De vrouwen van Oranje Onder 19 zijn uitstekend uit de startblokken geschoten tijdens het EK in Schotland. De dames, met de Noordwijkerhoutse Jonna van de Velde in de basis, wonnen de eerste wedstrijd in de poule met 0-5 van Noorwegen. De Oranje Leeuwinnen stonden binnen vijf minuten al op een 0-2 voorsprong.

Het team van bondscoach Jessica Torny kwam via Joëlle Smits binnen anderhalve minuut op voorsprong. Enkele minuten later maakte Van de Velde zelf met een leep balletje over de keepster de tweede treffer. De Noordwijkerhoutse speelde verder een prima wedstrijd op het Nederlandse middenveld. Vlak voor rust zorgde ze van afstand nog bijna voor de 0-3 met een afstandsschot.

Niet veel later bracht Robin Leuchter na een fout van de keeper Nederland alsnog voor rust op 0-3. Daarmee was de kous nog niet af. Smits maakte in de 44ste minuut de vierde Hollandse treffer. In de tweede helft profiteerde Kirsten van de Westeringh van een blunder van de Noorse keepster en kon zij de 0-5 in een leeg doel werken.

Nederland speelt 19 juli de tweede wedstrijd in de groepsfase tegen Frankrijk. Op 22 juli volgt de laatste wedstrijd in de poule tegen gastland Schotland. De wedstrijd was live te volgen bij de livestream van de NOS. Ook de aankomende duels in de groepsfase zijn te bekijken op de website van de Nederlandse Omroep Stichting. Oranje won het EK Onder 19 éénmaal. Dat gebeurde in 2014, met onder andere Vivianne Miedema en Lineth Beerensteyn in het elftal.

Noorwegen O19 – Nederland O19 0-5 (0-4)
Goals: Smits (2), Van de Velde, Leuchter, Van de Westeringh