Van te voren hadden alle sportliefhebbers getekend voor zo’n climax als dat zich nu voordoet in de Tweede Divisie. Vooral de titelstrijd van Katwijk en de strijd tegen de promotie- /degradatieplekken van FC Lisse zijn mooi voor de neutrale toeschouwers, maar hadden de fans van de twee clubs waarschijnlijk liever anders gezien.

Want spraken we in de winter niet over een kampioensbus met sneeuwkettingen over vv Katwijk? Meer dan tien punten voorsprong op de concurrentie slonk de afgelopen maanden als sneeuw voor de zon voor de Katwijkers. Nu wordt het kampioenschap in de Tweede Divisie beslist op de absolute slotdag in een directe confrontatie met de nummer twee: Kozakken Boys.

Katwijk verloor afgelopen weekend -al dan niet verrassend- met 1-2 Koninklijke HFC. Kozakken Boys kwam zelf niet verder dan een 1-1 bij AFC. Daarom is het verschil in punten nu twee. Katwijk heeft dus aan een gelijkspel of overwinning voldoende om zich te kronen tot kampioen van de Tweede Divisie.

Bij FC Lisse geldt er ook maar één advies: thuis winnen van Jong Sparta. De Rotterdammers zijn klaar in deze competitie. Er staat voor die club niks meer op het spel. Wint Lisse, dan is het nog afhankelijk van FC Lienden, AFC en De Treffers. Die drie clubs staan binnen handbereik voor de Lissenaren. Verliest één van die clubs en wint Lisse? Dan zijn ze veilig.

De vorige confrontatie met Jong Sparta kreeg nog een vervelend staartje. Lisse won dat duel wel, maar trainer Robbert de Ruiter werd zes weken na dato geschorst door de KNVB na ‘aanhoudelijk grof taalgebruik’ richting de arbitrage. Volgens de club, maar ook de Spartanen, was daar niks van waar. De KNVB wilde hem in eerste instantie drie maanden buitenspel zetten. Uiteindelijk werd dat teruggedraaid naar vier duels. De Lissenaren moeten het doen zonder Martin van Eeuwijk. Zijn contract werd ontbonden na het bijtincident bij HHC Hardenberg.

Voor VVSB en Rijnsburgse Boys zit het seizoen er nagenoeg op. Bij VVSB werden er clubiconen uitgezwaaid (Vladimir Jozic en Peet van der Slot) en bij de Rijnsburgers werd ‘de Gouden Ui’ uitgereikt voor de beste speler van het seizoen. Jeffrey Jongeneelen kreeg die eer toebedeeld.

In de slotronde van deze competitie gaat VVSB op bezoek bij GVVV. Die club is aan een vrije val bezig in de Tweede Divisie. Ze stonden lang op de derde plek. Inmiddels wachten ze al sinds 31 maart op een overwinning. Er werd daarna nog vijf keer gelijk gespeeld en één keer verloren. VVSB won afgelopen weekend nog van TEC.

De Rijnsburgers wonnen de laatste drie competitieduels. Zo zou het de maand mei foutloos kunnen afsluiten. Dat moet gebeuren uit tegen Koninklijke HFC. Thuis kwam het eerder niet verder dan 1-1 tegen de Haarlemmers. Voor Marciano Aalders zat het voorlopig het laatste duel zijn in dienst van een voetbalclub uit Nederland. De middenvelder gaat emigreren naar Italië en wil daar samen met zijn broer (die al in Italië woont) gaan voetballen in een zaalvoetbalteam.

Middenvelder Marciano Aalders vertrekt na dit seizoen naar Italië

Voor Quick Boys is het ook nog een kwestie van de competitie uitvoetballen. Op het eigen Nieuw Zuid krijgt het ACV uit Assen op bezoek. Voor die club staat er nog wel degelijk wat op het spel. Als ACV 17e blijft, de plek waar het nu staat, dan is directe degradatie een feit.

Wint ACV of speelt het gelijk en verliest Spijkenisse van Capelle, dan gaat het nog over Spijkenisse heen en speelt ACV de nacompetitie om in de Derde Divisie te blijven. Op 13 januari won Quick Boys uit in Assen. Dat was op dat moment het eerste duel onder leiding van Gert Aandewiel.

Foto FC Lisse: Hubert Habers
Foto Rijnsburgse Boys: Hans Heemskerk

Lees ook: ‘Historisch duel: ‘Ligt de tegoedbon voor Katwijk nog klaar”
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)