,,Het zou toch wel eens lekker zijn als we de nul zouden houden en we niet uit corners doelpunten tegen krijgen”, waren de veelzeggende woorden van aanvallende middenvelder Tom van der Vlugt na afloop van de met 4-3 verloren wedstrijd bij RKDEO.

De verwachtingen vooraf waren hooggespannen. Een nieuwe trainer in de persoon van Marc van Wonderen, een goed trainingskamp met twee overwinningen in Spanje, toch weer een 4-3-3 systeem en een positieve oefenwedstrijd tegen SV Hillegom vorige week zondag. Met Niels Langeveld in de basis voor de gepasseerde Dorus van der Voort gingen de Sassenheimers op jacht naar de eerste punten van het nieuwe jaar. Broodnodige punten overigens, getuige de twaalfde plek op de ranglijst.

De wedstrijd begon open, met beide teams vooruit voetballend. Zonder echt grote kansen te creëren ging het eerste kwartier voorbij. Totdat uit het niets, na een foute inspeelpass van achteruit, RKDEO in balbezit kwam. Spits Tommy Simonis werd met een steekpass voor keeper Steven Hartevelt – gezet – hij verving de geblesseerde Wessel Zonjee – en omspeelde hem eenvoudig: 1-0.

‘Opperste concentratie en je verantwoording nemen is ook een vak en daar schort het bij Teylingen schromelijk aan.’

Direct hierna raapte Teylingen zich bijeen en kwam het via een mooie aanval op 1-1. Tom van der Vlugt opende op Langeveld die goed het overzicht behield en de inkomende Jaap Zwetsloot bediende. Hij rondde beheerst af. Voor de rust mocht de sterke Simonis te makkelijk uithalen, net buiten de ’16’ en dat werd direct afgestraft via een hard schot in de bovenhoek. Tom van der Vlugt (schot op de paal) en Dirk Zwetsloot (schot naast) wisten de gelijkmaker na de 2-1 niet te forceren.

Ondanks de achterstand was er nog weinig aan de hand. Kort na de thee verviel Teylingen in oude fouten. Bij ‘dode spelmomenten’ waren de Sassenheimers niet scherp genoeg. De eerste bal uit een corner van de tegenpartij wordt namelijk negen van de tien keer door de tegenpartij geraakt en als dat geen tegendoelpunt oplevert, is de tweede bal negen van de tien keer ook voor de tegenpartij.

Corners
Dit nota bene wanneer er tien (!) van de elf spelers terug in eigen zestien meter te vinden zijn. Opperste concentratie en je verantwoording nemen is ook een vak en daar schort het bij Teylingen schromelijk aan, zonder daarbij te overdrijven.

De 3-1 viel dus uit een corner en dat gebeurde even later bij de 4-1, hoe verrassend ook, wederom uit een corner. In drie instanties mocht Hayden Bergen de bal binnen werken.

,,Vier tegengoals tegen een tegenstander als RKDEO is simpelweg zorgwekkend.”

Tom van der Vlugt bracht de spanning nog wel terug na een mooie voorbereidende actie van invaller Van der Voort en aangeven van de verder onzichtbare Sepehr Safi. Safi had daarna zichzelf wat lucht kunnen verschaffen door minimaal één van z’n twee kansen op de 4-3 te maken. Illustratief voor zijn wedstrijd was de bal die hij huizenhoog overschoot. Een andere invaller, Huub van der Vlugt, schoot in blessuretijd op aangeven van Tom van der Vlugt de 4-3 binnen. De tijd was tekort om nog een gelijkspel uit het vuur te slepen.

Zorgen
Teylingen toonde nog weinig verbetering van wat in 2016 fout ging. Goals vielen te gemakkelijk. Teylingen is veruit (!) de meest gepasseerde ploeg in de Tweede Klasse en corners tegen is een structureel probleem.

Tom van der Vlugt: ,,Vier tegengoals tegen een tegenstander als RKDEO is simpelweg zorgwekkend. We zijn slordig aan de bal en zo ongelofelijk slap bij dode spelmomenten. We moeten corners en vrije trappen op eigen helft zien te voorkomen. Volgende week tegen TOGB zal niet gemakkelijk worden, maar gelukkig spelen we thuis en dan spelen we vaak beter.”

RKDEO – Teylingen 4-3 (2-1) 17. Simonis 1-0, 18. J. Zwetsloot 1-1, 28. Simonis 2-1, 51. Greeve 3-1, 65. Bergen 4-1, 74. T. van der Vlugt 4-2, 90+1. H. van der Vlugt 4-3

Teylingen: Hartevelt, R. van der Krogt (46. Hielkema), Dolieslager, Hulsbosch, M. van der Krogt, M. van der Vlugt (75. H. van der Vlugt), T. van der Vlugt, D. Zwetsloot, Langeveld, Safi, J. Zwetsloot (66. Van der Voort)

Tekst: Koen van der Vlugt

Archieffoto: Peer Compeer


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen