Toon Zwetsloot scoorde zaterdag voor FC Lisse tegen Excelsior Maassluis, een duel dat in 1-1 eindigde. Het betekende voor de ploeg van Richard van Heulen het eerste punt van de competitie. “Het komt zeker goed, maar we hebben nog wel tijd nodig om te groeien als team”, stelt Zwetsloot.

FC Lisse onderging afgelopen zomer een kleine transformatie. Ervaren krachten als Erik Cummins en David Verweij stopten, terwijl Tom Noordhoff (Spakenburg) en Jeffrey Klijbroek (Fusieclub Egmond) hun heil elders zochten.

“Als team zijn we daardoor nog wat zoekende, ook qua hiërarchie”, stelt Zwetsloot. “Het beste werkt om dan zoveel mogelijk punten te halen. De start was met Katwijk-uit lastig. Tegen Maassluis kwamen we 1-0 voor, maar werd het 1-1. Wel een terechte uitslag, denk ik. Als we gaan winnen, geeft dat nog wat meer vertrouwen, maar het komt zeker goed. Al wordt het wel lastiger dan vorig seizoen.”

‘Iedereen weet ook dat het qua uitvoering beter moet, maar daar hebben we dus iets meer tijd voor nodig.’

Volgens Zwetsloot is de situatie anders dan een jaar geleden bij aanvang van de competitie. “Toen waren we kampioen geworden en bleef iedereen. De speelstijl was bij iedereen bekend en zat er vanaf de eerste speeldag helemaal in. Nu hebben we er veel nieuwe jongens bij, waardoor we weer een beetje vanaf nul zijn begonnen. Iedereen weet ook dat het qua uitvoering beter moet, maar daar hebben we dus iets meer tijd voor nodig.”

De goal van Maassluis was volgens Zwetsloot een voorbeeld van waaruit lering getrokken moet worden. “We hebben een jonge groep en dat zie je in bepaalde situaties wel terug. Bij de 1-1 wilde de aanval drukzetten en liep de verdediging en het middenveld naar achteren. Daardoor werd het veld te lang en vanuit de ruimte die ontstond viel de 1-1. Dat is eigenlijk een beetje kinderlijk en mag niet gebeuren. De afspraak is in principe ook dat de verdediging en het middenveld iets inzakken.”

Toch zag Zwetsloot ook positieve dingen. “Het eerste halfuur was Maassluis beter. Wij waren heel slordig aan de bal en leverden te weinig energie, ook in het vrijlopen. Maar daarna kwamen wij er een stuk lekkerder in en kregen we de overhand. Het had helemaal lekker geweest als we na de 1-0 ook een tweede goal hadden gemaakt.”

‘En verder probeer ik ook non-verhaal mijn steentje bij te dragen door 110 procent te geven. Als ik dat doe, dan kan iemand anders niet achterblijven.’

De treffer van FC Lisse kwam van de voet van Zwetsloot zelf en was er één uit het boekje.  “Voor mij hartstikke leuk”, vertelt hij. “We kregen een corner tegen en kwamen er voetballend uit. Na een heel mooie bal van Jip Jesse kwam ik vrij en kon ik afronden. Lekker.”

Zwetsloot hoopt dat zijn goal de opmaat vormt tot een sterk seizoen, waarin hij (steeds) belangijker voor FC Lisse gaat worden. Is hij klaar voor meer verantwoordelijkheid? “Dat wordt wel van mij verwacht en dat is een rol die ik ook probeer te pakken. In het begin was het even wennen, dat je met 25 jaar opeens tot één van de ouderen van de selectie behoort. Ik zit er nu goed in en probeer meer de leiding te nemen. Vroeger praatte ik niet veel, maar ik ben me ervan bewust dat dat belangrijk is om het team te helpen. En verder probeer ik ook non-verhaal mijn steentje bij te dragen door 110 procent te geven. Als ik dat doe, dan kan iemand anders niet achterblijven.”

Tot het groepje nieuwe leiders rekent de middenvelder ook zijn oudere broer Jaap, rechtsbuiten van FC Lisse. “Hij is wat later teruggekomen van vakantie en nog niet helemaal fit. Maar eigenlijk geldt voor alle jongens die er wat langer zitten dat ze meer leiding moeten nemen, ook al zijn we niet allemaal eind dertig. Het is een heel andere dynamiek, maar wel leuk en bovendien een mooie ervaring. Nogmaals, ik denk zeker dat het goedkomt met ons dit seizoen, maar er moeten nog wel een paar tandjes bij.”

Headerfoto: FC Lisse
Foto in artikel: Orange Pictures

Lees ook: Tiental van FC Lisse pakt eerste punt: gelijkspel tegen Excelsior Maassluis

POPULAIRE BERICHTEN