De toekomst van Van Nispen (zon.) hing al een tijdje aan een zijden draadje. De derdeklasser zag langzamerhand de interesse in het zondagvoetbal om zich heen verdwijnen in West II en wist er na 88 jaar zelf ook niet meer aan te ontkomen. Begin juni werd de stekker uit het elftal getrokken toen bleek dat de club geen competitief elftal meer op de been kon krijgen. ,,Dit voelde je absoluut aankomen”, schuift Van Nispen-middenvelder Philip Mossel zijn mening niet onder stoelen of banken.

Toch blijven er voldoende vragen over. Waarom besloot de Zilkse vereniging niet eerder tot het schrappen van de zondagtak? Waarom stonden de spelers zelf niet eerder op? En waarom is de hang naar het zaterdagvoetbal überhaupt zo groot? Vragen waarop voorzitter Peter Geerlings en trainer Edwin Reder in een eerder interview al eerlijk en openlijk hun antwoorden op gaven. Maar hoe zit het met de spelersgroep zelf? Wat is hun kant van het verhaal?

Weinig actie
Naar nu blijkt is er rond de winterstop al geïnventariseerd naar de favoriete speeldag van de zondagselectie. ,,Negentig procent van de spelers heeft toen aangegeven eigenlijk liever op zaterdag te gaan voetballen”, vertelt Mossel. ,,Omdat zaterdag 1, de Noordwijkse jongens, besloten te blijven en wij met dit elftal de Tweede Klasse op de zaterdag ook niet aankunnen qua niveau, zouden wij het tweede elftal worden.”

,,Wij hebben als selectie ook weinig actie ondernomen toen Van Nispen op zoek ging naar een nieuwe trainer.”

Volgens Mossel stond dat idee de selectiespelers ook niet echt aan. ,,Als ik voor mezelf spreek, maakt mij dat niet zoveel uit. Maar van sommigen begrijp ik het wel. In een eerste elftal spelen geeft toch wat extra’s. De club besloot daarom toch om het zondagvoetbal gewoon door te zetten. Daarin hadden wij als spelersgroep ook wel kunnen voorkomen dat alles zo gelopen is als dat het nu is gegaan. Wij hebben als selectie ook weinig actie ondernomen toen Van Nispen alsnog op zoek ging naar een nieuwe trainer.”

In april werd in Reder een nieuwe trainer gevonden. Kort daarna barstte de bom alsnog. Waar van ervaren jongens als Jelle Vleugel en Koen van der Linden al duidelijk was dat die na dit seizoen zouden stoppen, kwamen er steeds meer namen bij die de zondagtak de rug toe keerden. Zonder op namen in te gaan, vond Mossel dat het team steeds meer aan niveau inboette.


Sorry, mogen we nog even jouw aandacht?

Ook Voetbal in de Bollenstreek wordt keihard getroffen door de coronacrisis. De inkomsten zijn zwaar gedaald, terwijl we wel doorgaan met schrijven. We gaan geen geld vragen voor artikelen. Maar wil je ons toch op een bepaalde manier steunen? Dat kan.

Doneer € -

Thanks! 


Sneeuwbaleffect
,,Uiteindelijk bleven we niet alleen ‘maar’ met dertien spelers over, het waren ook nog veel jongens uit ons tweede. We hadden het vorig jaar al lastig in de competitie met allemaal spelers uit het eerste elftal. Toen hebben we als selectie bij de club aangegeven dat we het echt niet meer zagen zitten om met deze groep verder te gaan in met het zondagvoetbal en liever zaterdag 2 wilden worden.”

Het was volgens de 21-jarige voetballer het welbekende sneeuwbaleffect; als één voetballer vertrekt, volgen er meer. Zo zijn er de afgelopen weken, na de bekendmaking van het schrappen van de zondagtak, nog twee spelers naar Teylingen vertrokken: Cody Zonneveld en Jeffrey van der Geest. ,,We zijn dus zelf met Van Nispen 2 ook nog wel op zoek naar nieuwe spelers.”

,,De traditie van het ‘op zondag voetballen’ is verwaterd in onze generatie. Wij hechten daar niet zoveel waarde meer aan.”

,,We gaan spelen in de reserve Derde Klasse. Met Wessel Zonneveld en Joep de Boer hebben we wel weer twee nieuwe spelers, maar we kunnen absoluut nog meer gebruiken. Spelers die bij ons voetballen kunnen ook meetrainen met zaterdag 1 en wie weet worden we zelf uiteindelijk nog het eerste zaterdagelftal.”

Zondag vrije dag
Voor Mossel zelf is de switch naar zaterdag sowieso het meest aangename. Naast dat hij student Sportkunde is aan De Haagse Hogeschool is hij ook trainer van VVSB JO15 en voetbalt hij dus zelf. ,,Ik geef op maandag en woensdag training en train zelf op dinsdag en donderdag. Het afgelopen seizoen voetbalde ik op zondag en ging ik op zaterdag als trainer mee bij VVSB. Ik heb elke dag wel wat te doen. De traditie van het ‘op zondag voetballen’ is verwaterd in onze generatie. Wij hechten daar niet zoveel waarde meer aan. Nu kunnen we op zaterdag gewoon stappen en hebben we op zondag een dag vrij. Dat is ook wel lekker. Onderling speelde dat idee al heel lang als selectie. Ik denk bij zo’n zeventig tot tachtig procent van de jongens.”

Archieffoto: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘Reynaers blijft en kan in Noordwijk aan z’n herstel werken’

POPULAIRE BERICHTEN