Een paar maanden geleden moest de toenmalig trainer van Kagia, Anton Wijsman, nog een ‘noodgesprek’ houden met zijn selectie. De derdeklasser bungelde onderin de competitie. Het roer ging om en de Lisserbroekers wisten uiteindelijk weg te komen uit de onderste regionen.

Dan weer terug naar het heden. Het is eind oktober en voor Kagia, dat nu getraind wordt door René Ras, ziet de wereld er weer heel anders uit. Ras en zijn mannen staan na vijf wedstrijden op de eerste plek met de volle buit: vijftien punten. Daardoor is de negatieve stemming die er vorig seizoen nog was op de Kikkerbeetstraat automatisch verdwenen.

Maar waarom gaat alles ineens crescendo? Afgelopen zomer vertrokken er weinig spelers en kreeg de club met Joost Meiland, Rick Verdegaal en Alain van Kesteren er ‘slechts’ drie nieuwelingen bij. Ras veranderde gelijk het systeem bij binnenkomst. Het 4-4-2 van zijn voorganger werd geparkeerd en de oefenmeester besloot om door te gaan met 4-3-3.

Andere rol
Eén van de spelers die daarvan profiteert is Tijs van der Schinkel. De Lisserbroeker wist in de eerste vijf duels acht keer het net te vinden en voelt zich prettig bij het aangepaste systeem. ,,Ik heb daardoor een iets andere rol dan voorgaande seizoenen. Voorheen was ik de linkermiddenvelder en nu ben ik de linksbuiten. Daardoor hoef je je verdedigend wat minder druk te maken. Het is niet zo dat mijn defensieve taken ineens zijn weggevallen, maar het is iets anders”, zegt de topscorer daar zelf over.

Daarnaast heeft Ras voor een andere speelstijl gekozen. Hij wil dat zijn ploeg niet meer volle bak gaat drukzetten, maar nadenkt over het moment waarop het dat wel doet. Het gevolg is dat de oranjehemden hebben besloten om de tegenstander rondom de middenlijn op te jagen en dat werpt zijn vruchten af. Met name Van der Schinkel kan daarvan profiteren.

,,Ik kan daardoor meer gebruik maken van mijn snelheid. Ik ben wel wat afhankelijker geworden van de spelers achter mij. Met Rens Lamboo heb ik bijvoorbeeld een goede klik, want hij weet precies wanneer hij mij weg kan sturen in de diepte. Misschien wachten we nu wat meer af, maar ik denk dat het goed werkt. Persoonlijk voel ik mij er goed bij en kom ik vaak in een situatie waarbij ik mijn kwaliteiten kan gebruiken.”

,,Op dit moment is er geen interesse, maar dat vind ik ook absoluut niet erg.”

De visie van Ras verklaart enerzijds de scoringsdrift van zijn topscorer. Maar zijn er nog meer redenen te noemen? Volgens de hoofdpersoon zelf valt dat allemaal wel mee. ,,Het is niet dat ik een ander type speler ben geworden, want ik speel nog steeds mijn eigen spelletje. Het kan zijn dat deze competitie (West 1, red.) ons iets beter ligt.”

Koninklijke HFC
Niet alleen de oud-jeugdspeler van AZ presteert op dit moment uitstekend. Aan de hand van de prestaties kunnen we concluderen dat de gehele ploeg het op dit moment goed doet. Sterker nog: Kagia kan, als het de komende twee wedstrijden wint, al de eerste periodetitel binnenhalen.

,,Wij krijgen zaterdag Spartanen hier in eigen huis en die week daarop spelen we tegen Koninklijke HFC, die tweede staan. Het is mooi dat we dan al een periode binnen kunnen halen, maar persoonlijk vind ik het iets belangrijker dat we dan vijf punten los kunnen komen van onze concurrenten.”

Ter Leede
De aanvaller stond twee seizoenen geleden nog in de belangstelling van Hoofdklasser en streekgenoot Ter Leede. Van der Schinkel, die ook tijdens die jaargang productief was in West 1, zei uiteindelijk ‘nee’. Is er een kans dat de Kagiaan deze keer wel voor een vertrek kiest? ,,Ik hoef niet per se weg hoor. Op dit moment is er geen interesse, maar dat vind ik ook absoluut niet erg. Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij Kagia en weet eerlijk gezegd niet of ik het veel beter ga krijgen dan hier.”

Foto: Johanna Wever

Lees ook: ”Kind van de club’ blijft Quick Boys trouw’ 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)