Valken ’68-speler Bas van Delft is dinsdagavond succesvol gereanimeerd aan een hartstilstand en het inslikken van zijn tong tijdens de training. Trainer Derek van der Plas en voorzitter Jaap Janssen vertellen tegen het Leidsch Dagblad dat adequaat handelen van omstanders hebben gezorgd voor een positieve afloop. “Hij heeft ons vanuit het ziekenhuis laten weten dat het naar omstandigheden erg goed met hem gaat.”

Trainer Van der Plas spreekt in gesprek met het LD logischerwijs van de ‘grootste nachtmerrie’ die je op het trainingsveld kunt meemaken. “We deden korte partijtjes met drie teams, waarbij er telkens één even rust kreeg. Ik floot net voor de laatste wissel en ineens lag Bas daar op het gras, met zijn hoofd voorover. Dan denk je nog niet meteen het ergste, maar toen we bij hem gingen kijken, wisten we dat het foute boel was. Hij had zijn kaken stijf op elkaar. Toen sloeg de paniek toe. “

“Mijn keeperstrainer is agent en weet precies hoe hij in zijn zo’n situatie moet handelen. En een van mijn spelers heeft ook de cursus gevolgd. Zij hebben met flink wat kracht zijn mond open gekregen en zijn tong uit zijn keel getrokken. Zelf ben ik daarna naar het hoofdveld gelopen, waar ons tweede speelde. Om mensen te alarmeren. En de trainer van het tweede heeft ook een EHBO-diploma, wist ik.”

Bij kennis de ambulance in
Van der Plas: “Ondertussen kwam er al een bestuurslid met een AED aan. Bij de tweede schok kwam Bas weer ‘terug’. Een ongelooflijke opluchting. Dat er mensen zijn die in zo’n enorme stresssituatie het hoofd koel houden, daar heb ik ontzettend veel respect voor. Juist die eerste minuten zijn cruciaal, we weten allemaal hoe het met Nouri is afgelopen bij Ajax toen. Dat was ook meteen het eerste dat door mijn hoofd schoot toen het gebeurde. Maar gelukkig ging Bas bij kennis de ambulance in. Met dank aan deze helden, want dat zijn het.”

Vanuit het ziekenhuis kwamen al vlot opnieuw positieve signalen door. Van Delft maakt het naar omstandigheden goed. “Bas ligt nog wel aan de hartbewaking, maar de meeste slangetjes zijn alweer van hem af. Nader onderzoek moet uitwijzen wat er met hem aan de hand is. Maar het lijkt erop dat het met een sisser is afgelopen. We hopen hem snel weer te zien.”


In het Leidsch Dagblad komt ook voorzitter Janssen uitgebreid aan het woord. Klik hier om naar het hele artikel te gaan.


VIDB wenst Van Delft en zijn familie een voorspoedige tijd met een goed herstel toe. Vanaf deze plek ook hulde aan alle betrokkenen op ’t Duyfrak hoe zij hebben gehandeld dinsdagavond.

Foto: Orange Pictures

POPULAIRE BERICHTEN