In aanloop naar de derby Noordwijk – Quick Boys is voor beide partijen revanche het toverwoord. Voor de bezoekers staat veel in het teken van eerherstel voor een pijnlijke 0-5-thuisnederlaag op Nieuw Zuid in de eerste onderlinge confrontatie van dit seizoen. Noordwijk staat juist op scherp vanwege een smadelijke 8-0-nederlaag op bezoek bij koploper Spakenburg. Dat maakt het op voorhand een interessant duel, weet ook Quick Boys-captain Paul van der Helm.

Even terug naar 11 november. Noordwijk won toen door een uitblinkende Jesper de Vré (drie goals en een assist)  met 0-5 in Katwijk-Zuid. Was dat één van de gekste en misschien wel pijnlijkste nederlagen uit de loopbaan van Van der Helm?

“De gekste misschien wel, de pijnlijkste niet. Thuis tegen Katwijk stonden we een paar jaar terug heel snel met 0-3 achter, die deed wel meer pijn. Vooral ook vanwege de manier waarop. Tegen Noordwijk liep de wedstrijd gewoon heel vreemd. We hadden misschien wel tachtig procent balbezit, maar stonden bij rust wel met 0-4 achter.”

Afgetroefd in de duels
De beelden passeerden deze week nogmaals de revue op Nieuw Zuid, toen de analyse plaatsvond. “Als team zagen we er verdedigend gewoon niet goed uit. We maakten knullige fouten: verloren de tweede ballen en lieten ons aftroeven in de duels. We hielpen Noordwijk daarmee in het zadel en kregen ook nog eens een penalty tegen.”

Van der Helm erkent dat Quick Boys gebrand is om met drie punten te vertrekken vanaf de Duinwetering. “We hebben zeker wat recht te zetten. Daarnaast wordt het ook een keer tijd om te winnen bij Noordwijk. In de zes jaar dat ik hier speel, is dat nog niet gelukt: twee of drie keer eindigde het gelijk en daarnaast hebben we ook een keer verloren. Tel daarbij op dat we drie punten nodig hebben voor onze doelstelling om zo hoog mogelijk te eindigen en dat maakt dat er genoeg ingrediënten zijn om vol voor de winst te gaan.”

De uitslag van Noordwijk afgelopen weekend op de Westmaat nam Van der Helm met enige verbazing tot zich. “Ik dacht eerst dat het een foutje was”, vertelt hij. “Normaal krijgt Noordwijk niet zoveel goals tegen, zijn ze stug en verdedigend sterk. Het verbaasde me dus wel.”

Goede flow
Zelf boekte Quick Boys een prima resultaat: Jong Almere City werd met 4-1 verslagen, een zege die volgens Van der Helm een goede indicator is voor de huidige vorm. “Ik denk dat we er aardig inzitten de laatste weken. We hebben een stijgende lijn te pakken en scoren veel goals. Dat is lekker.”

Quick Boys won zijn laatste drie thuiswedstrijden, maar liet zich eerder in het seizoen regelmatig verschalken op eigen terrein. Mede daardoor heeft de ploeg van Thomas Duivenvoorden zich eigenlijk geen moment in de titelrace kunnen mengen. Stelt Van der Helm zich wel eens de ‘wat-als-vraag’? Wat als de Katwijkers wat constanter waren geweest, had dan een prominentere rol in de titelrace mogelijk geweest?

“Dat vind ik een lastige vraag. We moeten niet vergeten dat we met een vrijwel geheel nieuwe selectie, een nieuwe staf en een nieuwe speelwijze aan het seizoen begonnen zijn. Vanuit dat perspectief is het super knap waar we nu staan. Daar hadden we vooraf voor getekend. Alleen gedurende het seizoen zijn er wel een aantal momenten geweest waarin we slecht waren en niet thuisgaven. Maar wat ik zeg: dat hoort een beetje bij een ploeg in opbouw. Maar als je alles goed naast elkaar neer legt, vind ik dat we erg vooruit zijn gegaan.”

Grote progressie
Ook individueel maakt Van der Helm een sterke ontwikkeling door. Thomas Duivenvoorden noemde hem kort na de winterstop de speler die de meeste progressie had geboekt. Onder leiding van de Noordwijkerhouter ging Quick Boys nadrukkelijk met de opbouw van achteruit aan de slag en daarin was een belangrijke rol ook weggelegd voor Van der Helm.

Daarmee geconfronteerd moet de voormalig speler van FC Utrecht lachen. “Wat jij zegt: ik heb daarin stappen gemaakt, maar het wordt mij ook makkelijk gemaakt. Als ik de bal krijg, weet ik precies wat de rest van het team gaat doen. Zij maken direct loopacties om vrij te komen. Er zitten heel veel trainingsuren in, maar het is wel leuk om als keeper bij deze manier van spelen betrokken te zijn en te zien dat het effect sorteert.”

Een goed meevoetballende keeper is natuurlijk prettig, maar een doelman die ballen tegenhoudt net zo goed. Hoe kijkt Van der Helm naar dat onderdeel van het functioneren als goalie? “Ik ben denk ik bezig aan een prima seizoen. Na de winterstop had ik wel een mindere periode: er gingen toen een aantal ballen te gemakkelijk in. Maar over het algemeen ben ik best wel tevreden.”

Foto’s: Orange Pictures

Bekijk ook: De Vooruitblik #13: met Lars Jansen (Noordwijk)

POPULAIRE BERICHTEN