veld op gaan altijd nog even naar de Backstreet Boys en Westlife. I Want It That Way, Queen of My Heart en Flying Without Wings zijn mijn favorieten. Die hits zet ik trouwens thuis ook op tijdens het stofzuigen. Ik heb een gruwelijke hekel aan stofzuigen, maar die muziek maakt het wat aangenamer.”

,,Ook moet ik na het handjes schudden met de tegenstander, al m’n spelende teamgenoten een (let op) bovenhandse handjeklap geven, met (jawel) twee handen. Als iemand het onderhands doet, moeten ze hun handen hoog houden van me. Eerst de spelers, dan de keeper en daarna de aanvoerder. Wat er gebeurt als ik het niet doe? Haha helemaal niks. Waarschijnlijk hebben we al meer verloren dan gewonnen met dat bijgeloof, dus echt uitmaken doet het niet. Maar toch.”

Ik hoorde dat jij deze week het lulletje van de week bent. We zagen zoiets een tijdje geleden al voorbijkomen op de Snapchat van VIDB, maar leg eens uit?
,,Op de training van donderdag moet het verliezende team van het partijspel latje trappen. Degene die dat het slechtst doet, is van donderdag tot donderdag ‘het lulletje van de week’. We hebben daarvoor ook een shirt die je dan op de training van dinsdag en donderdag aan moet en je moet na de training helpen met opruimen. Afgelopen week was ik dat, maar normaal gesproken is dat altijd Danny Boere. Hij kan het gewoon niet en is dus altijd de lul.”

Speel je nu nog steeds je beste wedstrijden met liters alcohol in je bloed?
,,Dat was in mijn tijd bij Rijnsburg. Wie heb je gesproken? Dat was inderdaad na de bruiloft van een teamgenoot. De volgende dag moesten we om 11.00 uur uit bij Capelle, dus iets van 09.00 uur verzamelen. We waren al laat en mijn enkels moesten nog ingetaped worden, dus m’n warming up stelde niets voor. Raar maar waar: ik scoorde vier keer die wedstrijd. Een jaar later precies in hetzelfde weekend scoorde ik trouwens weer vier keer. Toeval, want het jaar daarna is het me niet meer gelukt. Er komt nu weer een bruiloft aan van Stefan van der Plas en het is ook nog carnaval, dus wie weet doet de alcohol me weer goed!”

Dan even over het trainingskamp van vorig jaar. Daar hing een mooie, grote, zware lamp aan het plafond en jij dacht daar, samen met Rens van Klaveren, even op te gaan zitten in een dronken bui… Verklaar je nader.
,,Tja, we hadden een groot huis waar we met z’n allen in sliepen. Daar hing in de woonkamer inderdaad een grote lamp aan het plafond met een dikke ijzeren ketting. We mochten die avond niet weg en dus probeerden onszelf te vermaken in het huis. Ik weet niet meer precies wie eerst was, Rens of ik, maar op een gegeven moment hadden we aardig wat drankjes op en slingerde Rens à la Miley Cyrus in Wrecking Ball op de lamp door de kamer. Hij riep: ‘Kom erbij”, dus ik sprong erbij en dat was niet echt een goed idee.”

,,,De lamp hield het niet en kwam naar beneden, met ons erbij. Volgens mij lag ik onder de lamp en had ik bloed aan mijn knie. Met de lamp was niets aan de hand, behalve dat de haak waar die aan hing stuk was. Uiteindelijk hebben we de lamp toch weer op kunnen hangen. We besloten niets te zeggen de volgende ochtend, maar toen kwam Rens aan bij het ontbijt en gaf een slinger tegen die lamp: ‘Mogguh lamp!’. Toen hebben we het toch maar verteld aan de rest.”

Heb je vaker van dat soort ‘goede’ ideeën?
,,Ik niet, maar afgelopen trainingskamp, op hetzelfde park (jaja, we mochten nog terugkomen), had Marc Langeveld bedacht om boven op de overloop shampoo te gooien en daar te gaan buikschuiven. Door zijn blessure is hij ietwat aangekomen, dus hij gleed lekker door. Hij houdt het buikschuiven erin, want later heeft hij het nog een aantal keer gedaan in de kantine, met bier…”

,,Ik had best mee willen doen aan dat programma op SBS6: The Next Boy/Girl Band. Mochten de Backstreet Boys, Westlife of *NSYNC ooit nog een concert geven in Nederland, dan ben ik erbij!”

Ook zagen we op Snapchat dat je samen met Joey (Zandbergen, FC Rijnvogels) en Niels (Hogewoning, Rijnsburgse Boys) je dertigste verjaardag hebt gevierd. Voel je je ook anders nu?
,,Haha, nee. Behalve dat ik iets wijzer ben geworden. Maar je zult mij geen buikschuivers meer zien maken in de kantine, dat laat ik aan anderen over. Ik moet natuurlijk ook een beetje rekening houden met mijn leerlingen die hier rondlopen. Anders krijg je gekke verhalen.”

En ben je nog net zo ijdel? Je bent vaak een uur met je haar bezig voor de wedstrijd hoorde ik…
,,Dat was toen ik nog lang haar had. Ik heb het nu een stuk korter en dat scheelt ook veel tijd. Maar ik ben wel ijdel wat dat betreft ja, mijn haar moet gewoon goed zitten. Je moet bij mij ook niet aan m’n haar zitten als het goed zit. En tuurlijk kijk ik even in de spiegel voor de wedstrijd… Waarom, weet ik eigenlijk ook niet, want als ik vervolgens foto’s zie van tijdens de wedstrijd, dan ziet het er niet uit. Toch lullig, want als je kijkt naar het haar van grote, internationale voetballers zit het altijd perfect.”

Van ijdel een kleine stap naar Idols. Je collega’s hebben je opgegeven en je bent toen ook uitgenodigd voor een auditie, maar je kon geen vrij krijgen. Goede smoes…
,,Haha, nee echt. Voor Idols moest ik toen op zondagochtend om 8.00 uur ergens zijn, maar dan geef ik ook zwemles. Niemand kon met mij ruilen en ik had die week ervoor ook al geruild, dus ik moest echt werken. Slecht excuus, ik weet het. Ik denk wel dat ik de eerste ronde was doorgekomen vanwege m’n looks. De tweede ronde had ik er sowieso uitgelegen met m’n zang.”

Had je dan je lievelingsnummer Sexy als ik dans (van Nielson) gaan zingen?
,,Uhm, dat nummer blijk ik toch niet zo goed te kennen als ik dacht. Begin december na de wedstrijd kwam de Pianomen optreden bij Valken ’68. Ik dacht Sexy als ik dans wel even te kunnen zingen, maar toen hij begon met de instrumentale versie op de piano, zonder de tekst op de achtergrond, raakte ik compleet de weg kwijt. Het ging echt voor geen meter. Dat heb ik eigenlijk bij alle nummers. Ik kan het meezingen zolang de originele versie op de achtergrond meedraait, maar daarna… Daarom heb ik ook liever dat iedereen meezingt, dan hoor je minder goed dat ik de tekst niet ken.”

Dan is een boyband wel helemaal iets voor jou. Je houdt van die muziek en je zingt niet alleen…
,,Klopt, zou ik ook leuk vinden! Ik had best mee willen doen aan dat programma op SBS6: The Next Boy/Girl Band. Mochten de Backstreet Boys, Westlife of *NSYNC ooit nog een concert geven in Nederland ben ik erbij!”

Tot slot; blijf je bij Valken ’68 en wordt je contract dan weer getekend bij de McDonalds? Kom je daar vaak?
,,Ik ben wel van plan om te blijven, maar of dat dan weer besproken wordt bij de Mac… De toenmalige trainer (Gerard de Geus red.) stelde voor af te spreken bij het Transferium, niets mis mee. Ik kom er niet heel vaak, maar ben er ook zeker niet vies van. Ik ben nergens vies van eigenlijk.”

POPULAIRE BERICHTEN