Een tussenwedstrijd: zo kon je de tweestrijd tussen Valken ’68 en TAVV het beste benoemen. Valken had de drie punten nodig in de strijd om het kampioenschap, maar kampte ook met personele problemen. Een wedstrijd tegen een laagvlieger is dan ideaal om wat spelers rust te geven en wat nieuwe tactische trucjes uit te proberen.

De uiteindelijke 4-0 overwinning kwam dan ook geen moment in gevaar. Toch moest trainer Arie van Duijn eerst dit seizoen een puzzel leggen voordat hij elf man het veld in kon sturen. Immers; vaste basisspelers Jaap van der Plas en Marc Langeveld ontbraken vanwege blessures.

Uiteindelijk koos Van Duijn voor Sven Boonstoppel op ‘tien’ en Jaco van der Bent als rechtsbuiten. Op aandringen van de spelersgroep moesten deze twee spelers wel veelvuldig van positie wisselen. Iets wat Valken geen windeieren legde. De twee spelers waren de uitblinkers in de wedstrijd tegen TAVV.

,,Daardoor duurde het lang voordat we de wedstrijd op slot konden gooien.”

Boonstoppel onderscheidde zich door drie assists te geven. Bij een van die voorzetten was Van der Bent de afmaker. ,,Een goede aanval over rechts”, vond de doelpuntenmaker. ,,Robbert (Van Delft red.) liet hem goed lopen en ik kon hem heerlijk binnenschieten. Prima om zo mijn eerste doelpunt van het seizoen te maken.”

Oppertuun
Het doelpunt van de buitenspeler was de 2-0 en dat was gelijk de ruststand. Een stand waar Valken zichzelf mee tekort deed. Van der Bent wist dat als geen ander. ,,We moeten eigenlijk met vier of vijf tegen nul gaan rusten. Nu kregen we in de tweede helft een opportunistische ploeg tegenover ons. Ze creëerden echter amper grote kansen.”

Jaco van der Bent viert z’n treffer tegen TAVV

,,Maar pas bij de 3-0 wisten we dat je veilig zaten. We hadden nog wel wat uitvalletjes vlak na de rust. Timo Schaap die bijvoorbeeld onderkant lat schoot. Maar we scoorden niet. Daardoor duurde het lang voordat we de wedstrijd op slot konden gooien. ”

Die lang verwachte doelpunten kwamen er uiteindelijk wel. De 3-0 en vervolgens 4-0 kwamen uit corners in het laatste kwartier. Sowieso zijn dode spelsituaties een wapen dit seizoen bij Valken. Verdediger Arjan Haasnoot staat na zijn rake kopbal van zaterdag al op drie doelpunten. Allemaal uit corners.

,,Overwinningen vieren wij sowieso wel. Maar met dit feestje in het vooruitzicht moesten we wel. Dus dat wordt misschien wel nachtwerk vandaag.”

De rood-gelen hanteerden tijdens de wedstrijd soms de lange bal. Iets wat eigenlijk niet hoort bij een ploeg met zoveel voetballende kwaliteiten. Van der Bent begreep echter wel waarom zijn makkers achterin soms de ballen naar voren schoten.

,,Op dit veld kan je niet altijd lekker voetballen. Het is soms onvoorspelbaar wat de bal doet. Hier een kuil, daar een kuil. Bij Voorschoten, op zo’n kunstgrasveld, lieten we zien dat we het balletje echt rond kunnen laten gaan.’’

Valken staat bekend als een gezelligheidsvereniging. En met een oktoberfest in het vooruitzicht was een overwinning noodzakelijk. Van der Bent: ,,TAVV had natuurlijk weinig punten gehaald, maar wij zaten ook niet bepaald in een flow. Dus het kon een lastig potje worden Uiteindelijk zetten we een goede uitslag neer. Overwinningen vieren wij sowieso wel. Maar met dit feestje in het vooruitzicht moesten we wel. Dus dat wordt misschien wel nachtwerk vandaag.”

Valken ’68 – TAVV 4-0 (2-0) 21. Van Delft 1-0, 32. Van der Bent 2-0, 77. De Lange 3-0, 83. A. Haasnoot 4-0

Valken ’68: Van der Nagel, Boere, M. van der Plas (46. Hogewoning), De Lange, A. Haasnoot; S. van der Plas, De Mooij, Boonstoppel (87. Van Rijn), Van der Bent, Schaap, Van Delft (88. Van Beelen)

Foto’s: Saam de Mooij

POPULAIRE BERICHTEN